error

Tussen vrijdag 9 juni 20.00 uur en zondag 11 juni 14.00 uur zijn Mijn IND, Portaal Zakelijk, Advocatenportaal en de online-aanvraagformulieren niet (altijd) beschikbaar. Dit komt omdat we aan onze website werken.

close

Dubbele nationaliteit

Laatste update: 18 mei 2022

Nederlanders mogen meestal geen dubbele nationaliteit hebben. Maar er zijn uitzonderingen. Lees in welke situaties u een dubbele nationaliteit mag hebben als u Nederlander bent of wilt worden.

Nederlander worden en dubbele nationaliteit

Bent u 18 jaar of ouder? En wilt u Nederlander worden? Dan mag u na naturalisatie geen dubbele nationaliteit hebben. Dat betekent dat u afstand moet doen van uw andere nationaliteit of nationaliteiten. Dat staat in de Nederlandse wet. Maar er zijn uitzonderingen. Lees wanneer afstand doen van uw nationaliteit niet hoeft.

Nederlander en aannemen andere nationaliteit

U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet. Maar er zijn uitzonderingen. Lees wanneer u de Nederlandse nationaliteit niet verliest.

Dubbele nationaliteit aanvragen niet mogelijk

U kunt geen aanvraag doen voor een dubbele nationaliteit. Wel kan iemand automatisch een dubbele nationaliteit krijgen, bijvoorbeeld bij geboorte. Lees op de website van de Rijksoverheid over een dubbele nationaliteit bij geboorte.