Turken hebben inburgeringsdiploma nodig voor verblijf onbepaalde tijd

Last update: 26 juli 2024

Turkse burgers die vanaf 1 januari 2025 een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen, moeten een inburgeringsdiploma kunnen overleggen. Het kabinet heeft deze maatregel begin 2022 genomen omdat het wenselijk is dat ook deze groep inburgert. De afgelopen drie jaar gold een overgangsperiode. Die loopt op 1 januari 2025 ten einde.

Naast de vergunning voor onbepaalde tijd geldt dit ook voor een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen en een verblijfsvergunning op niet-tijdelijke humanitaire gronden na een verblijf als familie- of gezinslid.

Standstillbepaling

Turken die onder de zogenoemde standstillbepaling van het associatierecht tussen de EU en Turkije vallen, hoeven ook na 1 januari 2025 geen inburgeringsdiploma te laten zien als ze een verblijfsvergunning op niet-tijdelijke humanitaire gronden na verblijf als familie- of gezinslid aanvragen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om Turkse burgers die in Nederland arbeid in loondienst verrichten of hun gezinsleden.

Voldoen aan overige vereisten

Als de aanvraag voor verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd vóór 1 januari 2025 wordt ingediend, is het niet noodzakelijk om een inburgeringsdiploma te overleggen. De voorwaarde hierbij is dat vóór 1 januari 2025 wel wordt voldaan aan de overige vereisten bijvoorbeeld dat iemand over voldoende inkomsten beschikt. 

Vrijstelling

Soms kan iemand vrijstelling of ontheffing van de maatregel krijgen. Dat kan bijvoorbeeld als iemand jonger is dan 18 jaar of de AOW-leeftijd heeft bereikt. 

Meer informatie over deze maatregel via deze link: Inburgering bij sterkere verblijfsvergunning en naturalisatie en in de Kamerbrief.