• Home
 • Coronavirus (COVID-19): gevolgen voor aanvraag of verblijf

Coronavirus (COVID-19): gevolgen voor aanvraag of verblijf

De coronacrisis heeft invloed op de manier van werken van de IND. En misschien ook op uw eigen situatie. Dit kan gevolgen hebben voor uw aanvraag of verblijf in Nederland. Op deze pagina leest u de laatste informatie over deze gevolgen. Onderaan staat juridische informatie voor ketenpartners, advocaten en rechtbanken.  

Let op: mogelijk krijgt u een brief van de IND waar andere informatie in staat. Ga altijd uit van de informatie die u leest op deze pagina. Dit is de nieuwste informatie.

Veelgestelde vragen over gevolgen coronavirus

Hieronder staan antwoorden op belangrijke vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor uw aanvraag of verblijf in Nederland. Die antwoorden kunnen veranderen, als de situatie rondom het coronavirus verandert. Deze pagina wordt bijgewerkt als nieuwe informatie beschikbaar is.

Laatst bijgewerkt: 2 juni 2020
12:36 Brexit aangepast

IND-loketten en contact

Laatst bijgewerkt: 15 mei 2020 - vraag 3 en 4 toegevoegd

Door het coronavirus is een bezoek aan het loket van de IND anders dan u van ons gewend bent. De IND heeft zijn loketten zo aangepast dat het bezoek veilig is voor u en onze medewerkers. We houden hierbij rekening met de maatregelen tegen het coronavirus.

We kunnen op dit moment niet iedereen ontvangen. Daarom belt de IND zelf klanten om een afspraak te maken. Op deze manier houden we controle over hoeveel bezoekers er tegelijk in het loketgebouw zijn. Hieronder leest u voor welke afspraken de IND u gaat bellen. En voor welke afspraken u zelf moet bellen. Ook leest u wat de IND doet om zich aan de maatregelen te houden.

Wanneer belt de IND mij om een afspraak te maken?

We maken alleen een afspraak voor u bij het loket om uw eerste verblijfsdocument (pasje) op te halen.

Dit geldt als u een positieve beslissing hebt gekregen op:

 • uw aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning en u met een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) naar Nederland bent gereisd; of
 • uw aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning en u zonder machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) naar Nederland bent gereisd. U hebt ook uw biometrie (vingerafdrukken, pasfoto en handtekening) al afgegeven; of
 • uw aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning asiel; of
 • uw aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning asiel voor uw gezinsleden (gezinshereniging, nareis asiel).

Geldt één van deze situaties voor u? Dan belt een medewerker van de IND u om een afspraak te maken. Bel niet zelf naar de IND om een afspraak te maken. Het kan even duren voordat u aan de beurt bent. Er liggen veel verblijfsdocumenten klaar en door de maatregelen kunnen we niet veel mensen tegelijk ontvangen.

Wanneer moet ik de IND zelf bellen om een afspraak te maken?

Bel alleen voor een afspraak als u biometrie moet laten afnemen en een positieve beslissing hebt gekregen op:

 • uw aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning en u zonder machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) naar Nederland bent gereisd.

Geldt dit voor u? Bel dan zelf de IND om een afspraak te maken voor het afnemen van biometrie. Klik hier voor het telefoonnummer. Moet u biometrie laten afnemen voor een ander verblijfsdocument? Dan kunt u geen afspraak maken bij het loket.

Voor andere zaken kunt u op dit moment geen afspraak maken. Komt u hierdoor in een moeilijke situatie terecht en kunt u niet wachten? Bij spoed kunt u de informatielijn van de IND bellen. Klik hier voor het telefoonnummer.

Ik heb een brief gekregen waarin staat dat ik een afspraak moet maken voor het afnemen van biometrie. Maar ik val niet onder de hierboven genoemde groep die moet bellen voor een afspraak. Kan ik een afspraak maken?

