Afschaffen bestuurlijke dwangsom IND ‘stap in de goede richting’
De IND is blij met het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom voor de dienst. De Eerste Kamer stemde vandaag in met een wetswijziging die daarvoor zorgt. Volgens de IND is het een goede stap op weg naar het afschaffen van alle dwangsommen.
Door het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom hoeft de IND geen dwangsom meer te betalen aan aanvragers als de dienst niet binnen de wettelijke termijn op een aanvraag voor een verblijfsvergunning beslist. Voor de asielprocedure was de bestuurlijke dwangsom al afgeschaft. Voor andere procedures gold deze nog wel.
Bestuurlijke dwangsom zorgt voor onnodige werklast
De bestuurlijke dwangsom werd ooit ingevoerd als stimulans om de IND sneller te laten beslissen op zaken. Maar in de praktijk levert de Wet Dwangsom vooral extra werkdruk, hoge kosten en onnodige werklast op. Terwijl het doel, sneller beslissen, niet werd bereikt. De IND is dan ook blij dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wetswijziging. ‘De behandeling van dwangsomprocedures kost ons tijd en capaciteit’, zegt Jan Willem Schaper, plaatsvervangend Directeur-Generaal van de IND. ‘Die tijd kunnen we veel beter inzetten voor het daadwerkelijk afhandelen van aanvragen. Daar schieten onze aanvragers én de IND veel meer mee op. Het afschaffen van de bestuurlijke dwangsommen is dan ook een belangrijke stap in de goede richting. Nu de rechterlijke dwangsom nog.’
Verschil tussen bestuurlijke en rechterlijke dwangsom
Een bestuurlijke dwangsom volgde automatisch als de IND na een ingebrekestelling te laat besliste op iemands dossier. Een rechterlijke dwangsom wordt pas opgelegd als een aanvrager naar de rechter stapt en de IND een extra termijn krijgt opgelegd die wederom niet wordt gehaald. Met de wetswijziging wordt alleen de bestuurlijke dwangsom afgeschaft; de rechterlijke variant blijft voorlopig bestaan.
IND betaalt nog wel de dwangsommen waar aanvragers nog recht op hebben
De wetswijziging geldt voor zaken waarvan de beslistermijn nog niet was verstreken op de dag van de inwerkingtreding van de wet. Aanvragers kunnen dan nog steeds een ingebrekestelling sturen, maar daar volgen voortaan geen automatische betalingen meer uit. Een ingebrekestelling blijft nog wel een vereiste om een procedure te kunnen starten vanwege niet tijdig beslissen.
Publicatie in de Staatscourant
De afschaffing van de bestuurlijke dwangsom is een wettelijk feit op de dag nadat de wetswijziging is gepubliceerd in de Staatscourant.