error

Tussen vrijdag 9 juni 20.00 uur en zondag 11 juni 14.00 uur zijn Mijn IND, Portaal Zakelijk, Advocatenportaal en de online-aanvraagformulieren niet (altijd) beschikbaar. Dit komt omdat we aan onze website werken.

close

Verblijfsvergunning aangevraagd: wat er nu gebeurt

Laatste update: 11 april 2022

U hebt een verblijfsvergunning aangevraagd bij de IND. U leest op deze pagina wat er met uw aanvraag gebeurt.

Voor wie is de pagina verblijfsvergunning aangevraagd?

U hebt online of schriftelijk een aanvraagformulier hiervoor opgestuurd. De IND beoordeelt nu uw aanvraag. Dit kan lang duren. De meeste tijd hoort u niets van de ons. Op een paar momenten krijgt u een brief. Om u ergens over te informeren. Of omdat u nog iets moet doen.

Let op!De informatie op deze pagina geldt niet voor aanvragen voor een asiel verblijfsvergunning.

Ontvangstbevestiging

De IND registreert eerst uw aanvraag. Bij een online aanvraag duurt dit maximaal een paar dagen. Bij een schriftelijke aanvraag duurt dit maximaal 2 weken. U ontvangt een brief. Deze brief is de ontvangstbevestiging van uw aanvraag. In de ontvangstbevestiging staat wanneer u antwoord krijgt op uw aanvraag. Dit is de beslistermijn. Lees meer over beslistermijnen voor uw aanvraag bij de IND.

Volg uw aanvraag in Mijn IND

U ziet de beslistermijn ook in Mijn IND. U ziet dit bij 'Status aanvraag'. U ziet daar hoe ver de IND is met de behandeling van uw aanvraag. U moet inloggen met DigiD. Lees meer over en log in bij Mijn IND.

Geen ontvangstbevestiging gekregen

Ziet u na een paar dagen uw aanvraag niet in Mijn IND? Of hebt u na 14 dagen nog geen brief gekregen? Neem dan contact met ons op.

Betalen van de aanvraag

Hebt u het schriftelijke aanvraagformulier gebruikt en per post opgestuurd? Dan krijgt u ook een brief om de kosten (leges) van de aanvraag te betalen. U moet betalen binnen 2 weken. In de brief staat hoe u betaalt.

Foto en vingerafdrukken laten afnemen

Hebt u geen mvv nodig? Bent u al in Nederland? En hebt u de ontvangstbevestiging gekregen? Dan maakt u een afspraak voor afnemen biometrische gegevens. U laat bij een IND-loket een foto maken en u scant uw vingerafdrukken. De IND heeft deze foto en uw vingerafdrukken nodig voor het maken van het verblijfsdocument. 

Beoordeling van en beslissing op aanvraag

Hebt u betaald? Vanaf dat moment gaat de IND uw aanvraag beoordelen. Er komt voor u nu een periode van wachten. Dit is een spannende en lange tijd. In de ontvangstbevestiging staat wanneer u een beslissing krijgt op uw aanvraag, de beslistermijn. Is die beslistermijn verlopen en hebt u nog geen antwoord op uw aanvraag? Neem dan contact op met de IND.

Als de IND meer informatie nodig heeft voor een beslissing

Soms heeft de IND extra informatie nodig om uw aanvraag te beoordelen. U krijgt dan een brief. In de brief staat welke documenten u nog moet opsturen. En voor welke datum u dit moet doen. Stuur de documenten op tijd. Doet u dit niet dan wijst de IND uw aanvraag af. Kunt u de documenten niet op tijd sturen? Bel dan de medewerker die uw aanvraag behandelt. Het telefoonnummer staat op de brief.

De beslistermijn stopt totdat de IND uw documenten heeft ontvangen

Als u meer informatie moet insturen, dan pauzeert de beslistermijn. In de brief staat de nieuwe beslistermijn. Hebt u een DigiD? Log dan in bij Mijn IND voor de meest actuele beslistermijn.

Brief verlenging beslistermijn

Soms moet de IND extra onderzoek doen om te beslissen op uw aanvraag. De IND verlengt dan de beslistermijn van uw aanvraag. U krijgt dan van ons een brief. Uw beslistermijn kan met maximaal 6 maanden worden verlengd. 

Brief met de beslissing

Als de IND uw aanvraag heeft beoordeeld, krijgt u de beslissing. Deze staat in een brief. De beslissing is positief of negatief: