IND geeft Oekraïners voorlichting op opvanglocaties

Last update: 3 maart 2022

Om vluchtelingen uit Oekraïne zo goed mogelijk van dienst te zijn, gaat de IND voorlichting op locatie aanbieden. Dit gebeurt vanaf donderdag al in de opvanglocatie in Amsterdam en vanaf vrijdag ook in Harskamp. Door de Russische militaire invasie van Oekraïne zoeken veel mensen een veilig heenkomen in het westen.

Inmiddels melden zich dagelijks tientallen vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. De IND beantwoordt ook veel vragen van Oekraïners over hun verblijfsrecht. Hierover komen nog iedere dag veel telefoontjes binnen. Vanwege de oorlog zijn wij coulant voor mensen die Oekraïne ontvluchten. Oekraïners kunnen visumvrij naar Nederland reizen dankzij een verdrag met de Europese Unie. Met een biometrisch paspoort mogen zij sowieso 90 dagen in ons land blijven. Daarnaast is het mogelijk om een visum kort verblijf voor 90 dagen aan te vragen. Oekraïners in Nederland hoeven zich dus geen zorgen te maken over hun verblijfsrecht.

Oekraïners die hier asiel aanvragen, komen bij de IND in de asielprocedure terecht. Vanwege de oorlog in Oekraïne neemt de IND de komende tijd geen besluiten op asielaanvragen van Oekraïners. Mensen behouden wel recht op opvang. Ook hoeven Oekraïners van wie de aanvraag eerder is afgewezen, het land nu niet te verlaten.

Verblijfslocaties

Ook bij het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel melden zich Oekraïners. Om te grote drukte in het aanmeldcentrum te voorkomen, worden zij vanuit Ter Apel met bussen overgebracht naar andere verblijfslocaties zoals in Harskamp (Gelderland). Net als op de verblijflocatie in Amsterdam staan in Harskamp voorlichters van de IND klaar om Oekraïners uitleg te geven over hun verblijfsrecht, zo veel mogelijk toegespitst op de individuele situatie van de vluchteling.

Nauw overleg

Ook online en aan de telefoon doen medewerkers van de IND hun uiterste best om Oekraïners in Nederland zo goed mogelijk van informatie over hun verblijfsrecht te voorzien. Bovendien is er constant nauw overleg tussen de IND, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het COA en VluchtelingenWerk.