30 september is laatste dag om Brexit-verblijfsvergunning aan te vragen

Last update: 1 juli 2022

Britten die in Nederland verblijven en nog geen Brexit-verblijfsvergunning hebben aangevraagd, kunnen dat tot uiterlijk 1 oktober 2022 doen. Tot deze datum maakt het niet uit waarom de aanvraag te laat is ingediend. Vanaf 1 oktober worden de regels aangescherpt.

In Nederland blijven wonen, werken of studeren: na de Brexit moesten Britten in Nederland hiervoor een speciaal Brexit-verblijfsdocument aanvragen. Toen de uiterlijke aanvraagtermijn voorbij was (dat was op 1 oktober 2021) bleek dat niet alle Britten de verblijfsaanvraag hadden gedaan. Daarop besloot de IND om nog een jaar lang een soepel beleid te hanteren. Te laat ingediende aanvragen werden alsnog in behandeling genomen. Het einde van dat soepele beleid komt nu in zicht.

Geen aanvraag op uiterlijk 30 september 2022 betekent een onrechtmatige verblijfsstatus

Uiterlijk voor 1 oktober kunnen Britten in Nederland alsnog hun Brexit-verblijfsvergunning aanvragen. Het maakt daarbij niet uit waarom de aanvraag te laat is ingediend. Na een positieve beslissing van de IND krijgen zij met terugwerkende kracht weer rechtmatig verblijf in Nederland.

Anders gelden de reguliere verblijfsregels

Als de aanvraag niet voor 1 oktober is gedaan, kan iemand alleen nog in aanmerking komen door aan te tonen waarom de aanvraag niet op tijd kon worden ingediend. Is daar geen aantoonbaar gegronde reden voor? Dan blijft er nog één optie over voor een rechtmatig verblijf in Nederland: een aanvraag op basis van het gebruikelijke, nationale toelatingsbeleid.

Lees meer achtergrond over de Brexit