Nederlander worden in het buitenland of Caribisch deel Koninkrijk

Laatste update: 20 maart 2024

U wilt Nederlander worden. U woont op Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Of u woont in een ander land buiten Nederland. Lees wat de voorwaarden zijn en hoe u de Nederlandse nationaliteit aanvraagt.

Voor wie is de aanvraag Nederlander worden in het buitenland?

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit het Europese deel van Nederland, Aruba, Curaçao, St. Maarten en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. U woont met een verblijfsvergunning in het Caribisch deel: Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Of u woont in een ander land buiten het Koninkrijk der Nederlanden. U wilt de Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Voorwaarden

Om Nederlander te worden moet u de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Dit kan met een aanvraag voor naturalisatie. Soms kunt u ook op een snellere manier Nederlander worden. Dit is de aanvraag voor optie.

Andere voorwaarden aanvraag buitenland of Caribisch deel Koninkrijk

Doet u een aanvraag om Nederlander te worden in het buitenland of het Caribisch deel van het Koninkrijk? Houd dan rekening met deze mogelijke andere voorwaarden:

 

Alles uitklappen Alles inklappen
 • Land van uw nationaliteit

  open minus
 • Aanvraag naturalisatie buiten Nederland

  open minus
 • Inburgering als u in Caribisch Nederland woont

  open minus
 • Openbare-ordebeleid als u in Caribisch Nederland woont

  open minus
 • Aanvraag optie buiten Nederland

  open minus

Aanvraag naturalisatie en optie in het buitenland

Uw woonplaats bepaalt bij welke organisatie u naturalisatie of optie aanvraagt:

 • Buitenland: Nederlandse ambassade of het consulaat.    
 • Aruba, Curaçao of Sint Maarten: Kabinet van de Gouverneur.
 • Bonaire, Sint Eustatius of Saba: loket van de IND Caribisch Nederland

Beslissing op uw aanvraag

Doet u een aanvraag voor naturalisatie? Uw aanvraag wordt naar de IND in Nederland gestuurd. Doet u de aanvraag op Aruba, Curaçao of St. Maarten? Dan geeft de organisatie waar u de aanvraag doet ook een advies aan de IND over de beoordeling. De IND behandelt de aanvraag en neemt een beslissing.

Vraagt u optie aan? Dan wordt uw aanvraag behandeld door de Nederlandse ambassade of het consulaat, het Kabinet van de Gouverneur of de IND-unit Caribisch Nederland. Dezelfde organisatie neemt een beslissing. U krijgt dan niet te maken met de IND in Nederland.

Een positieve beslissing betekent goedkeuring van uw aanvraag om Nederlander te worden. Een negatieve beslissing betekent afwijzing van uw aanvraag om Nederlander te worden.

Your Europe