Verblijf niet-Oekraïners met tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning

Na 4 maart 2023 vallen niet-Oekraïners met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Lees wat dit betekent voor uw verblijf in Nederland. 

Andere voorwaarden Richtlijn Tijdelijke Bescherming na 4 maart 2023

Had u op 23 februari 2022 een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning, bijvoorbeeld voor werk of studie? Dan valt u op dit moment onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming als u zich vóór 19 juli 2022 hebt ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Op 4 maart 2023 stopt uw recht op bescherming in Nederland onder de richtlijn. Dit betekent dat u niet meer onder de richtlijn in Nederland mag blijven. Dit komt omdat de voorwaarden voor bescherming zijn veranderd. Dit staat in een brief van 18 juli 2022 van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

U krijgt een brief over uw verblijf in Nederland 

De IND stuurt u een brief als u volgens onze gegevens een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning hebt. En u daarom na 4 maart 2023 niet meer onder de richtlijn valt. In de brief staat belangrijke informatie over uw verblijf in Nederland na die datum. U krijgt de brief tussen 25 november 2022 en 1 december 2022.  We sturen de brief naar het adres waarop u ingeschreven staat bij de gemeente. 

Brieven in Nederlands, Engels en Oekraïens 

Lees de brief in het Nederlands: Brief niet-Oekraïners einde tijdelijke bescherming (Nederlands)
Read this letter in English: Brief niet-Oekraïners einde tijdelijke bescherming (Engels)
Прочитайте цей лист українською: Brief niet-Oekraïners einde tijdelijke bescherming (Oekraïens)

Reageer als u het niet eens bent met de brief

Vindt u dat u na 4 maart 2023 nog wel onder de richtlijn zou moeten vallen? Dan kunt u reageren op de brief. In de brief staat hoe dit moet.

Nog geen brief als u na 4 maart 2023 wel onder de richtlijn valt

Had u in Oekraïne een permanente verblijfsvergunning, een asielvergunning of vergelijkbare (tijdelijke) nationale bescherming? Of vormde u een gezin met iemand die na 4 maart 2023 nog wel onder de richtlijn valt? Dan hebt u mogelijk na 4 maart 2023 nog recht op verblijf onder de richtlijn. Als dit volgens onze gegevens voor u geldt, dan krijgt u nu nog geen brief. We sturen u op een later moment een brief over uw recht op verblijf in Nederland.

Hulp bij terugkeer naar land van herkomst

In de brief staat dat u hulp kunt krijgen als u wilt terugkeren naar uw land van herkomst. Of naar een ander land buiten de Europese Unie (EU) waar u recht hebt op duurzaam verblijf.

Vraag hulp aan bij Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V)

Vanaf 15 november 2022 tot 1 februari 2023 kunt u begeleiding en financiële hulp aanvragen bij de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Dit geld kunt u gebruiken om terug te keren (remigreren) naar uw land van herkomst of een land buiten de EU. U moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Lees de voorwaarden van het remigratiebeleid en hoe u hulp aanvraagt bij DT&V.

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor deze regeling en wilt u wel hulp om uit Nederland te vertrekken? Dan kunt u mogelijk hulp krijgen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)

Mogelijkheden om in Nederland te blijven

In de brief leggen we uit hoe u mogelijk in Nederland kunt blijven, als u na 4 maart 2023 niet meer onder de richtlijn valt. U kunt bijvoorbeeld verder gaan met de asielprocedure, als u denkt dat u niet veilig bent in uw land van herkomst. Of bekijk of u voldoet aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning voor werk of studie.