Procesvertegenwoordiger

Voor welke vreemdelingen is er een toekomst in Nederland? En wie moet terug naar het land van herkomst? Als een aanvrager een beslissing over zijn verblijf aanvecht, dan vertegenwoordig jij het standpunt van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en van de minister van Buitenlandse Zaken bij de rechtbank en bij de Raad van State. Ben jij de professional die zich staande houdt in stressgevoelige zaken? Dan hopen we dat je iets komt betekenen als procesvertegenwoordiger bij de IND.

Iets over de functie van procesvertegenwoordiger

Als procesvertegenwoordiger verdedig je – schriftelijk en mondeling – het standpunt van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en van de minister van Buitenlandse Zaken bij de Vreemdelingenkamer van de rechtbanken en in hoger beroep bij de Raad van State. Dat werk is afwisselend, betekenisvol en uitdagend. Omdat het vreemdelingenrecht altijd in ontwikkeling is, raak je nooit uitgeleerd.

Op dit moment hebben we vacatures op locatie:

Zwolle

Den Haag

Den Bosch

INHOUSE dag

Procesvertegenwoordiger

 

We zijn trots op het werk dat we doen en wat we daarmee betekenen voor Nederland. Bijna iedereen heeft een mening over migratie en het vreemdelingenbeleid. Maatschappij, politiek en media. Het werk van de procesvertegenwoordiger ligt dan ook onder een vergrootglas. Daar moet je mee om kunnen gaan.

 

Wat echt onderscheidend is in de functie, is dat je heel snel leert om in schrijf- en pleitwerk de argumenten van de advocaat van de vreemdeling te weerleggen door je te concentreren op datgene wat er tussen partijen echt in geschil is. Als je dat eenmaal kunt, dan ben je goed voorbereid om stappen in de richting van het openbaar ministerie of de rechtspraak (RIO) te zetten. Als procesvertegenwoordiger procedeer je meer dan bij menig advocatenkantoor!
Het is dus heel interessant werk om langere tijd te doen, maar het is ook de ideale opstapfunctie voor een vervolg van je loopbaan.

Baan als procesvertegenwoordiger, inclusief opleiding

Om te starten als procesvertegenwoordiger heb je een academisch werk- en denkniveau nodig, en een afgeronde juridische opleiding. Ben je aangenomen? Dan begin je eerst met een intern opleidingstraject. In deze periode krijg je volop begeleiding en kom je alles te weten over het vreemdelingenrecht. Afhankelijk van je wensen en talenten kun je jezelf altijd nog verder bijscholen bij de IND. We ondersteunen je graag bij je persoonlijke ontwikkeling, want we hopen op een goede en langdurige werkrelatie.

Lees het interview met procesvertegenwoordiger Serdar

Informatie en solliciteren

Wil je meer informatie? Of solliciteren? Neem dan gerust contact met ons op!