Brexit

Gepubliceerd:14 mei 2018
Laatste update: 14 januari 2020

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is van plan de Europese Unie (EU) uiterlijk op 31 januari 2020 te verlaten. Deze terugtrekking (Brexit) heeft gevolgen voor de meeste onderdanen van het Verenigd Koninkrijk en hun familieleden die in Nederland willen blijven wonen. Op deze pagina leest u meer over deze gevolgen en wat u nu al kunt doen. 

De EU en het VK hebben over een voorlopig terugtrekkingsakkoord onderhandeld. Hieruit blijkt dat u na Brexit mag blijven wonen, werken en studeren in Nederland. De EU en het VK zijn het op 17 oktober 2019 eens geworden over een Brexit-akkoord. Hierin staan afspraken die gaan gelden nadat het Britse parlement en het Europese Parlement het akkoord hebben goedgekeurd. Dit wordt in januari 2020 verwacht.  Pas als het akkoord definitief wordt goedgekeurd, is Brexit met een deal zeker. De IND is voorbereid op zowel een deal als een no-deal. Kijk voor meer informatie over het onderhandelingsproces en tussentijdse akkoorden op Rijksoverheid.nl/Brexit.

Animatiefilms IND: bereid u nu voor om uw verblijf na Brexit te regelen

De IND heeft 2 animatiefilms gemaakt met informatie over wat Brexit voor u betekent als VK-onderdaan die woont in Nederland. De films leggen uit hoe u zich nu kunt voorbereiden om verblijf na Brexit in Nederland te regelen. De films zijn alleen in het Engels beschikbaar.

Animatiefilm VK-onderdanen in NL zonder
verblijfsdocument op datum Brexit

 

Animatiefilm VK-onderdanen in Nederland
met verblijfsdocument EU duurzaam op 
datum Brexit

 

Brexit en uw verblijfsrecht

Hebt u nu verblijfsrecht als (familielid van een) VK-onderdaan in Nederland en blijft uw situatie hetzelfde? U houdt uw verblijfsrecht tot Brexit. Daarna bent u geen (familielid van een) EU-burger meer.  Brexit verandert daarom uw verblijfsrecht.  Maar, Brexit heeft geen invloed op uw verblijfsrecht als u:

 • Nederlander bent; of
 • Op de dag van Brexit in bezit bent van een geldige, nationale verblijfsvergunning. Brexit heeft geen invloed op uw verblijfsrecht zolang uw verblijfsvergunning geldig is.

Ná Brexit kunt u in Nederland blijven wonen, werken en studeren. Na de overgangsperiode hebt u hiervoor een (nieuw) verblijfsdocument nodig. Hieronder leest u welke regels daarbij gelden.

Overgangsperiode na Brexit

Na de dag van Brexit geldt een overgangs- of transitieperiode. De overgangsperiode loopt vanaf 1 februari 2020 tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode houdt u uw bestaande rechten. U hebt geen verblijfsdocument nodig, alleen een geldig paspoort. Hebt u in maart of oktober 2019 een tijdelijke verblijfsvergunning van de IND gehad? Deze tijdelijke vergunning is alleen geldig bij een no-deal. Omdat een deal wordt verwacht, hebt u de tijdelijke vergunning niet nodig.

De IND nodigt u in de overgangsperiode uit voor indiening van een aanvraag voor verblijf na de overgangsperiode

Omdat Brexit uw verblijfsrecht verandert,  moet u uw verblijf na Brexit regelen. Verspreid over de hele overgangsperiode stuurt de IND daarom een brief aan zo'n 45.000 VK-onderdanen en hun familieleden (met of zonder EU/EER- of Zwitserse nationaliteit) die in de BRP van hun gemeente zijn geregistreerd. Het is belangrijk dat uw gegevens in de BRP juist zijn.

De IND nodigt u in de brief uit om een online aanvraag voor verblijf na de overgangsperiode te doen. Als uw aanvraag wordt ingewilligd krijgt u een (nieuw) verblijfsdocument. Dit is een bewijs van uw verblijfsrecht. U hebt dit document nodig om na de overgangsperiode in Nederland te wonen, werken en studeren. 

