• Home
  • Nieuws
  • Britten kunnen tot 1 oktober Brexit-pas aanvragen

Britten kunnen tot 1 oktober Brexit-pas aanvragen

​In Nederland wonende Britten kunnen nog tot 1 oktober 2021 een aanvraag doen voor een Brexit-pas. De aanvraagperiode is door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) met drie maanden verlengd, omdat meer dan drieduizend Britten die in de Basisregistratie Personen staan, nog geen verblijfsvergunning hebben aangevraagd. 

​Sinds de Brexit hebben Britten een verblijfsvergunning nodig om legaal in Nederland te kunnen verblijven en bijvoorbeeld om een zorgverzekering aan te vragen. 

Er wonen ongeveer 45.000 Britten in Nederland die vanwege de Brexit een andere verblijfsvergunning nodig hadden. Het overgrote deel van deze groep heeft inmiddels een aanvraag voor een Brexit-pas ingediend. In 99 procent van de gevallen heeft zo'n aanvraag ook geleid tot een verblijfsvergunning. De relatief kleine groep die de aanvraag nog moet doen, krijgt nu dus langer de tijd om de aanvraag in te dienen. Het gaat daarbij om Britten en hun familieleden die voor 1 januari 2021 in Nederland woonden.

De IND gaat de komende drie maanden samen met andere betrokken uitvoerende partijen onderzoeken of de resterende groep van 3000 Britten daadwerkelijk nog in Nederland woont. Als dat niet het geval is, hoeven zij ook geen aanvraag in te dienen. Is dat wel het geval, dan worden deze Britten actief aangespoord om gebruik te maken van de verlengde aanvraagperiode.

De aanvraag kan online worden ingediend via de speciale Brexit-website van de IND (ind.nl/Brexit). 

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws