• Home
 • Afspraak maken: afnemen biometrie na Brexit

Afspraak maken: afnemen biometrie na Brexit

De IND heeft u gevraagd een online afspraak voor biometrie te maken. U bent Brit of een familielid van een Brit in Nederland. En u valt onder de regels van het terugtrekkings-akkoord. Biometrie betekent: u laat uw vingerafdrukken en pasfoto nemen. En u zet uw handtekening.  Dit gebeurt bij de IND of op een expatcentrum. Maak hier een online afspraak voor biometrie na Brexit.

Online afspraak: IND biometrie na Brexit

Gebruik de afspraakknop om een online afspraak te maken.

Maak afspraak

Let op! Door corona is het op dit moment druk bij onze loketten. Is er geen afspraak beschikbaar? Controleer regelmatig of er nieuwe afspraakmogelijkheden zijn op de locatie van uw keuze. Wij voegen steeds nieuwe mogelijkheden toe voor een korte periode in de toekomst.

Bekijk onze film 'Wat is biometrie en hoe wordt het afgenomen?'

De film is opgenomen in het Nederlands. Nederlandse en Engelse ondertiteling (closed captions) zijn beschikbaar. Kijk hiervoor bij het wieltje van de filminstellingen in het scherm. 

Samenvatting film

De film duurt 1 minuut en 47 seconden en laat een IND-loket zien. IND-medewerker Djino Cabenda helpt een vrouw met biometrie. Biometrie betekent afnemen en opslaan van vingerafdrukken en pasfoto plus het zetten van een handtekening. Dit is nodig voor vaststelling van wie de klant is (identiteit) en bestelling van een verblijfsdocument (pasje). Biometrie gebeurt digitaal met hulp van apparaten in een biometriezuil. Dit is een kolom met fotocamera, scanner van vingertoppen en een scherm om een handtekening te zetten. Klanten met lang haar doen het achter de oren. Hoofddoeken moeten egaal van kleur zijn zonder figuurtjes. Kinderen onder 1 jaar gaan niet naar een IND-loket voor biometrie. In dat geval downloadt u eerst een fotokaart van onze website. U vult daarna de kaart in en stuurt hem naar de IND. De IND neemt ook bij de loketten maatregelen tegen corona. Er zit plexiglas tussen medewerker en klant. Er is desinfecterende handgel en de biometriezuil wordt met alcoholdoekjes schoongemaakt. U krijgt een brief als uw verblijfsdocument klaar is.

 
 

Plaatsen IND biometrie na Brexit

 • IND-kantoor Almere

  • Adres: Willem Dreesweg 24, 1314 CN 
  • Open: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur
 • IND-loket Amsterdam

  • Adres: Johan Huizingalaan 757, 1066 VH (tijdelijke, extra locatie alleen voor Britten en familieleden van Britten)
  • Open: 
   • maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur en 16.30 tot 20.00 uur
   • zaterdag van 09.00 tot 16.45 uur
 • Expatcentra

  • Adres: in 9 steden door heel Nederland (de adressen staan bij Loketten en vestigingen op onze contactpagina)
  • Open: maandag tot en met vrijdag overdag op verschillende dagen en tijden 

Let op! IND-loket Utrecht Terwijde was tot en met 31 december 2020 open. Dit loket is vanaf 1 januari 2021 niet meer beschikbaar.

Biometrie en coronavirus

Welke biometrische gegevens nodig zijn en waarom

De IND heeft uw vingerafdrukken, foto en handtekening nodig om uw (verblijfs)document te maken. En om uw identiteit vast te stellen. Het kan zijn dat uw biometrische gegevens al in ons systeem staan. We controleren dan of uw gegevens nog geschikt zijn. Als dat zo is dan gebruiken wij deze opnieuw om uw (verblijfs)document te maken. In dat geval hoeft u niet naar het IND-loket te komen. Ook niet als u een brief hebt gekregen, waarin stond dat u een afspraak moest maken. We bellen of e-mailen u als uw afspraak niet doorgaat.

Heeft de IND geen goede biometrische gegevens meer van u? Dan heeft de IND een nieuwe foto en handtekening van u nodig. Deze biometrische gegevens worden afgenomen bij een IND-loket of expatcentrum. Bij dit loketbezoek wordt ook gekeken of er nog vingerafdrukken nodig zijn.

Biometrie kind jonger dan 1 jaar: geen afspraak nodig

Hebt u een aanvraag ingediend voor een kind jonger dan 1 jaar? Laat dan een pasfoto van uw kind maken bij een fotograaf en stuur deze naar de IND met de Bijlage fotokaart. U hoeft voor uw kind geen afspraak meer te maken bij de IND (Almere en Amsterdam) of expatcentrum. Door coronamaatregelen zijn veel winkels dicht. Fotografen zijn een uitzondering. Maar u kunt alleen op afspraak naar een winkel van een fotograaf om pasfoto's te laten maken.

Meenemen naar afspraak

 • Uw geldige paspoort. 
 • Uw afspraakcode. Deze krijgt u in de e-mail bevestiging als u online een afspraak maakt.
 • Als u die hebt: uw (verlopen) verblijfsdocument. Als uw document verloren of gestolen is: het proces-verbaal van de politie na aangifte van verlies of diefstal.

Kosten

Afnemen van uw biometrische gegevens kost geen geld.    

Bel onze Brexitlijn als u vragen hebt (ma-vrij 09:00-17:00)Brexit-hoofdpagina

Route

De IND heeft verschillende locaties in Nederland. De routebeschrijvingen naar de loketten en kantoren van de IND en expatcentra vindt u onder contact.

Afspraak annuleren

Kunt u niet komen? Annuleer dan uw afspraak via de link in de mail waarin uw afspraak wordt bevestigd.