• Home
  • Afspraak biometrie (pasfoto, handtekening en/of vingerafdrukken)

Afspraak biometrie (pasfoto, handtekening en/of vingerafdrukken)

U hebt een brief van de IND gekregen waarin staat dat de IND uw pasfoto, handtekening en/of vingerafdrukken nodig heeft om uw verblijfsdocument te maken.

Moet u een afspraak maken voor biometrie?

  • Hebt u al eerder een Nederlandse verblijfsvergunning gehad? Dan heeft de IND alleen uw pasfoto en handtekening nodig. De pasfoto moet voldoen aan de Nederlandse paspoorteisen. Laat deze dus maken door een in Nederland erkende fotograaf. Stuur uw foto met de Bijlage fotokaart per post naar de IND. U hoeft géén afspraak te maken bij een IND-loket.
  • Hebt u een aanvraag ingediend voor een kind jonger dan 1 jaar? Dan heeft de IND alleen een pasfoto van uw kind nodig. De pasfoto moet voldoen aan de Nederlandse paspoorteisen. Laat deze dus maken door een in Nederland erkende fotograaf. Stuur de foto met de Bijlage fotokaart per post naar de IND. U hoeft voor uw kind géén afspraak te maken bij een IND-loket

  • Vraagt u voor de eerste keer een Nederlandse verblijfsvergunning aan, maar zijn uw biometrische gegevens al afgenomen bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland (bij afleggen van het inburgeringsexamen of ophalen/aanvragen van de mvv)? Of bij de politie of Koninklijke Marechaussee (KMar) tijdens uw asielprocedure? Dan heeft de IND uw biometrische gegevens al. U hoeft géén afspraak te maken bij een IND-loket.
  • Vraagt u voor de eerste keer een Nederlandse verblijfsvergunning aan en zijn uw biometrische gegeven nooit eerder afgenomen? Dan heeft de IND uw pasfoto, handtekening en vingerafdrukken nodig. Hiervoor moet u naar een IND-loket. Bij het IND-loket wordt een foto van u gemaakt, u hoeft dus niet zelf een foto mee te nemen. Maak zo snel mogelijk een afspraak.

Wat moet u meenemen naar de afspraak?

  • Uw geldige paspoort (of ander geldig reisdocument).
  • Uw afspraakcode. Deze krijgt u in de e-mailbevestiging als u online een afspraak maakt.
  • Uw (verlopen) verblijfsdocument of een Vreemdelingen Identiteitsbewijs (type W).

Let op! Bent u uw verblijfsdocument of Vreemdelingen Identiteitsbewijs verloren, of is deze gestolen? En hebt u hiervan aangifte gedaan? Neem dan het proces-verbaal van de politie mee.

Foto bij het IND loket

Bij het maken van de pasfoto bij een IND-loket mag u het hoofd bedekken vanwege godsdienstige of levensbeschouwelijke redenen. De hoofdbedekking moet wel egaal en eenkleurig zijn en contrasterend zijn met de achtergrond van de pasfoto. Deze achtergrond is wit, dus de hoofdbedekking mag niet wit of lichtgrijs zijn.

Kosten

Het laten afnemen van biometrie kost geen geld.

Afspraak maken bij IND-loket

Maak een afspraak via de knop 'Online afspraak'.

Online afspraak

Let op! Moet u langskomen bij een IND-loket maar komt u net terug uit een land of gebied dat een oranje of rood reisadvies heeft? Blijf dan 10 dagen in quarantaine en plan uw afspraak voor na deze periode. Bekijk voor meer informatie de website van Rijksoverheid.

Expat Centre Maastricht Region

Woont u in Limburg? Dan kunt u mogelijk een afspraak maken bij het Expat Centre Maastricht Region.

 Route

​​De IND heeft verschillende locaties in Nederland. Bekijk de routebeschrijvingen voor alle IND-loketten.

 Afspraak annuleren

​Kunt u niet komen? Annuleer dan uw afspraak via de link in de mail waarin uw afspraak wordt bevestigd.