Dubbele nationaliteit? Raak je Nederlandse niet kwijt!

Last update: 19 juni 2017

​Nederlandse nationaliteit verliezen.

Niet iedere Nederlander weet dat je je Nederlandse nationaliteit kwijt kunt raken. Daarom is de rijksoverheid een informatiecampagne gestart over het verlies van de Nederlandse nationaliteit. De informatiecampagne bestaat uit een Facebookcampagne gericht op Nederlanders in het buitenland en een campagne gericht op een breder publiek.

Nederlanders die ervoor kiezen een andere nationaliteit aan te nemen kunnen hun Nederlandse nationaliteit automatisch kwijtraken. Ook Nederlanders met meerdere nationaliteiten die langer dan tien jaar buiten de Europese Unie wonen, en in die tijd geen Nederlands paspoort aanvragen, kunnen hun Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen. Dit betekent dat zij geen Nederlander meer zijn.

Overigens verliest iemand niet altijd automatisch de Nederlandse nationaliteit bij het aannemen van een andere nationaliteit. Er zijn uitzonderingen. Zo raken Nederlanders hun nationaliteit niet kwijt wanneer zij vrijwillig de nationaliteit van hun huwelijkspartner aannemen.