• Home
 • Vernieuwen verblijfsdocument onbepaalde tijd of duurzaam verblijf

Vernieuwen verblijfsdocument onbepaalde tijd of duurzaam verblijf

Uw onbepaalde tijd verblijfsdocument verloopt. U wilt een nieuwe aanvragen. Hoe werkt de (online) aanvraagprocedure?

Als een verblijfsdocument voor onbepaalde tijd of duurzaam verblijf verloopt, dan kunt u vernieuwing aanvragen. Dit geldt voor de volgende soorten verblijfsdocumenten:

 • Regulier onbepaalde tijd (type II)
 • EU langdurig ingezetene (type V)
 • Asiel onbepaalde tijd (type IV)
 • Duurzaam verblijf burgers van de Unie (type EU/EER)

Online aanvraag

U kunt deze aanvraag online indienen. Voor uw online aanvraag hebt u nodig:

Hebt u nog geen DigiD? Vraag deze aan op www.digid.nl. Hebt u wel een DigiD, maar nog niet de sms-controle ingesteld? Activeer dit dan via uw MijnDigiD.

Hulp bij inloggen met DigiD + sms en DigiD app

 • Uitleg over DigiD + sms: ga naar uitleg over DigiD voor meer informatie in verschillende talen (Nederlands, Engels, Frans en Arabisch).

 • Uitleg over DigiD app: ga naar uitleg DigiD app voor meer informatie (Nederlands en Engels).

U kunt de digitale aanvraag starten door te klikken op de knop Online aanvraag. U kunt de aanvraag starten vanaf 3 maanden voor de einddatum van uw verblijfsdocument.

Is uw verblijfsdocument al verlopen? Dan kunt u de aanvraag niet online doen. Gebruik het schriftelijke aanvraagformulier. U vindt dit formulier als u verder naar beneden scrolt.

Online aanvragenLogo DigiD

Kosten

Het vernieuwen van een verblijfsdocument voor onbepaalde tijd of duurzaam verblijf kost € 69.

 • Minderjarigen betalen € 37.

 

1. Indienen aanvraag en betalen

U kunt vanaf 3 maanden voor de einddatum van uw verblijfsdocument de aanvraag indienen. 

​Het indienen van de aanvraag kan op 2 manieren:

 • Online

  Dien de aanvraag online in. U vindt de link naar het online aanvraagformulier ook onderaan deze pagina. U hebt hiervoor DigiD met sms-code nodig. Bij het indienen van de aanvraag betaalt u meteen de kosten van de aanvraag. U betaalt met iDEAL. De IND behandelt uw aanvraag pas nadat u hebt betaald.

 • Per post

  Dien de aanvraag in per post. U vindt een aanvraagformulier in het blok Aanvraagformulieren en leges.
  Stuur het formulier met de benodigde documenten per post naar de IND. U betaalt de kosten als u het nieuwe verblijfsdocument ophaalt bij het IND-loket.

2. Ontvangst en controle aanvraag

​Nadat uw aanvraag is ontvangen, stuurt de IND een brief (ontvangstbevestiging). Hierin staat op welke datum de IND de aanvraag heeft ontvangen en binnen welke termijn de IND een beslissing neemt.

Nadat u de brief hebt ontvangen, maakt u online een afspraak om biometrische gegevens af te laten nemen.

De IND controleert vervolgens of de aanvraag compleet is. Ontbreken er documenten of zijn er documenten niet juist? Dan stuurt de IND een brief: een herstel verzuimbrief. Hierin staat welke documenten nog moeten worden opgestuurd. Stuur de gevraagde documenten vóór de genoemde datum naar de IND.

Mijn IND en Berichtenbox

Volg uw aanvraag in Mijn IND. Heeft u zich ook aangemeld bij de Berichtenbox voor post van de IND? En uw e-mailadres ingevuld? Dan krijgt u via de Berichtenbox een e-mail als u nieuwe post van de IND heeft.

3. Beslissing

De IND controleert of u aan alle voorwaarden voldoet. De IND probeert binnen 8 weken een beslissing te nemen.

 • Negatieve beslissing
  Als u niet voldoet aan de voorwaarden, krijgt u geen nieuw verblijfsdocument. Deze beslissing staat in de beschikking.  U kunt tegen deze beslissing bezwaar maken.
 • Positieve beslissing
  Als u aan alle voorwaarden voldoet, krijgt u een nieuw verblijfsdocument. U krijgt een brief van de IND als u het verblijfsdocument kunt ophalen.

