Reactie IND op regeerprogramma

Last update: 13 september 2024

Het kabinet heeft de plannen voor asiel en migratie bekend gemaakt. Het kabinet vindt net als de Immigratie- en Naturalisatiedienst dat er veranderingen nodig zijn. De IND geeft al langer aan dat de dienst knelpunten ervaart in het uitvoeren van het huidige migratiebeleid.

Het regeerprogramma en het Europese Migratiepact bieden een kans om het asielproces opnieuw vorm te geven en het efficiënter, soberder en goedkoper te maken. Aan meer efficiëntie werkt de IND zelf ook al enige tijd: door slimmer te werken en het werk waar mogelijk eenvoudiger te maken. Om zo te zorgen voor hogere productiviteit.

Daarnaast werkt de IND aan de uitvoering van het EU Migratiepact per juni 2026. Het helpt de dienst als zoveel mogelijk wijzigingen in het asielproces op hetzelfde moment worden doorgevoerd. Dit geeft de IND voldoende tijd voor goede voorbereiding. Het gelijktijdig invoeren zorgt voor minder extra werk dan onderdelen wijzigen op verschillende momenten. Daarbij is het belangrijk dat de IND naast voldoende tijd ook voldoende, meerjarige, financiering krijgt.