Nee, voor andere zaken kunt u voorlopig nog geen afspraak voor biometrie maken. Het kan zijn dat u de standaardtermijn voor het afgeven van uw biometrie nu niet haalt. Hier kunt u niets aan doen. Dit heeft geen gevolgen voor uw verblijfsvergunning. Ook zonder verblijfsdocument hebt u de rechten die horen bij uw geldige verblijfsvergunning. De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw aanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Als u voor andere zaken weer een afspraak kunt maken voor biometrie, dan wordt dit op deze pagina gemeld.

Waarom staat in de brieven van de IND niet de laatste informatie?

De IND stuurt veel verschillende brieven naar veel klanten. We kunnen de brieven niet op tijd aanpassen, omdat de situatie per week kan verschillen. Daarom staat in alle brieven een link naar deze pagina. Is bepaalde informatie in de brief anders dan de informatie op deze pagina? Ga altijd uit van de informatie die u leest op deze pagina. Dit is de nieuwste informatie.

Kan ik al een online afspraak maken?

Nee, u kunt nu nog geen online afspraak maken. Als u weer een online afspraak kunt maken, dan wordt dit op deze pagina gemeld.

Welke maatregelen neemt de IND bij de loketten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

De IND heeft de loketten anders ingericht om te voldoen aan de regels en adviezen van de regering. De IND heeft:

 • op alle loketten schermen van plexiglas geplaatst;
 • looproutes gemaakt in de wachtruimtes. Deze herkent u aan stickers en borden;
 • handdesinfectiegel geplaatst;
 • de indeling van de wachtruimtes aangepast, waardoor het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik het loket bezoek?

Voor bezoekers van een IND-loket geldt:

 • Kom niet als u verkoudheidsklachten hebt.
 • Kom zoveel mogelijk alleen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Kom op de afgesproken tijd, dus niet te vroeg of te laat.
 • Maak bij binnenkomst uw handen schoon met desinfectiegel.
 • Betaal met uw pinpas.

Toegang tot Nederland

Laatst bijgewerkt: 15 mei 2020 - vraag 1 (datum sluiting grenzen verlengd)

Ik woon of verblijf buiten Europa. Kan ik nog naar Nederland reizen?

Sinds donderdag 19 maart 2020 zijn de Europese grenzen dicht voor personen uit landen buiten Europa. Dit geldt tot 15 juni 2020. Met Europa wordt bedoeld: EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. De reisbeperking geldt niet voor iedereen. Hebt u bijvoorbeeld een geldige mvv, of verblijfsvergunning? Dan kunt u wel naar Nederland reizen. Meer informatie staat op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik heb een transitvisum. Kan ik via Schiphol reizen?

Ja, er geldt een uitzondering voor reizigers met een transitvisum. U mag een tussenlanding maken op Schiphol als u een reisticket hebt naar een land buiten het Schengengebied.

Ik heb door mijn nationaliteit geen visum nodig om naar Nederland te reizen (vrijstelling). Mag ik naar Nederland komen?

Nee, reizen die niet noodzakelijk zijn zijn verboden voor personen uit landen buiten Europa. U krijgt geen toegang als u naar Nederland reist. Meer informatie staat op nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik ben in het buitenland met een geldige verblijfsvergunning en wil terug naar Nederland. Wat kan ik doen?

Tot 8 april 2020 kon u zich registreren via bijzonderebijstandbuitenland.nl (opent in nieuw venster). Via deze website proberen Rijksoverheid, verzekeraars, reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen samen gestrande reizigers te helpen. Hebt u zich geregistreerd op deze website? Dan wordt u zo snel mogelijk geholpen. Voorwaarde is dat u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Is registratie niet gelukt voor 8 april en hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de veelgestelde vragen over hulp bij terugkeer naar Nederland en contactgegevens (opent in nieuw venster).

Kan ik naar Nederland reizen met een verlopen verblijfsvergunning?

