Verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen

Laatste update: 25 januari 2024

Is uw verblijfsvergunning, verblijfsdocument, document staatloosheid of Vreemdelingen Identiteitsbewijs beschadigd? Staan er verkeerde gegevens op? Of wilt u de arbeidsrechten laten aanpassen? Lees hoe u een nieuwe verblijfsvergunning kunt aanvragen.

Voorwaarden

Bekijk per situatie welke voorwaarden voor u gelden.

Beschadigde verblijfsvergunning

Uw verblijfsvergunning is zo beschadigd dat u het niet meer kunt gebruiken als geldig identiteitsbewijs. Stuur bij de aanvraag om vervanging een kopie mee van de voor- en achterkant van de beschadigde verblijfsvergunning.

Verkeerde persoonsgegevens op verblijfsvergunning

Neem contact op met uw gemeente. Zij controleren of uw persoonsgegevens goed staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Kloppen uw gegevens in de BRP niet? Dan moet de gemeente deze eerst aanpassen. Daarna kunt u bij de IND om vervanging vragen van uw verblijfsvergunning.

Aanpassen arbeidsrechten op verblijfsvergunning

U hebt arbeidsrechten opgebouwd en u mag nu werken zonder een tewerkstellingsvergunning (TWV). U kunt een nieuw verblijfsdocument aanvragen met de volgende arbeidsrechten: 'Arbeid vrij toegestaan, TWV niet vereist'. Deze aanvraag is gratis.

Het is niet mogelijk om arbeidsrechten aan te passen op een Vreemdelingen Identiteitsbewijs (VI).

Geldigheid verblijfsvergunning korter dan 1 maand

Is uw verblijfsvergunning nog minder dan 1 maand geldig? Vraag dan verlenging aan van uw verblijfsvergunning met het volgende formulier:

Schrijf op het formulier dat u de arbeidsmarktaantekening ┬┤arbeid vrij toegestaan┬┤ op uw nieuwe verblijfsvergunning wilt hebben. U betaalt de kosten van de aanvraag verlenging.

 

Procedure en kosten

De aanvraagprocedure van de verblijfsvergunning bestaat uit de volgende stappen:

Alles uitklappen Alles inklappen

Aanvraagformulieren

U kunt deze aanvraag online doen. U hebt hiervoor DigiD met sms-controle en internetbankieren (iDEAL) nodig. Is uw verblijfsvergunning korter dan 3 maanden geldig? Dan kunt u alleen het schriftelijke aanvraagformulier gebruiken.

Online aanvraagformulier vervanging

Ga naar formulier chevron-right U hebt hiervoor DigiD nodig

Schriftelijke formulieren

Download het formulier als u de aanvraag liever met de hand invult en per post verstuurt.