“Ik vind het als woordvoerder belangrijk om het echte verhaal van een organisatie te vertellen. Ik ga geen mooi-weer-verhalen ophangen als het regent.”
Eerlijke inkijk geven
De ene dag weten journalisten haar telefonisch voortdurend te vinden. De andere dag wandelt ze rond in Ter Apel. Of organiseert ze een perslunch. “Het werken bij de IND is voor mij eigenlijk altijd afwisselend en druk”, vertelt woordvoerder Mijke. “Ik probeer mijn dagen wel te plannen en te organiseren, maar de praktijk pakt meestal anders uit. Logisch ook, als je kijkt naar de huidige asielcrisis in Nederland. Gelukkig doe ik het allemaal met even veel plezier. Het voelt waardevol dat ik met mijn werk een eerlijk inkijkje kan geven in een organisatie die het in de publieke opinie nooit voor iedereen goed kan doen.”
Stevige meningen
Met die publieke opinie bedoelt Mijke dat veel mensen in Nederland een mening hebben over migratie. “Het is een sterk gepolariseerd onderwerp waarbij links en rechts lijnrecht tegenover elkaar staan”, zegt ze. “In de media wordt regelmatig kritiek geuit. En op social media worden stevige meningen verkondigd. Over de IND als organisatie en over de beslissingen die we nemen. Dat is frustrerend voor onze medewerkers. Zij werken iedere dag keihard en lezen dan in de media dingen terug waarin zij zich niet herkennen.”
Beslissingen die recht doen
Mijke is blij dat ze hierin iets kan betekenen voor haar collega’s. “Ik werk nu een half jaar bij de IND en ik heb behoorlijke bewondering gekregen voor de mensen die hier werken. Zij moeten iedere dag objectieve beslissingen nemen in een werkveld dat galmt van emotie. Ik geef het je maar te doen.”
Eerlijk vertellen over werk en dilemma’s
Toch komt er steeds meer begrip voor de IND. Tenminste, zo ervaart Mijke het. “Het is mooi dat de IND zichzelf als doel heeft gesteld om zo transparant mogelijk te vertellen over het werk en de eigen organisatie. Anders dan vroeger, laten we journalisten nu zoveel mogelijk over onze schouders meekijken. Omdat we graag willen laten zien hoe mooi en bijzonder ons werk is. Maar ook om eerlijk te zijn over de dilemma’s waar we tegenaan lopen. Als er een verzoek van de media binnenkomt, kijk ik altijd eerst naar de mogelijkheden. Pas daarna naar eventuele obstakels. Ik zeg liever ‘ja tenzij´ dan ‘ nee tenzij’.”
Vertellen wat goed en minder goed gaat
Een realistisch beeld schetsen is Mijke’s belangrijkste drijfveer. “Ik vind het als woordvoerder heel belangrijk om het echte verhaal van een organisatie te vertellen. Ook als dat een keer minder mooi is. Ik ga geen mooi-weer-verhalen ophangen als het regent. Ik merk ook dat de IND hier steeds beter in wordt. We vertellen wat we goed doen – en ook wat minder goed gaat. We leggen uit waarom dingen gaan zoals ze gaan. En als er een keer iets misloopt, laten we ook weten hoe we het de volgende keer beter willen doen.”
Uitleg kweekt begrip
Als voorbeeld geeft Mijke de oplopende wachttijden waar de IND momenteel mee kampt. “Daar kwam de afgelopen weken veel commentaar op. Toen hebben we uitgelegd dat er verlate migratiestromen op gang zijn gekomen na het opheffen van de coronamaatregelen- en reisbeperkingen. Dat de instroom asielzoekers uit Syrië hoog bleef. Dat we daarbij te maken kregen met evacuaties uit Afghanistan. En nu ook nog een oorlog in Oekraïne. Met zo’n uitleg is de buitenwereld al snel een stuk begripvoller.”
Hoe het écht zit
Mijke: “Het is een uitdaging om de breedte van ons werk te laten zien. Ongeveer 80% van de persvragen die ik krijg, gaat over asiel. Terwijl maar 20% van de aanvragen die de IND jaarlijks behandelt over asiel gaat. We brengen ook geliefden samen. We laten jongeren in Nederland studeren. We zorgen dat kennismigranten hier kunnen werken. Het is belangrijk dat we uitleggen waar wij als uitvoeringsorganisatie wel én niet van zijn. Dat er niet alleen óver ons wordt gepraat, maar dat we zelf ook terugpraten. Als wij open communiceren, kan iedere Nederlander voor zichzelf een mening vormen over de migratieproblematiek. Op basis van hoe het écht zit. Niet op basis van wat er links en rechts zoal wordt geschreeuwd.”