Voor de aanvraag gelden voorwaarden. Als u hieraan voldoet, kunt u een verblijfsdocument krijgen. U leest op een aparte pagina welke voorwaarden gelden.

De IND werkt met uitnodigingen in stappen om ervoor te zorgen dat elke aanvraag zorgvuldig en tijdig afgehandeld wordt. Als u en alle andere VK-onderdanen tegelijkertijd zelf een aanvraag in zouden dienen lukt dat niet en loopt uw aanvraag mogelijk vertraging op.

Een aanvraag voor een (nieuw) verblijfsdocument kost hetzelfde als een aanvraag voor duurzaam verblijf als EU-burger: €58 voor volwassenen en €31 voor kinderen tot 18 jaar.

Bent u al in het bezit van een verblijfsdocument voor duurzaam verblijf als EU-burger? Ook u hebt een nieuw verblijfsdocument nodig. De IND nodigt u dan per brief uit gratis een vervangend verblijfsdocument om te komen wisselen. In de brief staat uitgelegd wat u moet doen.

 • Brexit heeft geen gevolgen voor het verblijfsrecht van VK-onderdanen die Nederlander zijn geworden of in Nederland een nationale, permanente verblijfsvergunning hebben. Daarom krijgen zij geen uitnodigingsbrief van de IND.
 • U krijgt wel een uitnodigingsbrief als u een VK-onderdaan bent met een partner met een andere EU/EER- of Zwitserse nationaliteit. Het is mogelijk dat u afhankelijk verblijfsrecht in Nederland hebt door uw EU/EER- of Zwitsere partner. Als u afhankelijk verblijfsrecht hebt, kunt u kiezen welke aanvraag u indient: de aanvraag waarvoor de IND u uitnodigt of een aanvraag voor verblijf na Brexit bij uw partner met EU/EER- of Zwitserse nationaliteit.
 • U krijgt ook een uitnodigingsbrief als u als VK-onderdaan nu een nationale, tijdelijke verblijfsvergunning hebt, bijvoorbeeld met het doel om hier te werken. U hebt verblijfsrecht in Nederland zolang uw vergunning geldig is en u aan de voorwaarden voldoet. U kunt kiezen voor verblijf op uw nationale vergunning die u nu hebt of voor indiening van de aanvraag waarvoor de IND u uitnodigt.

Aanvraag verblijfsdocument Brexit tijdens de overgangsperiode

In het schema hieronder ziet u de verschillende stappen in de aanvraag. De kalender is alleen beschikbaar in het Engels.

 Infographic aanvraagproces in stappen voor verblijf na Brexit
(Klik op afbeelding voor grotere weergave)

Wanneer u een uitnodigingsbrief van de IND kunt verwachten

In de overgangsperiode na Brexit gaat de IND zo'n 45.000 VK-onderdanen en hun familieleden per brief uitnodigen om een aanvraag voor een verblijfsdocument in te dienen. Deze uitnodigingen worden verspreid over de hele overgangsperiode verstuurd.

Als de IND is gestart met de verzending kunt u op de kalender hieronder zien welke uitnodigingsbrieven zijn gestuurd en welke verstuurd gaan worden. De kalender is alleen in het Engels beschikbaar. De informatie op de kalender zal regelmatig vernieuwd worden.

    Kalender verzending uitnodigingsbrieven IND        
(Klik op afbeelding voor grotere weergave)

Apply online for a new temporary or permanent residence permit after Brexit during the transition period

 

Who can apply?

UK nationals and their family members with the EU right to reside in the Netherlands on the date of Brexit.

Please note: If you already have a permanent EU residence document (EU duurzaam verblijf), another application process and timetable apply. View our film and find out more on our website.

When can you apply?

 • Apply when you receive an IND invitation letter.
 • Find out when you will receive an invitation on ind.nl/Brexit.

How can you apply?

 • Apply for a new residence permit online.
 • Complete the application in full to avoid any delays and submit it within 28 days on ind.nl/Brexit.
 • You will then receive an acknowledgment of receipt from the IND.

