Voorlopig geen beslissing op asielaanvragen Syrië
De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) neemt voorlopig geen beslissing over de asielaanvragen van Syriërs. Er is op dit…
De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online. In dit nummer lees je onder meer:
Door het gebrek aan opvangcapaciteit in Nederland verblijft een kwart van alle asielzoekers in een noodopvang. Vorig jaar opende het COA de Zeelandhallen in Goes. Daar zitten bewoners hutje mutje met nul privacy. Ook al is deze opvang verre van ideaal, het COA en de inwoners van Goes maken het zo leefbaar mogelijk.
Medewerkers in de vreemdelingenketen weten het al lang: het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan. En dat geldt ook voor Rhodia Maas. In februari keerde ze als DG IND terug naar de organisatie waar de liefde voor de vreemdelingenketen lang geleden begon. VreemdelingenVisie sprak met haar over vroeger, de uitdagingen van nu en over dingen die nooit veranderen.
Steeds meer Oekraïense vluchtelingen willen terug naar huis. Namens de Nederlandse overheid biedt de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) ondersteuning aan Oekraïners die hierbij hulp vragen.
Op het Bosk-festival in Leeuwarden werken zo'n tien tot twintig bewoners van azc's. Een van hen is de Nigeriaanse Solomon. Samen met honderden andere vrijwilligers brengt hij duizend bomen steeds naar een andere plek. Dat doet hij met een glimlach op zijn gezicht, maar tegelijkertijd maakt hij zich zorgen over zijn gezin.
In één oogopslag zien wat de status van een asielzaak is, eenvoudig documenten uploaden en op een veilige manier gegevens uitwisselen: dat kan met het advocatenportaal asiel van de IND. De IND ontwikkelde het portaal in nauwe samenwerking met advocaten, om gebruikerswensen zo goed mogelijk mee te kunnen nemen. Tibor Boekholt, opdrachtgever vanuit de IND en Wil Eikelboom, asieladvocaat, leggen uit.
Oekraïners die vanwege de oorlog naar Nederland vluchten, vallen onder een speciale regeling. Als zij goed gedocumenteerd zijn, schrijft de gemeente hen in en krijgen zij een verblijfstitel- en sticker voor een jaarlang verblijf in Nederland. Maar niet iedereen is goed gedocumenteerd. En dat maakt het werk soms ingewikkeld voor gemeenten. Om hen te helpen, reizen IND'ers het hele land door voor ondersteuning en advies.
Na maandenlang reizen met veel stress en heimwee, besluit Abel terug te gaan naar zijn familie in Ethiopië. Hij benadert Goedwerk om te gaan werken aan zijn terugkeer, in samenwerking met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).