Gaat u stage lopen of werkervaring opdoen via een actieprogramma van de Europese Unie? Voor u gelden andere voorwaarden.
U of uw werkgever vraagt een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aan. Dit is een vergunning die recht geeft om in Nederland te verblijven en te werken. De GVVA combineert de verblijfsvergunning en de TWV. U hoeft maar één vergunning aan te vragen, bij één instantie: de IND. De IND vraagt advies aan UWV over het arbeidsmarktgedeelte. UWV beoordeelt de vraag om advies aan de hand van de
criteria van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). De IND neemt een beslissing op
basis van het advies van UWV. Is de beslissing positief en wordt de GVVA
afgegeven? Dan informeert de IND u hierover.
De GVVA bestaat uit een verblijfsdocument en een aanvullend document waarin staat bij welke werkgever gewerkt mag worden en onder welke voorwaarden.
Voor personen met de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland en hun familieleden gelden andere voorwaarden.
Er zijn een aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:
Om de TWV te krijgen, moeten u en uw werkgever voldoen aan een aantal kenmerken uit de Wet arbeid vreemdelingen (Wav):
Lerend werken in het kader van een studie (hbo of wo)
Lerend werken in het kader van een mbo-opleiding
Lerend werken in het kader van Young Workers Exchange Program (YWEP)
Meer informatie over de voorwaarden op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) vindt u op www.werk.nl/werkvergunning.
Voor Turkse onderdanen en hun familieleden kunnen andere voorwaarden gelden.
Deze aanvraag kost € 285.
In het aanvraagformulier staat welke documenten u met uw aanvraag moet meesturen.
Officiële buitenlandse documenten moet u laten legaliseren en vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
Aanvraag voor een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) (referent) – 7044
Aanvraag voor een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) (vreemdeling) - 7046
Een praktikant is iemand die een opleiding heeft gevolgd aan een onderwijsinstelling buiten Nederland. Om ervaring in zijn vak op te doen, gaat hij bij een Nederlands bedrijf werken.
Een TWV is een tewerkstellingsvergunning. De werkgever vraagt de TWV aan bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). UWV toetst onder andere of er geen werknemer met de Nederlandse, EU/EER of Zwitserse nationaliteit is die geschikt is voor de baan.
Een referent is een persoon, werkgever of organisatie die belang heeft bij de overkomst van een vreemdeling naar Nederland. Een referent heeft rechten, maar ook plichten ten opzichte van deze vreemdeling. De referent kan voor de vreemdeling vanuit Nederland de procedure opstarten.
Verklaring waarin de buitenlandse werkgever aangeeft dat de praktikant na terugkeer direct weer bij hem in dienst komt.
De machtiging tot voorlopig verblijf is een visum dat u nodig hebt als u langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven. Voor meer informatie, zie Machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).
Een land van bestendig verblijf is een land (anders dan het land van herkomst) waar u langer dan 3 maanden rechtmatig mag zijn. Dit betekent dat u daar een geldige verblijfsvergunning hebt. Of u bent in afwachting van een verblijfsaanvraag. Bent u in een land in uw vrije termijn? Of met een visum kort verblijf (max. 3 maanden)? Dan is dit geen bestendig verblijf.