Nee, u hebt een geldige verblijfsvergunning nodig om te kunnen reizen. Onder het kopje Verblijfsvergunning leest u wat u kunt doen als u geen geldige verblijfsvergunning (meer) hebt.

Kort verblijf (visum of vrije termijn)

Laatst bijgewerkt: 26 mei 2020 - vraag 4 toegevoegd

​Kan ik een visum kort verblijf (Schengenvisum) aanvragen?

Op dit moment kunt u geen visum kort verblijf aanvragen. Lees meer informatie over visa in de Q&A op Nederlandenu.nl (opent in nieuw venster). Staat de informatie die u zoekt daar niet? Neem dan contact op met het contactcenter van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de contactgegevens (opent in nieuw venster).

Ik heb een visum kort verblijf aangevraagd om naar Nederland te komen. Of ik heb al een visum gekregen. Ik kan dit visum niet op tijd gebruiken. Waar kan ik terecht met vragen?

Lees meer informatie over visa in de Q&A op Nederlandenu.nl (opent in nieuw venster). Staat de informatie die u zoekt daar niet? Neem dan contact op met het contactcenter van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de contactgegevens (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf dat (binnenkort) niet meer geldig is. Ik kan niet vertrekken. Kan ik verlenging aanvragen?

U kunt verlenging van uw visum kort verblijf aanvragen als u niet kunt terugkeren naar uw land van herkomst. De volgende situatie moet voor u gelden:

 • Uw visum is niet meer geldig of loopt af binnen 1 maand; en

 • De luchtvaartmaatschappij heeft uw vlucht geannuleerd. Of u had nog geen vlucht geboekt. U kunt geen (nieuwe) vlucht boeken; en

 • U voldoet nog steeds aan de voorwaarden voor visum kort verblijf.

Wilt u een visumverlenging aanvragen? Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer. Houd uw visumnummer en paspoort bij de hand.

Verlengt de IND uw visum? Dan krijgt u tijdelijk geen visumsticker in uw paspoort. U krijgt wel een bevestiging per brief. Deze visumverlenging is alleen geldig binnen Nederland. Niet in de andere Schengenlanden. Een aanvraag voor verlenging van het visum is gratis.

Het totale verblijf met een visum mag nooit meer dan maximaal 180 dagen zijn. Langer verlengen dan 180 dagen kan niet. De overheid verwacht dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig hebt om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster).

Ik heb mijn visum kort verblijf in Nederland verlengd. Ik kan via een ander Schengenland reizen naar het land waar ik vandaan kom. Mag dit met mijn visum?

Als u nu uw visum kort verblijf verlengt, is het alleen geldig in Nederland. Maar u mag wel naar een vliegveld in een ander Schengenland reizen voor uw vlucht naar uw land van herkomst. U mag niet in een ander Schengenland verblijven met uw verlengde visum.

Ik ben in Nederland zonder visum (niet-visumplichtig), maar mijn vrije termijn is afgelopen of loopt binnenkort af. Moet ik Nederland verlaten?

U kunt geen verlenging aanvragen van een vrije termijn, de periode van 90 dagen binnen 180 dagen die u in Nederland (en het Schengengebied) mag zijn. Loopt uw vrije termijn af en kunt u niet vertrekken? U hoeft dit niet te melden bij de IND. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn om terug te keren. De overheid controleert daarom minder streng op personen die langer blijven dan is toegestaan. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig hebt om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster).

Ik heb een visum kort verblijf (of ben niet-visumplichtig) en wil naar Nederland reizen. Kan dat?

Sinds donderdag 19 maart 2020 zijn de Europese grenzen dicht voor personen uit landen buiten Europa. Dit geldt tot 15 juni 2020. Met Europa wordt bedoeld: EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. Hebt u een visum voor kort verblijf, of bent u niet-visumplichtig, en bent u nog niet in Europa? Dan kunt u niet naar Nederland reizen. Alleen voor personen met een vitale functie die in Nederland moeten zijn, wordt een uitzondering gemaakt. Bijvoorbeeld zorgpersoneel, of humanitair hulpverleners. Meer informatie staat op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland met een visum kort verblijf van een ander Schengenland. Kan ik hier verlenging van mijn visum aanvragen?

