DNA-onderzoek

Laatste update: 28 april 2023

U hebt gezinshereniging aangevraagd voor een familie- of gezinslid. U moet bewijzen dat er sprake is van een gezinsband. Dit kan met een DNA-onderzoek. Lees meer over DNA afnemen en wanneer u een brief ontvangt met de afspraak voor het DNA-onderzoek.

Wat is DNA-onderzoek?

Elke persoon heeft unieke kenmerken. Deze kenmerken zitten in ons DNA. Ouders geven een deel van deze unieke kenmerken door aan hun kinderen. Kinderen hebben dus voor een deel hetzelfde DNA als hun ouders. Bij DNA-onderzoek neemt een expert wat wangslijm van u en vergelijkt dat met het wangslijm van uw gezinsleden. De uitslag van het DNA-onderzoek bewijst of u wel of geen familie bent van elkaar.

DNA afnemen

De Nederlandse ambassade neemt DNA af van uw gezinsleden. Zij moeten hiervoor zelf een afspraak maken. Als hun DNA is afgenomen, geeft de ambassade dit door aan de IND. Daarna nodigt de IND u uit om DNA af te laten nemen bij het DNA-loket. U ontvangt een brief met informatie over uw afspraak. U kunt hiervoor niet zelf een afspraak maken.

DNA-onderzoek in stappen en kosten

DNA-onderzoek is gratis. Dit zijn de stappen in het DNA-onderzoek:

Stap 1. Bij het DNA-loket in Den Haag stelt een medewerker uw identiteit vast.
Stap 2. Met een speciaal stokje neemt een medewerkers wangslijm af van de binnenkant van uw wang.
Stap 3. Een expert van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt het dit DNA-materiaal. Dit duurt een paar weken.
Stap 4. Uitslag DNA-onderzoek: u bent wel of geen familie van de persoon die voor gezinshereniging naar Nederland wil komen.

Meer weten over het DNA-onderzoek

Lees de 'Bijlage Aanvraag DNA onderzoek bij gezinshereniging' die hoort bij het aanvraagformulier gezinshereniging.