• Home
 • Afspraak maken: afnemen biometrie na Brexit

Afspraak maken: afnemen biometrie na Brexit

U hebt een brief van de IND gehad. In deze brief staat dat wij uw pasfoto, handtekening en/of vingerafdrukken (biometrie) nodig hebben. Hiermee maken wij uw verblijfsdocument. U bent Brit of een familielid van een Brit in Nederland. En u valt onder de regels van het terugtrekkingsakkoord. Maak hier een online afspraak voor biometrie na Brexit.

Online afspraak: IND biometrie na Brexit

Gebruik de afspraakknop om een online afspraak te maken.

Maak afspraak

Let op! Vanaf begin februari 2021 kunt u bij alle IND-loketten terecht voor biometrie. Is er geen afspraak beschikbaar? Controleer regelmatig of er nieuwe afspraakmogelijkheden zijn op de locatie van uw keuze. Wij voegen steeds nieuwe mogelijkheden toe voor een korte periode in de toekomst.

Bekijk onze film 'Wat is biometrie en hoe wordt het afgenomen?'

De film is opgenomen in het Nederlands. Nederlandse en Engelse ondertiteling (closed captions) zijn beschikbaar. Kijk hiervoor bij het wieltje van de filminstellingen in het scherm. 

Samenvatting film

De film duurt 1 minuut en 47 seconden en laat een IND-loket zien. IND-medewerker Djino Cabenda helpt een vrouw met biometrie. Biometrie betekent afnemen en opslaan van vingerafdrukken en pasfoto plus het zetten van een handtekening. Dit is nodig voor vaststelling van wie de klant is (identiteit) en bestelling van een verblijfsdocument (pasje). Biometrie gebeurt digitaal met hulp van apparaten in een biometriezuil. Dit is een kolom met fotocamera, scanner van vingertoppen en een scherm om een handtekening te zetten. Klanten met lang haar doen het achter de oren. Hoofddoeken moeten egaal van kleur zijn zonder figuurtjes. Kinderen onder 1 jaar gaan niet naar een IND-loket voor biometrie. In dat geval downloadt u eerst een fotokaart van onze website. U vult daarna de kaart in en stuurt hem naar de IND. De IND neemt ook bij de loketten maatregelen tegen corona. Er zit plexiglas tussen medewerker en klant. Er is desinfecterende handgel en de biometriezuil wordt met alcoholdoekjes schoongemaakt. U krijgt een brief als uw verblijfsdocument klaar is.

 
 

IND-loketten voor biometrie na Brexit

 • Adres: in een aantal steden in Nederland (de adressen en openingstijden staan bij Loketten en vestigingen op onze contactpagina. Kijk daar boven de landkaart bij het tabblad Loketten)
 • Open: maandag tot en met vrijdag in de ochtend en middag

Let op!

 • IND-loket Utrecht Terwijde was tot en met 31 december 2020 open. Dit loket is vanaf 1 januari 2021 niet meer beschikbaar.
 • IND-loket Amsterdam aan de Johan Huizingalaan 757 was tot en met 31 januari 2021 open. Dit loket is vanaf 1 februari 2021 niet meer beschikbaar.
 • Expactcentra: vanaf 8 mei 2021 kunt u als VK-onderdaan niet meer naar expatcentra voor de afname van biometrie. U kunt naar een IND-loket gaan.

Biometrie en coronavirus

Situaties waarin u wel of geen afspraak biometrie moet maken

 • Vraagt u voor de eerste keer een Nederlands verblijfsdocument aan? Dan moet u naar een IND-loket om uw biometrische gegevens af te laten nemen. Maak zo snel mogelijk een afspraak.
 • Hebt u al eerder een verblijfsdocument gehad? Dan moet u ook naar een IND-loket om uw biometrische gegevens af te laten nemen. Er gelden andere regels omdat u vanaf 1 januari 2021 geen (familielid van een) EU-burger meer bent. Maak zo snel mogelijk een afspraak.
 • Hebt u een aanvraag ingediend voor een kind jonger dan 1 jaar? Dan heeft de IND alleen een pasfoto van uw kind nodig. De pasfoto moet voldoen aan de Nederlandse paspoorteisen. Laat deze dus maken door een in Nederland erkende fotograaf. Stuur de foto met de Bijlage fotokaart (7130) per post naar de IND. U hoeft voor uw kind géén afspraak te maken bij een IND-loket.
 • Vraagt u voor de eerste keer een Nederlands verblijfsdocument aan? Maar zijn uw biometrische gegevens al afgenomen bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland (bij ophalen/aanvragen van de mvv)? Dan heeft de IND uw biometrische gegevens al. U hoeft géén afspraak te maken bij een IND-loket.

Meenemen naar afspraak

 • Uw geldige paspoort. 
 • Uw afspraakcode. Deze krijgt u in de e-mail bevestiging als u online een afspraak maakt.
 • Als u die hebt: uw (verlopen) verblijfsdocument. Als uw document verloren of gestolen is: het proces-verbaal van de politie na aangifte van verlies of diefstal.

Kosten

Afnemen van uw biometrische gegevens kost geen geld.    

Bel onze Brexitlijn als u vragen hebt (ma-vrij 09:00-17:00)Brexit-hoofdpagina

Route

De IND heeft verschillende locaties in Nederland. De routebeschrijvingen naar de loketten en kantoren van de IND en expatcentra vindt u onder contact.

Afspraak annuleren

Kunt u niet komen? Annuleer dan uw afspraak via de link in de mail waarin uw afspraak wordt bevestigd.