U kunt een visumverlenging aanvragen bij de IND. Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer.

Mvv (machtiging tot voorlopig verblijf)

Laatst bijgewerkt: 28 april 2020 - vraag 3 (verblijfsvergunning familie en gezin)

​Ik heb een geldige mvv, voor Nederland of een ander Schengenland. Kan ik naar Nederland reizen?

Met een geldige mvv krijgt u toegang tot Nederland, of een ander Schengenland. Houd er wel rekening mee dat op veel plekken reizen niet kan of wordt afgeraden. Kijk voor meer informatie over toegang tot Nederland op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik wil een mvv aanvragen (voor iemand anders). Kan dit?

U kunt gewoon een mvv aanvragen. De IND blijft mvv-aanvragen behandelen. Houd er wel rekening mee dat het langer kan duren voordat u de mvv kunt ophalen. En dat uw situatie misschien verandert door de maatregelen. Mogelijk voldoet u daardoor niet meer aan de voorwaarden om een mvv te krijgen. Weet u niet zeker of u in de toekomst nog aan de voorwaarden voldoet? De IND adviseert u dan nu (nog) geen mvv aan te vragen.

Nee, Buitenlandse Zaken geeft tijdelijk geen mvv’s af. De IND willigt uw aanvraag wel in als u aan alle voorwaarden voldoet. U krijgt vanaf dat moment 3 maanden de tijd om de mvv op te halen. Op de website nederlandenu.nl (opent in nieuw venster) leest u wanneer u weer een mvv kunt ophalen. Op dit moment kunt u alleen een mvv ophalen als:

 • uw familielid (de referent) de Nederlandse nationaliteit heeft; en

 • het verblijfsdoel van uw verblijfsvergunning 'familie en gezin' is.

Verder geeft Buitenlandse Zaken alleen bij spoedzaken een mvv eerder af. Alleen als u als werknemer, kennismigrant of onderzoeker naar Nederland wilt komen kan uw zaak spoed hebben. Een mvv ophalen is pas spoedzaak als u aan deze drie criteria voldoet:

 • U kunt bewijzen dat u op dit moment naar Nederland kunt reizen. Dit betekent dat er geen fysieke blokkades zijn en dat de grenzen open zijn. Er vertrekken vluchten vanuit uw land naar Nederland.

 • Uw werk of onderzoek valt onder de cruciale beroepen of heeft te maken met vitale processen tijdens de COVID-19-uitbraak. (opent in nieuw venster)

 • U moet uitleggen waarom uw zaak spoed heeft. En u moet bewijzen dat deze spoed te maken heeft met de cruciale beroepen en vitale processen.

Laat uw werkgever contact opnemen met de IND als u aan alle drie de criteria voldoet. De IND bepaalt dan of de zaak inderdaad spoed heeft.

Ik moet mijn mvv ophalen, maar de ambassade of het consulaat geeft geen mvv’s af. Wat moet ik doen?

U hebt 3 maanden de tijd om de mvv op te halen. Lukt het door de maatregelen niet om uw mvv binnen deze termijn op te halen? Dan krijgt u 3 maanden langer de tijd om uw mvv op te halen. Op de website nederlandenu.nl (opent in nieuw venster) komt te staan wanneer u weer een afspraak kunt maken bij de ambassade of het consulaat. Bij die afspraak moet u uitleggen dat u door de maatregelen niet eerder de mvv kon ophalen.

Ik heb mijn mvv al opgehaald. Ik kan niet naar Nederland reizen (omdat er bijvoorbeeld geen vluchten zijn). En mijn mvv is bijna niet meer geldig. Wat moet ik doen?

