Uitreiking verblijfsstickers aan Oekraïners gepauzeerd vanwege grondstoffentekort

Last update: 1 september 2022

De IND heeft de afgelopen weken ruim 45.000 verblijfstickers uitgereikt aan vluchtelingen uit Oekraïne. Hiermee kunnen zij aantonen rechtmatig in Nederland te verblijven, omdat ze onder de Europese richtlijn tijdelijke bescherming (RTB) vallen. Helaas is de IND genoodzaakt om in september tijdelijk te stoppen met de uitreiking van stickers vanwege een tekort aan grondstoffen. De IND kan zich voorstellen dat dit tot onzekerheid leidt bij vluchtelingen uit Oekraïne en betreurt dit.

Grondstoffentekort stickers

Tot en met vrijdag 2 september kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht bij de IND voor een verblijfssticker. De verwachting is dat het uitreiken hiervan in oktober weer hervat kan worden.

De IND kreeg dit voorjaar de opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid om een bewijs van verblijf uit te reiken aan 50.000 Oekraïners. Toen bleek dat dit aantal hoger zou worden is in juni een nieuwe bestelling stickers gedaan bij de externe leverancier. Deze levering heeft vertraging opgelopen vanwege een tekort aan grondstoffen voor het echtheidskenmerk op de sticker.   

Afspraak maken mogelijk na zekerheid over levering  

Het is de komende weken niet mogelijk om een afspraak te maken in de online planner. Zodra zekerheid is over de leveringsdatum wordt het weer mogelijk om afspraken te maken. De IND zet alles op alles om ervoor te zorgen dat iedereen die recht heeft op een sticker deze voor 31 oktober 2022 kan krijgen.

Bewijs van verblijf

De visumvrije periode verloopt binnenkort voor de meeste Oekraïners. Met de sticker tonen zij aan rechtmatig in Nederland te verblijven. Het is nadrukkelijk geen reisdocument. Eerder was de sticker vanaf 1 september nodig om te kunnen werken. Die datum is verschoven naar 31 oktober 2022.

Extra taak

De IND heeft net als veel andere organisaties een extra taak gekregen met de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. Binnen de mogelijkheden die er zijn doet de IND samen met partners als Vluchtelingenwerk Nederland er alles aan om hen zo goed mogelijk te voorzien van informatie en een bewijs van hun verblijf.