• Home
  • Dubbele nationaliteit

Dubbele nationaliteit

​Wilt u Nederlander worden en uw oude nationaliteit houden? Of bent u Nederlander en neemt u een andere nationaliteit aan? Lees op deze pagina of u een dubbele nationaliteit mag hebben.

Nederlander worden en dubbele nationaliteit

Bent u 18 jaar of ouder? En wilt u Nederlander worden? Dan geldt als hoofdregel dat u na naturalisatie geen dubbele nationaliteit mag hebben. U mag dus naast de Nederlandse nationaliteit geen andere nationaliteit(en) houden. Als u Nederlander wordt, moet u afstand doen van uw andere nationaliteit(en). Dit staat in de Nederlandse wet.

Uitzonderingen: wanneer dubbele nationaliteit wel mag

Soms mag u wel een dubbele nationaliteit houden, als u Nederlander wordt. Dit ligt aan uw situatie. Dit geldt bijvoorbeeld als u getrouwd bent met een Nederlander. Het ligt ook aan de wet of regels van het land van uw nationaliteit. In sommige landen is het bijvoorbeeld niet mogelijk om afstand te doen van die nationaliteit. Zoek eerst uit wat voor u geldt. En vraag daarna pas de Nederlandse nationaliteit aan. U weet dan van tevoren wat Nederlander worden voor gevolgen voor u heeft. Op de pagina Afstand doen van nationaliteit staan alle uitzonderingen en de regels per land.

Dubbele nationaliteit na optieprocedure
Wordt u Nederlander door optie? Dan kunt u vaak een dubbele nationaliteit houden. Vraagt u optie aan omdat u vanaf de dag waarop u 4 jaar oud werd in het Koninkrijk der Nederlanden woont? Dan moet u wel afstand doen van uw andere nationaliteit.

Nederlandse nationaliteit verliezen bij aannemen andere nationaliteit

Bent u Nederlander? En kiest u ervoor de nationaliteit van een ander land aan te nemen? Dan geldt als hoofdregel dat een dubbele nationaliteit niet is toegestaan. Dit betekent dat u de Nederlandse nationaliteit automatisch verliest. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dit staat in de Nederlandse wet.

Uitzonderingen: wanneer dubbele nationaliteit wel mag

Soms raakt u de Nederlandse nationaliteit niet kwijt als u een andere nationaliteit aanneemt. Bijvoorbeeld als u vrijwillig de nationaliteit aanneemt van de persoon met wie u getrouwd bent. Op de pagina Nederlandse nationaliteit verliezen staan alle uitzonderingen.

Dubbele nationaliteit aanvragen niet mogelijk

U kunt geen aanvraag doen om een dubbele nationaliteit te houden. Vraagt u de Nederlandse nationaliteit aan? Dan bekijkt de IND altijd of u afstand moet doen van uw andere nationaliteit. Of dat er een uitzondering voor u geldt. Bent u Nederlander en vraagt u een andere nationaliteit aan? Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Dit gebeurt niet als er een uitzondering voor u geldt.

Er zijn situaties waarin je automatisch een dubbele nationaliteit kunt hebben, bijvoorbeeld bij geboorte. Lees meer over wanneer u een dubbele nationaliteit kunt hebben op rijksoverheid.nl (opent in nieuw venster).