U kunt een nieuwe afspraak maken zodra de ambassade of het consulaat weer open is. Bij die afspraak moet u uitleggen dat u door de maatregelen niet met uw mvv kon reizen. De ambassade of het consulaat geeft uw mvv dan opnieuw af. Dit moet binnen 3 maanden nadat uw huidige mvv is verlopen.

Gaan de basisexamens inburgering in het buitenland door?

Nee, de inburgeringsexamens op de ambassades gaan tijdelijk niet door. Had uw echtgenoot of partner al een afspraak op de ambassade? Dan krijgt uw echtgenoot of partner bericht dat de afspraak is afgezegd. Meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor het basisexamen inburgering leest u op nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Verblijfsvergunning

Laatst bijgewerkt: 26 mei 2020 - laatste vraag onder Verblijfsvergunning: algemene informatie toegevoegd

​Inhoud

De informatie hieronder is verdeeld in een algemeen deel, en delen met extra informatie over een bepaald verblijfsdoel:

 • Verblijfsvergunning: algemene informatie
 • EU
 • Familie
 • Werk

Verblijfsvergunning: algemene informatie

Ik heb een positieve beslissing gekregen op mijn aanvraag voor een verblijfsvergunning zonder mvv. Kan ik naar Nederland reizen en een verblijfsdocument krijgen?

Bent u buiten Europa? Om toegang tot Nederland te krijgen hebt u een mvv nodig. Of een geldige verblijfsvergunning van Nederland of een ander EU- of Schengenland. Alleen een positieve beslissing op uw aanvraag (kennisgeving) is nu niet genoeg. U moet wachten tot de Europese grenzen weer (verder) open gaan. Alleen als u een vitale functie hebt, wordt een uitzondering gemaakt.

Sinds donderdag 19 maart 2020 zijn de Europese grenzen dicht voor personen uit landen buiten Europa. Dit geldt tot 15 juni 2020. Met Europa wordt bedoeld: EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. De reisbeperking geldt niet voor iedereen. Meer informatie staat op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik ben in het buitenland en heb een geldige verblijfsvergunning, maar ik kan niet terugkeren naar Nederland. Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?

Met een verblijfsvergunning mag u maar een bepaalde periode in het buitenland zijn. Hoelang u buiten Nederland mag verblijven hangt van welke verblijfsvergunning u hebt. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Hoofdverblijf in Nederland'. Kunt u door de maatregelen tegen corona niet op tijd terug naar Nederland reizen? Als u dit kunt uitleggen heeft dit geen gevolgen voor uw verblijfsvergunning.

Ik ben in het buitenland en mijn verblijfsvergunning is verlopen of verloopt bijna. Wat kan ik doen?

Om zonder geldige verblijfsvergunning terug naar Nederland te reizen, hebt u een inreisvisum nodig. Buitenlandse Zaken geeft deze tijdelijk alleen af bij spoedzaken. Dit betekent dat u alleen een inreisvisum kunt aanvragen als u valt onder de uitzondering voor personen met een vitale functie of behoefte (opent in nieuw venster). Geldt dit voor u? Neem dan contact op met het contactcenter van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de contactgegevens (opent in nieuw venster).

Geldt de uitzondering niet voor u? Als Buitenlandse Zaken weer inreisvisa gaat afgeven, dan staat meer informatie op de pagina 'Verblijfsvergunning kwijt, gestolen of verlopen' (opent in nieuw venster).

Uw verblijfsvergunning verlengen bij de IND kan ook vanuit het buitenland. Doe dit het liefst voor uw verblijfsvergunning verloopt. Vraagt u verlenging aan als uw verblijfsvergunning al verlopen is? Dan krijgt u een misschien een verblijfsgat. Kunt u door de maatregelen bepaalde documenten niet (op tijd) meesturen? Dan gaat de IND hier soepel mee om. U kunt Nederland weer inreizen  als u een inreisvisum hebt.

Ik zou een verblijfsdocument of verblijfssticker moeten ophalen bij een IND-loket, maar dat kan in mijn geval nu niet. Heb ik nu wel de rechten die horen bij mijn verblijfsvergunning?

