Verblijfsdoel van verblijfsvergunning wijzigen

Laatste update: 8 juni 2022

U wilt het verblijfsdoel van uw verblijfsvergunning wijzigen. Bijvoorbeeld omdat uw situatie is veranderd. Of omdat u een sterker verblijfsrecht wilt. Lees wanneer u een andere verblijfsvergunning aanvraagt en hoe u dit doet.

Reden om verblijfsdoel te wijzigen

Uw situatie is veranderd

Is uw situatie veranderd en voldoet u niet meer aan de voorwaarden van uw bestaande vergunning? Dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen voor een ander verblijfsdoel. Een verblijfsdoel is een reden om in Nederland te wonen. De verschillende verblijfsdoelen staan op onze website, zoals Familie en partner, Werken en Studeren. Een paar voorbeelden van situaties waarin u uw verblijfsvergunning moet wijzigen:

  • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw echtgenoot of (geregistreerd) partner. Nu is uw relatie verbroken, bijvoorbeeld door een scheiding, en u woont niet meer samen.
  • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw ouders, maar u bent nu zelf getrouwd of u woont niet meer bij uw ouders.
  • U hebt een verblijfsvergunning voor studie, maar u bent gestopt met uw studie of u bent afgestudeerd.

U wilt een sterker verblijfsrecht

Woont u al een tijd in Nederland met een geldige verblijfsvergunning? Dan kunt u misschien een verblijfsvergunning aanvragen met een sterker verblijfsrecht. Een paar voorbeelden van situaties waarin u uw verblijfsvergunning mogelijk kunt wijzigen:

Procedure

U wijzigt het verblijfsdoel door een verblijfsvergunning aan te vragen voor een ander verblijfsdoel. Ga naar de pagina met informatie over de verblijfsvergunning die u wilt aanvragen. Daar leest u alles over de voorwaarden, kosten en aanvraagprocedure.

Geen mvv nodig

Hebt u een nationaliteit waarvoor een mvv nodig is? U hoeft geen nieuwe mvv aan te vragen. U kunt direct een andere verblijfsvergunning aanvragen in Nederland. Moet u op de pagina over de andere verblijfsvergunning kiezen tussen ‘Met mvv’ of ‘Zonder mvv’? Kies dan ‘Zonder mvv’.