• Home
  • Afspraak biometrie (pasfoto, handtekening en/of vingerafdrukken)

Afspraak biometrie (pasfoto, handtekening en/of vingerafdrukken)

U hebt een brief van de IND gekregen waarin staat dat de IND uw pasfoto, handtekening en/of vingerafdrukken nodig heeft om uw verblijfsdocument te maken.

Moet u een afspraak maken voor biometrie?

U moet online een afspraak maken bij een IND-loket als u nog nooit een Nederlands verblijfsdocument hebt gehad en uw biometrische gegevens nooit eerder zijn afgenomen. Bij het IND-loket wordt uw pasfoto gemaakt, worden uw vingerafdrukken afgenomen en zet u uw handtekening. Zijn uw biometrische gegevens al afgenomen toen u bij de Nederlandse vertegenwoordiging het inburgeringsexamen deed, of de mvv aanvroeg of ophaalde? Of bij de politie of Koninklijke Marechaussee (KMar) tijdens uw asielprocedure? Dan heeft de IND uw biometrische gegevens al en hoeft u niet naar het IND-loket.

Eerder verblijfsvergunning gehad

Hebt u al eerder een Nederlandse verblijfsvergunning gehad? Dan heeft de IND alleen een recente pasfoto en handtekening van u nodig. Gebruik de Bijlage fotokaart om uw pasfoto en handtekening per post naar de IND te sturen. Of maak een afspraak bij een IND-loket om een pasfoto te laten maken en uw handtekening te zetten.

Kind jonger dan 1 jaar

Hebt u een aanvraag ingediend voor een kind jonger dan 1 jaar? Maak dan geen afspraak bij een IND-loket. De IND heeft alleen een pasfoto van uw kind nodig. Gebruik de Bijlage fotokaart om de pasfoto van uw kind per post naar de IND te sturen.

Wat moet u meenemen naar de afspraak?

  • Uw geldige paspoort (of ander geldig reisdocument).
  • Uw afspraakcode. Deze krijgt u in de e-mailbevestiging als u online een afspraak maakt.
  • Uw (verlopen) verblijfsdocument of een Vreemdelingen Identiteitsbewijs (type W).

Let op! Bent u uw verblijfsdocument of Vreemdelingen Identiteitsbewijs verloren, of is deze gestolen? En hebt u hiervan aangifte gedaan? Neem dan het proces-verbaal van de politie mee.

Foto bij het IND loket

Bij het maken van de pasfoto bij een IND-loket mag u het hoofd bedekken vanwege godsdienstige of levensbeschouwelijke redenen. De hoofdbedekking moet wel egaal en eenkleurig zijn en contrasterend zijn met de achtergrond van de pasfoto. Deze achtergrond is wit, dus de hoofdbedekking mag niet wit of lichtgrijs zijn.

Kosten

Het laten afnemen van biometrie kost geen geld.

Afspraak maken bij IND-loket

Maak een afspraak via de knop 'Online afspraak'.

Online afspraak

Let op! Moet u langskomen bij een IND-loket maar komt u net terug uit een land of gebied dat een oranje of rood reisadvies heeft? Blijf dan 10 dagen in quarantaine en plan uw afspraak voor na deze periode. Bekijk voor meer informatie de website van Rijksoverheid.

Expat Centre Maastricht Region

Woont u in Limburg? Dan kunt u mogelijk een afspraak maken bij het Expat Centre Maastricht Region.

 Route

​​De IND heeft verschillende locaties in Nederland. Bekijk de routebeschrijvingen voor alle IND-loketten.

 Afspraak annuleren

​Kunt u niet komen? Annuleer dan uw afspraak via de link in de mail waarin uw afspraak wordt bevestigd.