Aanvraagformulieren

Aanvraag vervanging of vernieuwing vreemdelingendocument 6010

U kunt deze aanvraag ook online doen. U hebt hiervoor een DigID met sms-code nodig. Klik op de knop Online aanvraag eerder op deze pagina.

Checklist documenten

In het aanvraagformulier staat welke documenten u met de aanvraag moet meesturen.

Laat officiële buitenlandse documenten legaliseren en vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.

Hoe stuurt u documenten naar de IND:

 • U stuurt alleen kopieën van uw documenten, enkelzijdig en in A4-formaat.
 • De kopieën zijn volledig en goed leesbaar.
 • Schrijf op elke kopie uw V-nummer of klantnummer. Weet u deze nummers niet, dan schrijft u op elke kopie uw naam en geboortedatum.
 • Stuur geen USB-sticks, CD's of DVD's.
 • U bewaart zelf de originele documenten.

Kosten aanvraag 

Het vernieuwen van een verblijfsdocument voor onbepaalde tijd kost € 69.

 • Minderjarigen betalen € 37.

EU-onderdanen, Zwitsers en hun familieleden met een verblijfsdocument duurzaam verblijf betalen € 69.

 • Minderjarigen met een verblijfsdocument duurzaam verblijf betalen € 37.

Download  

Na uw aanvraag

Verblijfsvergunning ophalen

U krijgt een brief als u de verblijfsvergunning kunt ophalen. Hiervoor moet u een online een afspraak maken bij het IND-loket dat in de brief staat. ​Houd er rekening mee dat u niet altijd meteen terecht kunt bij een IND-loket. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak.

Controleer bij het IND-loket of de informatie op uw verblijfsdocument juist is. Klopt er iets niet, zeg dit dan meteen tegen de IND-medewerker.  

Geldigheidsduur verblijfsdocument

De geldigheidsduur van het verblijfsdocument voor onbepaalde tijd is steeds 5 jaar.

De geldigheidsduur van het verblijfsdocument voor duurzaam verblijf is steeds 10 jaar.

Werken

Op de achterkant van uw verblijfsdocument staat of u mag werken. U mag met dit verblijfsdocument vrij werken in Nederland. Uw werkgever hoeft geen TWV voor u te hebben. Op uw verblijfsdocument staat 'Arbeid vrij toegestaan, TWV niet vereist'.

Rechten

Met een verblijfsdocument voor onbepaalde tijd hebt u bijna dezelfde rechten als iemand met de Nederlandse nationaliteit. De grote verschillen zijn dat u niet mag stemmen bij nationale verkiezingen en niet mag werken in bepaalde bijzondere (overheids)sectoren (bijvoorbeeld politie, leger). Daarvoor moet u eerst de Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Vervangen verblijfsdocument

Is uw verblijfsdocument beschadigd, kwijt, of gestolen? Laat dan uw verblijfsdocument vervangen.

​Video

Hoe vul ik een online aanvraag in?

Meer informatie

DigiD met sms-code

Tegenwoordig kunt u veel overheidszaken zelf online regelen. Met DigiD logt u in op uw persoonlijke account op websites van de overheid. Uw DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die u allebei zelf kiest. Hebt u nog geen DigiD? Vraag deze aan op www.digid.nl.

​Voor het online indienen van aanvragen hebt u een DigiD met sms-code nodig. Na het inloggen met uw DigiD krijgt u een code per sms. Deze code moet u ook invullen om toegang te krijgen tot de online aanvraagformulieren.

Hebt u nog geen sms-code? Ga naar Mijn DigiD en log in. Kies voor 'Extra sms-controle aanvragen' en vul uw mobiele nummer in. Binnen 5 dagen ontvangt u een brief met de activeringscode. Met deze code kunt u de sms-functie activeren op de website van DigiD.

beschikking

​Een formele brief met de beslissing op uw aanvraag.

TWV

​Een TWV is een tewerkstellingsvergunning. De werkgever vraagt de TWV aan bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). UWV toetst onder andere of er geen werknemer met de Nederlandse, EU/EER of Zwitserse nationaliteit is die geschikt is voor de baan.