De nieuwe VreemdelingenVisie staat voor je klaar!

Last update: 23 september 2021

​De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online. In dit nummer lees je onder meer:

Werken in Zoutkamp: 'Hier werken we allemaal samen aan hetzelfde doel'

Toen de situatie in Afghanistan deze zomer in snel tempo verslechterde, voorzagen Jan Dirk van Iperen (COA) en Matthieu van Pijkeren (IND), al dat er werk voor hen aan de winkel zou zijn. Samen gingen ze aan de slag in de opvanglocatie van het eerste uur: Zoutkamp.

Samen soepel door de RANOV-regeling

Bij zo'n 8000 volwassenen met een RANOV-vergunning ploft vanaf deze week een langverwachte brief op de mat. Zij komen alsnog in aanmerking om Nederlander te worden. Ginette Albersen-Gips (IND) en Angelique Hol (NVVB) vertellen wat de uitvoer van dit complexe dossier betekent.

'Ook tegenstanders gaven toe: eigenlijk viel het mee'

In juli 2021 sloot azc Beverwaard in Rotterdam. "Bij de komst van het azc in 2015 sloeg de vlam in de pan, maar uiteindelijk zeiden de meeste buurtbewoners dat ze geen last hadden van de bewoners van het azc." Locatiemanager Ali Honar vertelt over vijf jaar azc Rotterdam.  

Leg mij nou eens uit: Krijgt een vreemdeling geld mee bij vertrek?

Vreemdelingen die Nederland moeten verlaten, kunnen hierbij, afhankelijk van hun nationaliteit, hulp krijgen. Dit gebeurt vooral in de vorm van goederen en diensten, maar ook een financiële bijdrage in contanten is mogelijk. Hieraan zijn strikte voorwaarden verbonden.

Mijn werkplek: 'Ik kan niet even op de fiets duizend kippenbouten halen'

Daan is twintig jaar kok in azc Gilze, waar zo'n duizend mensen wonen. Ervaring met koken voor grote groepen heeft hij dus wel. Daan: "Het is vooral de kunst om de maaltijd voor iedereen smakelijk te maken.

Een jaar Regietafel

De Regietafels in AC Ter Apel en Budel zijn inmiddels een jaar onderweg en de tweede fase van de implementatie is begonnen. Wat heeft een jaar van intensief samenwerken aan de voorkant van het asielproces geleerd? En wat staat er nog te gebeuren? Een rondje langs de betrokken ketenpartners.