Virtuele assistent ondersteunt bij behandelen verblijfsaanvragen studie

Last update: 22 augustus 2024

De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft voor het eerst gebruikgemaakt van geautomatiseerde processen bij het behandelen van verblijfsaanvragen van internationale studenten. Een deel van het werk werd niet meer door een medewerker gedaan, maar door een virtuele assistent. Deze verwerkt de aanvragen snel, zorgvuldig en 24 uur per dag.

Tot en met 31 juli kreeg de IND dit jaar ruim 17 duizend (17.187) aanvragen voor studenten van buiten de EU/EER voor een verblijfsvergunning studie. Dat komt redelijk overeen met dezelfde periode vorig jaar (17.870).

Piek in aanvragen sneller verwerkt

Imro Simmelink, IND manager van o.a. studie, vertelt: “Aanvragen voor een verblijfsvergunning studie krijgen we logischerwijs bijna allemaal voor de zomer binnen, voor de start van het studiejaar in september. Die piek vingen we voorheen op met ongeveer 15 uitzendkrachten. Dit jaar neemt een virtuele assistent het meeste werk uit handen, onder toezicht van medewerkers. Inwerken en begeleiden van uitzendkrachten is niet meer nodig, wat veel tijd scheelt voor de ervaren medewerkers. We zijn hier in maart mee gestart en hebben al ruim 13 duizend aanvragen zo kunnen behandelen.”

studenten in een wachtrij voor afhalen pasje

Meeste aanvragen uit China, India en Turkije 

Gemiddeld komt ongeveer een kwart van de internationale studenten van buiten Europa. De vijf nationaliteiten die het meest voorkomen onder deze studenten zijn, net als vorig jaar, de Chinese, Indiase, Amerikaanse, Turkse en Indonesische. Vrijwel alle aanvragen worden gedaan voor studenten aan het hoger onderwijs. De hogeschool of universiteit doet de aanvraag bij de IND, nadat zij zelf al heeft beoordeeld of de student aan de voorwaarden voldoet. Door deze werkwijze kan de IND vrijwel alle aanvragen voor verblijf voor studie inwilligen. 

Drie landelijke uitreikdagen

Net als voorgaande jaren reikt de IND verblijfsdocumenten aan de studenten uit tijdens landelijke uitreikdagen. Op 24 augustus, 14 september en 5 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. Per dag kunnen zo’n 7 duizend verblijfsdocumenten uitgegeven worden. Zo hebben studenten de zekerheid dat zij hun verblijfsdocument op tijd hebben. Vanuit de hele organisatie helpen IND’ers mee om de centrale uitreikingen mogelijk te maken. 

Achtergrondinformatie over de verblijfsvergunning studie bij de IND: Internationale studenten en de IND

 

Medegefinancierd door de Europese Unie