Oekraïne: afspraak ophalen bewijs van verblijf

Laatste update: 5 juli 2024

Valt u onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en hebt u zich ingeschreven bij de gemeente? Dan moet u binnen 4 weken langskomen bij de IND. Lees welke afspraak u moet maken in uw situatie.

Afspraak ophalen sticker

Tijdens deze afspraak controleert een medewerker van de IND of u voldoet aan de voorwaarden voor tijdelijke bescherming. Als dit zo is, krijgt u meestal direct een sticker in uw paspoort of op een los papier. Ook zet u uw handtekening op een asielaanvraag. Maak deze afspraak als een van de volgende situaties voor u geldt:

 • U bent nog niet bij de IND geweest om een bewijs van verblijf op te halen. U staat minstens 1 week ingeschreven bij een gemeente (BRP) op de dag dat u uw sticker ophaalt bij de IND. Maak de afspraak binnen 4 weken na inschrijving. Anders kan dit gevolgen hebben voor uw recht op verblijf. 
 • U hebt al een sticker of pasje gekregen van de IND, maar u bent daarna uitgeschreven bij de gemeente (uit de BRP). Of u bent langer dan 28 dagen geleden vertrokken uit de opvang van de gemeente. U staat minstens 1 week ingeschreven bij een gemeente (BRP) op de dag van uw afspraak bij de IND.
 • U hebt al een sticker of pasje gekregen van de IND, maar deze is kwijtgeraakt of gestolen. U hebt aangifte gedaan bij de politie.
 • U bent 14 jaar oud geworden en hebt nog geen bewijs van verblijf.

Maak afspraak ophalen sticker

Alles uitklappen Alles inklappen
 • Maak een afspraak voor uw gezin

  open minus
 • Пояснення - Handleiding afsprakenplanner in Oekraïens en Russisch

  open minus
 • Meenemen naar de afspraak

  open minus
 • Wat u kunt verwachten als u de sticker ophaalt

  open minus
 • Informatie over de sticker

  open minus

Vervolgafspraak: ophalen pasje

In sommige gevallen krijgt u een pasje als bewijs van verblijf. Dit heet een Vreemdelingen Identiteitsbewijs (VI) Type O (O-document). Dit geldt niet voor iedereen. Maak deze afspraak alleen als de volgende situatie voor u geldt:

 • U hebt een brief gekregen waarin staat dat u een (nieuw) pasje krijgt.

Maak afspraak ophalen pasje

Alles uitklappen Alles inklappen

Afspraak annuleren

Hebt u een afspraak gemaakt, maar kunt u toch niet komen? Zeg uw afspraak dan af. Gebruik de link in de e-mail die u kreeg toen u de afspraak maakte. Is de afspraak voor meerdere personen? Dan annuleert u deze voor iedereen.  

Afspraak verzetten niet mogelijk

Het is technisch niet mogelijk om uw afspraak te verzetten. Annuleer uw afspraak en maak een nieuwe afspraak voor een andere datum.

Iemand machtigen

Kunt u door uw medische situatie zelf niet naar de IND komen? U kunt iemand anders toestemming geven om namens u het bewijs van verblijf op te halen. En om namens u een handtekening op de asielaanvraag te zetten. Dit heet iemand machtigen. 

Zo kunt u iemand machtigen:

 1. Vul het volgende formulier helemaal in: Kruis bij punt 3 de volgende 2 opties aan: ‘een aanvraag in te dienen’ en ‘mijn verblijfsdocument of sticker verblijfsaantekening op te halen.’ 
 2. Voeg de documenten toe die in de machtiging staan. U hebt bijvoorbeeld een doktersverklaring nodig waarin staat dat u lange tijd niet kunt reizen.
 3. Maak een afspraak bij de IND. Doe dit met de gegevens van de persoon voor wie het bewijs van verblijf is.
 4. De persoon die u hebt gemachtigd neemt de Verklaring machtiging en de documenten mee naar de afspraak. Denk ook aan de documenten die staan in de bevestigingsmail van de afspraak. 

Adres

U haalt uw sticker of pasje op bij de IND op Gatwickstraat 1 in Amsterdam (alleen op afspraak). Deze locatie is speciaal voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Bekijk de locatie op Google Maps.

Gratis parkeren

Komt u met de auto naar uw afspraak? Dan kunt u deze gratis parkeren bij de IND-locatie. Om op de parkeerplaats te komen moet u door een slagboom. Gebruik de code op de paal om de slagboom te openen.