• Home
  • Doorlooptijden asiel: hoelang duurt mijn procedure?

Doorlooptijden asiel: hoelang duurt mijn procedure?

Lees wat de doorlooptijden asiel in Nederland zijn. De doorlooptijd is de tijd tussen de handtekening op uw asielaanvraag en de beslissing van de IND. 

De IND moet binnen 6 maanden beslissen

Volgens de wet moet de IND binnen 6 maanden een beslissing nemen op uw asielaanvraag. Dit heet de wettelijke beslistermijn. In sommige gevallen verlengen wij de wettelijke beslistermijn naar 15 maanden. Bijvoorbeeld als er meer onderzoek nodig is. Toch verschilt het per aanvraag wanneer iemand een beslissing krijgt. Hieronder leggen we dat uit. 

De doorlooptijd verschilt per aanvraag

Na de handtekening op uw asielaanvraag krijgt u een aanmeldgehoor. De IND stelt dan verschillende vragen om meer informatie over u en uw reis te krijgen. Daarna doen wij een aantal onderzoeken. Daarmee bepalen wij hoeveel kans de aanvraag maakt op asiel. Het resultaat hiervan bepaalt welke stappen u gaat doorlopen in de asielprocedure: het asielspoor.  

Het spoor waarin de IND uw aanvraag behandelt, bepaalt de doorlooptijd. Doordat er verschillende asielsporen zijn, verschilt de doorlooptijd ook voor iedere aanvraag. Let op! Door de maatregelen tegen het coronavirus kan de doorlooptijd langer zijn. Op ind.nl/coronavirus  leest u de laatste informatie. 

Op dit moment kent de IND 3 asielsporen

  • Spoor 1: Voor asielzoekers met een asielaanvraag die een ander Europees land moet behandelen. Bijvoorbeeld omdat iemand eerder asiel heeft aangevraagd in dat land. Deze asielzoekers maken weinig kans op asiel in Nederland.
  • Spoor 2: Voor asielzoekers die heel weinig kans maken op asiel in Nederland: 
    • Asielzoekers uit veilig landen van herkomst
    • Asielzoekers die al internationale bescherming in een ander Europees land hebben gekregen
    • Asielzoekers die burger zijn van een EU- of EER-land, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland
  • Spoor 4: Voor asielzoekers in de 6-daagse Algemene Asielprocedure (AA) of 9-daagse Algemene Asielprocedure (AA+). Deze asielzoekers maken een grotere kans maken op toelating in Nederland. Is er meer tijd nodig om zorgvuldig een beslissing te nemen op de asielaanvraag? Dan behandelt de IND de asielaanvraag verder in de Verlengde Asielprocedure (VA).

Sporen 3 en 5 bestaan ook maar zijn op dit moment uitgeschakeld.

Aanvragen met weinig kans op asiel gaan voor

Bij een asielaanvraag in spoor 1 of spoor 2 is duidelijk dat er weinig kans op asiel is. Daarom probeert de IND zo snel mogelijk een beslissing te nemen op deze asielaanvragen. Zo blijven er voldoende plaatsen in de opvang voor andere asielzoekers. Daardoor is de doorlooptijd van spoor 1 en 2 korter dan die van spoor 4.


Vreemdelingen Identiteitsbewijs verlopen? Vraag een nieuwe aan 

Uw Vreemdelingen Identiteitsbewijs (VI) kan verlopen als u wacht op de behandeling van uw asielaanvraag. Het VI heette vroeger W-document. Is uw VI verlopen of bijna verlopen? Vraag dan een nieuwe aan op een van deze manieren:

Gemiddelde doorlooptijd per asielspoor

Hieronder staat een overzicht met de gemiddelde doorlooptijden uit het verleden voor ieder asielspoor. Zo kunt u een inschatting maken van hoe lang de asielprocedure in het algemeen kan duren. Helaas kan de IND niet voor iedere klant persoonlijk zeggen hoe lang de procedure gaat duren. De cijfers gaan over eerste aanvragen. Doorlooptijden geven aan hoe lang het in die maand duurde voordat er een beslissing was. In het overzicht staat ook hoeveel procent van de beslissingen binnen de wettelijke beslistermijn genomen is. Deze gegevens komen uit het informatiesysteem van de IND. Wij vernieuwen de informatie op deze website regelmatig.

Cijfers doorlooptijden

Hieronder staan de doorlooptijden over 2022. U ziet de doorlooptijden over 2021, 2020 en 2019 in het archief onderaan deze pagina.

De doorlooptijden over 2022, 2021 en 2020 zijn anders berekend dan de cijfers over 2019. De doorlooptijden over 2019 zijn een gemiddelde van de cijfers tot en met een maand. De doorlooptijden over 2022, 2021 en 2020 zijn een gemiddelde van de cijfers van de vorige 4 maanden. 

Draai uw telefoon om de tabel met cijfers over 2022 helemaal te zien.

2022 Doorlooptijden asielspoor 1


Doorlooptijden in weken

Genomen beslissingen in beslistermijn in procenten

​januari
​20 weken
​niet van toepassing
​februari
​21 weken
​niet van toepassing
​maart 
​22 weken
​niet van toepassing
​april
​22 weken
​niet van toepassing

2022 Doorlooptijden asielspoor 2


Doorlooptijden in weken

Genomen beslissingen in beslistermijn in procenten

​januari
​7 weken
​98%
​februari
​10 weken
​98%
​maart
​10 weken
​97%
​april
​11 weken
​93%

2022 Doorlooptijden asielspoor 4 Algemene Asielprocedure (AA)


Doorlooptijden in weken

Genomen beslissingen in beslistermijn in procenten

​januari
​19 weken
​78%
​februari
​21 weken
​72%
​maart
​24 weken
​58%
​april
​26 weken
​49%

2022 Doorlooptijden asielspoor 4 Verlengde Asielprocedure (VA)


Doorlooptijden in weken

Genomen beslissingen in beslistermijn in procenten

​januari
​51 weken
​39%
​februari 
​47 weken
​40%
​maart
​44 weken 
​39%
​april
​41 weken
​37%

Bijgewerkt op:  11 mei 2022​