IND gaat over op Veilig Mailen in plaats van faxen

Last update: 8 augustus 2023

Advocaten hoeven in de toekomst de IND niet meer te faxen. Ze kunnen in de loop van volgend jaar veilig mailen met documenten van hun cliënten. 

Bij advocaten zorgen faxproblemen van afgelopen weken voor veel ergernis, omdat zij documenten niet of niet op tijd kunnen aanleveren. Ook voor de IND is dit lastig, omdat het voor vertraging zorgt in het afhandelen van aanvragen. De problemen zijn ontstaan doordat een leverancier een verkeerde upgrade had uitgevoerd. Deze is gelukkig inmiddels verholpen. 
De IND betreurt de situatie en werkt momenteel hard aan een duurzame oplossing.

Veilig Mailen

Voor de toekomst is gekozen voor Veilig Mailen met Zivver. Dit is een elektronisch alternatief voor de fax, waarmee vertrouwelijke informatie versleuteld en veilig kan worden gedeeld via e-mail. Rechtbanken werken ook met dit systeem, waardoor veel advocaten er al mee werken. Ook heeft Veilig Mailen dezelfde juridische status als het faxverkeer nu. Er is echter tijd nodig om deze overstap soepel en gedegen te laten verlopen, en om nieuwe problemen te voorkomen.

Tussenoplossing

Naar verwachting zullen advocaten de komende periode helaas dus nog hinder kunnen ondervinden van de faxproblemen. Soms is dat op te lossen door verouderde faxapparatuur te vervangen, stukken per post aan te leveren of door - bij spoed - te mailen naar een specifieke postbus. Waar mogelijk proberen we advocaten samen met onze leveranciers te helpen met een oplossing.

In gesprek

De komende periode zal de IND de Nederlandse Orde van Advocaten goed op de hoogte houden van eventuele problemen. Ook worden tussenoplossingen gedeeld met de Orde, zodat advocaten weten hoe zij moeten handelen tot de overgang naar Veilig Mailen rond is.