Waarschuwing voor telefonische oplichting

Last update: 24 februari 2023

De IND waarschuwt voor telefonische oplichting (‘spoofing’). De laatste tijd komt het voor dat mensen zich aan de telefoon voordoen als IND-medewerker, maar in werkelijkheid uit zijn op informatie of geld. Fraudeurs misbruiken daarvoor het nummer +31 88 043 0430 van het Klantinformatiecentrum (KIC) van de IND. Door spoofing komt dit nummer in beeld bij degene die wordt gebeld. Hierdoor lijkt het alsof u een IND-medewerker aan de lijn krijgt. Maar in werkelijkheid gaat het dan om een fraudeur.

Wat kunt u doen?

Wees alert op telefonische oplichting. De IND belt nooit met het telefoonnummer van het Klantinformatiecentrum zichtbaar in beeld. Ook bellen onze medewerkers u nooit om te vragen om geld over te boeken. Bovendien gebruiken onze medewerkers geen dwingende, agressieve toon aan de telefoon.

Bent u slachtoffer van telefonische oplichting?

Twijfelt u aan de bedoelingen van iemand die aan de telefoon zegt dat hij IND-medewerker is? Neem dan contact met ons op via +31 88 043 0430. Wij registreren dan uw melding. Bent u slachtoffer van (een poging tot) telefonische oplichting? Dan kunt u aangifte doen bij de politie.