Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten. Over Brexit zijn afspraken gemaakt: Brexit met een deal. Deze afspraken staat in het terugtrekkingsakkoord (Withdrawal Agreement). U bent een VK-onderdaan of een familielid van een VK-onderdaan. En u wilt na Brexit in Nederland (blijven) wonen. Op deze pagina staat wat u moet regelen om in Nederland te (blijven) wonen na Brexit. Dit hangt af van de datum waarop u in Nederland bent aangekomen. En ook van de tijd die u hier woont.
U bent een VK-onderdaan of een familielid van een VK-onderdaan. In de volgende situaties valt u onder het terugtrekkingsakkoord:
Brexit heeft uw recht om in Nederland te wonen veranderd. U bent niet langer meer een burger van de EU. U hebt een verblijfsdocument nodig om hier na de overgangsperiode te kunnen blijven wonen, werken en studeren. Deze overgangsperiode gold tot en met 31 december 2020. In deze periode had u alleen een geldig paspoort nodig om in Nederland te (blijven) wonen, werken en studeren.
Vanaf 1 januari 2021 moet u kunnen laten zien dat u volgens het Terugtrekkingsakkoord in Nederland mag wonen. Dit gaat het makkelijkst met een verblijfsdocument. Maar u kunt ook andere documenten gebruiken als u nog geen verblijfsdocument hebt. U kunt tot en met 30 juni 2021 een verblijfsdocument volgens het Terugtrekkingsakkoord aanvragen. Daarna moet u een verblijfsdocument hebben. U hebt geen verblijfsdocument nodig als Brexit geen gevolgen heeft voor uw bestaande woonrecht.
De Nederlandse overheid wil graag een fatsoenlijke oplossing voor alle Britten die ook na de overgangsperiode in Nederland willen blijven wonen. Hebt u nog geen verblijfsdocument aangevraagd? Dan adviseert de IND u om zo snel mogelijk een online aanvraag te doen voor een verblijfsdocument. Dit kan op 30 juni 2021 voor het laatst. Hoe eerder u een aanvraagt doet, hoe eerder u een beslissing en een verblijfsdocument krijgt. Met uw verblijfsdocument kunt u makkelijk laten zien dat u het recht hebt om in Nederland te blijven wonen.
Er zijn 2 soorten verblijfsdocument volgens het terugtrekkingsakkoord. De tijd die u in Nederland woont, bepaalt het soort verblijfsdocument.
In het schema hieronder ziet u de verschillende stappen in de aanvraag. Het schema is er alleen in het Engels. Meer informatie staat op de pagina's over de aanvraag voor een verblijfsdocument.
(Klik op plaatje voor grotere weergave)
Voor de aanvraag gelden voorwaarden. Dit zijn dezelfde voorwaarden die al voor u gelden om nu in Nederland te mogen wonen. De voorwaarden staan op de pagina's over de aanvraag voor een verblijfsdocument.
Een aanvraag voor een verblijfsdocument kost hetzelfde als een aanvraag voor duurzaam verblijf als EU-burger: € 64 voor volwassenen en € 33 voor kinderen tot 18 jaar.
Op de tekening hieronder ziet u de situatie in cijfers over de aanvragen van verblijfsdocumenten van VK-onderdanen. Iedere maand zetten wij een nieuwe tekening online. In de periode februari 2020 en met februari 2021 heeft de IND:
(Klik op afbeelding voor groter beeld)
Daarnaast heeft de IND in 2020 de oude EU-verblijfsvergunning van ruim 5500 Britten in Nederland omgewisseld voor een nieuw verblijfsdocument.
Als u een derdelander bent en de relatie met uw Britse partner (VK-onderdaan) in Nederland is gestopt door scheiding of overlijden. U bent derdelander als u geen EU-, EER- of Zwitserse nationaliteit hebt. Volgens EU-regels is het mogelijk dat u in Nederland mag blijven. U hebt dan geen nieuw verblijfsdocument nodig. Als u dat wilt, kunt u wel een aanvraag voor een verblijfsdocument doen. Tijdens de beoordeling van de aanvraag bekijkt de IND of uw situatie gelijk is aan de voorwaarden.
U bent Nederlander en woont nu als EU-burger in het VK. U wilt na Brexit met uw partner terug naar Nederland verhuizen.
Lees meer op onze pagina over terugkerende Nederlanders na Brexit.
U kunt hier terecht voor vragen over uw recht om hier te mogen wonen. De Brexitlijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Bel onze Brexitlijn als u vragen hebt (ma t/m vrij 09:00-17:00)
Meer informatie
Immigratie- en Naturalisatiedienst
Brexit-hoofdpaginaQ & A Deal Brexit (Engels)Brexit newsletter
Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
Rijksoverheid
Europa
Verenigd Koninkrijk