Diplomatiek Identiteitsbewijs

Laatste update: 14 juni 2024

Het Diplomatieke Identiteitsbewijs is voor personen die in Nederland werken voor een ambassade, consulaire post of internationale organisatie. En voor hun familieleden en huispersoneel. Lees wat het Diplomatieke Identiteitsbewijs is, welke instantie het afgeeft en hoe u weet of een document echt is.

Wat is een Diplomatiek Identiteitsbewijs?

Het Diplomatiek Identiteitsbewijs is voor personen met een geprivilegieerde status. Deze status geeft bepaalde bijzondere rechten en juridische bescherming. Het Diplomatiek Identiteitsbewijs is een Nederlands identiteitsbewijs. Ook geeft het document verblijfsrecht in Nederland en toegang tot het Schengengebied. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het document af. 

Protocollaire Basisadministratie

De persoonsgegevens van geprivilegieerden staan ingeschreven in de Protocollaire Basisadministratie (PROBAS). Ook de uitgegeven Diplomatiek Identiteitsbewijzen staan in deze basisadministratie. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken beheert de PROBAS.

Geprivilegieerden hoeven zich niet te registreren bij de IND. Ook hoeven zij zich niet te registreren in de Basis Registratie Personen (BRP).

Echtheidskenmerken op Diplomatiek Identiteitsbewijs (model 2017)

model 2017 diplomatiek identiteitsbewijs voorzijdemodel 2017 diplomatiek identiteitsbewijs achterkant

Alles uitklappen Alles inklappen

Echtheidskenmerken op Geprivilegieerdendocument (model 2008)

model 2008 geprivilegieerdendocument voorkantmodel 2008 geprivilegieerdendocument achterkant

Alles uitklappen Alles inklappen