• Home
 • Andere verblijfsvergunning aanvragen

Andere verblijfsvergunning aanvragen

U hebt een verblijfsvergunning in Nederland. Uw situatie of het doel van uw verblijf is veranderd. Daarom moet u uw verblijfsvergunning wijzigen. Wat zijn de voorwaarden voor de nieuwe verblijfsvergunning? En hoe werkt de aanvraagprocedure?

Wanneer moet ik een andere verblijfsvergunning aanvragen?

U hebt uw verblijfsvergunning bepaalde tijd gekregen voor een specifiek doel. U verblijft bijvoorbeeld bij uw echtgenoot of partner, of bij uw ouders. U studeert. Of u werkt of u bent au pair. U hebt alleen recht op deze verblijfsvergunning als u voldoet aan de voorwaarden voor die verblijfsvergunning. Voldoet u niet meer aan die voorwaarden, dan moet u een andere verblijfsvergunning aanvragen.

Een aantal voorbeelden:

 • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw echtgenoot en u bent gescheiden. Of u en uw (geregistreerd) partner zijn uit elkaar gegaan en u woont niet meer samen.
 • U hebt een verblijfsvergunning voor arbeid in loondienst, maar u hebt geen werk meer. Soms krijgt u nog een periode van 3 maanden om een andere baan zoeken.
 • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw ouders, maar u bent nu zelf getrouwd of u hebt een eigen huis.
 • U hebt een verblijfsvergunning voor studie, maar u bent gestopt met uw studie of u bent afgestudeerd.

Welke andere verblijfsvergunning kan ik aanvragen?

Het hangt af van uw persoonlijke situatie welke andere verblijfsvergunning u kunt aanvragen.

Een aantal voorbeelden:

U hebt nu een verblijfsvergunning verblijf bij familie- of gezinslid

 • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw echtgenoot of partner. U bent nu gescheiden. Als u 5 jaar in Nederland hebt gewoond met de vergunning voor verblijf bij uw echtgenoot of partner, kunt u misschien een zelfstandige verblijfsvergunning krijgen of een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Of als u een baan hebt, kunt u misschien een verblijfsvergunning aanvragen om te werken.
 • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw echtgenoot of partner. Uw echtgenoot of partner is overleden. U kunt misschien een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen. Of als u een baan hebt, kunt u misschien een verblijfsvergunning aanvragen om te werken.
 • U hebt 1 jaar een verblijfsvergunning gehad voor verblijf bij uw ouder(s) of adoptie-/pleegouder(s). U kunt misschien een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen.
 • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw ouder(s) of adoptie-/pleegouder(s). Uw vader of moeder is overleden. U kunt misschien een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen.
 • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij een familie- of gezinslid. U bent het slachtoffer van huiselijk of eergerelateerd geweld. Misschien kunt u al een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen.  Voldoet u hier niet aan? U kunt waarschijnlijk een verblijfsvergunning humanitair niet-tijdelijk krijgen als slachtoffer van huiselijk of eergerelateerd geweld.

U hebt nu een verblijfsvergunning om te werken

 • U hebt een verblijfsvergunning om te werken, maar u hebt geen werk meer. U hebt een partner in Nederland. Misschien kunt u een verblijfsvergunning aanvragen voor verblijf bij uw partner.
 • U hebt een verblijfsvergunning als kennismigrant, maar u hebt geen werk meer. U hebt een nieuwe baan gevonden, maar u verdient niet voldoende voor de verblijfsvergunning kennismigrant. Misschien kunt u een verblijfsvergunning arbeid in loondienst krijgen.

U hebt nu een verblijfsvergunning voor studie

 • U bent afgestudeerd aan de universiteit of het hbo. U kunt misschien een verblijfsvergunning aanvragen om een baan te zoeken in Nederland.
 • U bent afgestudeerd en u hebt een baan gevonden. U kunt misschien een verblijfsvergunning kennismigrant aanvragen.
 • U bent afgestudeerd en u wilt in Nederland werken als startende ondernemer. U kunt misschien een verblijfsvergunning als start-up aanvragen.

U hebt een verblijfsvergunning voor uitwisseling

 • U bent nu au pair. U wilt gaan studeren. U kunt misschien een verblijfsvergunning studie aanvragen.
 • U hebt een verblijfsvergunning uitwisseling en hebt een relatie met iemand in Nederland. U kunt misschien een verblijfsvergunning aanvragen voor verblijf bij partner.
 • U bent hier met een Working Holiday. U hebt nu een baan en uw werkgever wil graag dat u voor hem blijft werken. Uw verblijfsvergunning verloopt binnenkort. U kunt misschien een verblijfsvergunning krijgen om te werken.

Hoe vraag ik een andere verblijfsvergunning aan?

Een andere verblijfsvergunning aanvragen doet u door een nieuwe aanvraag in te dienen voor de verblijfsvergunning die u nu wilt aanvragen. Op de pagina van de verblijfsvergunning die u nu wilt aanvragen vindt u de voorwaarden, de aanvraagprocedure, de kosten van de aanvraag en de aanvraagformulieren. Gebruik het menu in de paarse navigatiebalk om naar de pagina te gaan die u nodig hebt.

Hebt u een mvv-plichtige nationaliteit? U hoeft geen nieuwe mvv aan te vragen om een andere verblijfsvergunning aan te vragen. U kunt de aanvraag direct in Nederland indienen. Klik op de pagina van uw nieuwe verblijfsvergunning op de tab Zonder mvv voor de procedure en de aanvraagformulieren.

 

​Meer informatie