IND lanceert advocatenportaal voor asielzaken

Last update: 28 juni 2022

In één oogopslag zien wat de status van een asielzaak is, eenvoudig documenten uploaden en op een veilige manier gegevens uitwisselen: dat kan sinds gisteren met het advocatenportaal asiel. Het portaal werd in nauwe samenwerking met advocaten opgezet, om gebruikerswensen zo goed mogelijk mee te kunnen nemen.

Met dit portaal wil de IND een belangrijke stap zetten in het verbeteren van de dienstverlening aan advocaten. Advocaten kunnen op het portaal inloggen met hun advocatenpas. In het portaal kunnen zij niet alleen van elke aanvraag de actuele status zien, ook kunnen ze het dossier bekijken en documenten op een veilige manier uploaden.

Aansluiting op het portaal

Het advocatenportaal is toegankelijk voor asieladvocaten die zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA). Alle aangesloten advocaten ontvangen een mail om op vrijwillige basis deel te nemen aan het portaal. Om de overgang soepel te laten verlopen, worden advocaten hiervoor gericht en gefaseerd uitgenodigd.

Doorontwikkeling

Ondertussen wordt door de IND hard gewerkt aan doorontwikkeling van het portaal, zodat steeds meer gebruikerswensen kunnen worden gerealiseerd. Zo wordt er onder meer gewerkt aan de toevoeging van verschillende soorten aanvragen, zoals de Dublinprocedure. Ook het up to date brengen van dossiers heeft de hoogste prioriteit. Tijdens de doorontwikkeling blijft het portaal voor advocaten toegankelijk.