Verblijfsdoel van verblijfsvergunning wijzigen

Laatste update: 27 mei 2024

U wilt het verblijfsdoel van uw verblijfsvergunning wijzigen. Bijvoorbeeld omdat uw situatie is veranderd. Of omdat u een sterker verblijfsrecht wilt. Lees wanneer u een andere verblijfsvergunning aanvraagt en hoe u dit doet.

Reden om verblijfsdoel te wijzigen

Uw situatie is veranderd

Is uw situatie veranderd en voldoet u niet meer aan de voorwaarden van uw bestaande vergunning? Dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen voor een ander verblijfsdoel. Een verblijfsdoel is een reden om in Nederland te wonen. De IND beoordeelt of u voldoet aan de voorwaarden voor het nieuwe verblijfsdoel.

De verschillende verblijfsdoelen staan op onze website, zoals Familie en partner, Werken en Studeren. Een paar voorbeelden van situaties waarin u uw verblijfsvergunning moet wijzigen:

  • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw echtgenoot of (geregistreerd) partner. Nu is uw relatie verbroken, bijvoorbeeld door een scheiding, en u woont niet meer samen.
  • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw ouders, maar u bent nu zelf getrouwd of u woont niet meer bij uw ouders.
  • U hebt een verblijfsvergunning voor studie, maar u bent gestopt met uw studie of u bent afgestudeerd.

U wilt een sterker verblijfsrecht

Woont u al een tijd in Nederland met een geldige verblijfsvergunning? Dan kunt u misschien een verblijfsvergunning aanvragen met een sterker verblijfsrecht. Een paar voorbeelden van situaties waarin u uw verblijfsvergunning mogelijk kunt wijzigen:

Wijzig op tijd, voorkom een verblijfsgat

Vraag de wijziging aan als uw huidige verblijfsvergunning nog geldig is. Zo zorgt u er in de meeste gevallen voor dat de verblijfsvergunningen op elkaar aansluiten en dat u geen verblijfsgat krijgt. Met een verblijfsgat duurt het langer voordat u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kunt aanvragen of Nederlander kunt worden.
 

 

 

Hoe u uw verblijfsdoel wijzigt

U wijzigt het verblijfsdoel door een verblijfsvergunning aan te vragen voor een ander verblijfsdoel. Ga naar de pagina met informatie over de verblijfsvergunning die u wilt aanvragen. Daar leest u alles over de voorwaarden, kosten en aanvraagprocedure.