What happens next?

 • Make a biometrics appointment online on ind.nl/Brexit as soon as possible.
 • Have your biometrics taken at an IND desk or expat centre.
 • The IND will then process your application within 90 days.
 • You will receive the IND decision by post.

Your residence permit

If your application is approved:

 • Make an appointment to collect your new residence permit online on ind.nl/Brexit.
 • Collect it at an IND desk or expat centre.

If you application has not been approved:

 • You can apply for review of the decision.

Find out what you can do now on ind.nl/Brexit

 • Hoe langer u in de Basisregistratie Personen (BRP) staat geregistreerd, hoe eerder u een uitnodiging krijgt. Bij re-registratie in de BRP bepaalt de nieuwste datum wanneer u een uitnodigingsbrief krijgt.
 • Bij familieleden in één gezin met verschillende registratiedata in de BRP bepaalt de oudste datum wanneer u een uitnodigingsbrief krijgt. De IND nodigt alle familieleden in een gezin tegelijk uit.
 • De IND verstuurt ongeveer 4000 uitnodigingsbrieven per maand. Hoe groter het aantal BRP-registraties in een jaar, hoe langer het duurt om uitnodigingen voor dat jaar te versturen.
 • U kunt na ontvangst van de uitnodigingsbrief in de overgangsperiode een online aanvraag indienen voor een (nieuw) verblijfsdocument.
 • Als meer bekend is over het uitnodigingsproces dan wordt u hierover op deze pagina geïnformeerd.

Grensarbeiders

U bent grensarbeider als u buiten Nederland woont en in Nederland werkt. U reist minstens 1 keer per week tussen uw woonland en Nederland.

 • U bent grensarbeider op de Brexitdatum of in de overgangsperiode: in de overgangsperiode tot en met 31 december 2020 verandert er niets voor u. Ook ná de overgangsperiode kunt u als grensarbeider blijven werken. Nadere informatie hierover volgt op een later moment op deze website.
 • U start na de overgangsperiode met werken als grensarbeider: of u mag starten als grensarbeider hangt af van de afspraken die de EU en het VK hierover na Brexit maken.

Bestaande verblijfsmogelijkheden

U vindt meer informatie over bestaande verblijfsmogelijkheden in Nederland bij de verschillende verblijfsdoelen op deze website zoals EU, Familie, Werk en Nederlanderschap.

Wat u nu al kunt doen

 1. Schrijf u in persoon in in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u woont als u dat nog niet gedaan hebt. Zo kan de Nederlandse overheid u bereiken als dat nodig is.
 2. Vraag dan DigiD aan. Met DigiD kunt u bijvoorbeeld eenvoudig  een online aanvraag indienen bij de IND. Hebt u wel een DigiD, maar nog niet de sms-controle ingesteld? Activeer dit dan via uw MijnDigiD.
 3. Zorg er daarna voor dat u ook digitale post van de IND kunt ontvangen. Meld u aan voor de ontvangst van digitale post van de IND door met uw DigiD in te loggen bij MijnOverheid.nl op https://mijn.overheid.nl/. Daar kunt u in uw Berichtenbox digitale post van overheidsorganisaties zoals de IND ontvangen. Ga naar Instellingen en vink bij Landelijke Organisaties Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan.
 4. Open een Nederlandse bankrekening. Alleen hiermee kunt u het online betaalmiddel  iDEAL gebruiken. U hebt iDEAL nodig om te betalen voor een online aanvraag voor een verblijfsdocument.
 5. Hebt u ook een andere EU-/EER- of Zwitserse nationaliteit? Zorg dan dat die nationaliteit in de Basisregistratie Personen (BRP) staat. U krijgt dan geen uitnodigingsbrief. U hebt namelijk geen verblijfsdocument nodig.

Vragen?

Hebt u nog vragen over uw verblijfsrecht? Bel dan de Brexitlijn van de IND: 088 04 30410. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Op Rijksoverheid.nl vindt u ook Brexit-informatie over andere onderwerpen die voor u relevant kunnen zijn.