Ja, ook zonder verblijfsdocument of verblijfssticker hebt u de rechten die horen bij uw geldige verblijfsvergunning. U mag bijvoorbeeld werken, als uw verblijfsvergunning dat toestaat. De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw aanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Hebt u nog geen besluit gekregen op uw aanvraag? Of wilde u om een andere reden een verblijfssticker ophalen? Als u recht hebt om in Nederland te verblijven, dan geldt dit verblijfsrecht ook zonder sticker. U mag werken, als u dit recht hebt. De verblijfssticker geldt normaal gesproken als bewijs van dit recht, maar kan door de maatregelen niet worden gegeven.

Ik heb geen recht meer om in Nederland te blijven. Maar ik kan niet terugkeren naar mijn land. Is dit een probleem?

Vraag een verlenging aan van uw verblijfsdocument als dit mogelijk is. Is verlenging niet mogelijk? Dan moet u Nederland verlaten, als dit kan. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn terug te keren. De overheid controleert daarom minder streng op mensen die langer blijven dan is toegestaan. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig hebt om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster).

Ik wil een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

U kunt gewoon een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Ook stuurt DUO diploma's op via de aangetekende post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Ik of mijn partner of familielid moet een tbc-onderzoek (tuberculose) laten doen bij de GGD. De GGD bij mij in de regio doet tijdelijk geen tbc-onderzoeken. Wat nu?

Normaal gesproken moet het tbc-onderzoek zijn gedaan binnen 3 maanden na het krijgen van de verblijfsvergunning. Lukt dit niet binnen 3 maanden, omdat de GGD tijdelijk geen tbc-onderzoek doet? Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus gaat de IND hier soepel mee om. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD, zodra dit weer kan. Wilt u weten of u (weer) tbc-onderzoek kunt laten doen? Kijk dan op de website van de GGD bij u in de regio, via ggd.nl (opent in nieuw venster).

EU

Ik ben in Nederland als familielid van een EU/EER-onderdaan of Zwitser. En ik kan door de maatregelen geen toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht aanvragen. Wat nu?

U mag volgens de wet gewoon in Nederland verblijven, als u aan de voorwaarden voldoet. Ook zonder verblijfsaantekening in uw paspoort. Lees hier om welke voorwaarden het gaat. Het is op dit moment niet nodig om de aanvraag te doen, ook niet schriftelijk. Wordt u gevraagd om uw recht op verblijf te bewijzen? Als u de situatie uitlegt, dan wordt hier soepel mee omgegaan.

Familie

Informatie volgt.

Werk

Ik heb een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer en maak gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?

Normaal gesproken mag u met een verblijfsvergunning voor zelfstandig ondernemer geen bijstandsuitkering ontvangen. Maar, de IND begrijpt dat u door de coronacrisis tijdelijk bijstand nodig kunt hebben. Maakt u gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), dan zult u uw verblijfsvergunning om die reden niet verliezen. Dit geldt ook voor de verblijfsvergunning van uw partner of familielid, als u daarvoor referent bent. U moet wel aan de IND laten weten dat u gebruik maakt van de Tozo. Hoe dit moet staat op de pagina 'Plichten van de vreemdeling'. Kijk voor meer informatie over de Tozo op de website van Ondernemersplein (opent in nieuw venster).

Ik heb een verblijfsvergunning met als verblijfsdoel kennismigrant of arbeid in loondienst. Door de coronacrisis verdien ik tijdelijk minder dan de inkomenseis die voor mij geldt. Wat betekent dit voor mijn verblijfsvergunning?

U moet voldoen aan een maandelijks looncriterium. Dat looncriterium blijft gelden. Dit betekent dat u niet minder mag verdienen dan het normbedrag dat voor u geldt. Als uw werkgever gebruikt heeft gemaakt van de tijdelijke regeling Werktijdverkorting (wtv), die inmiddels is stopgezet, dan gaat de IND hier soepel mee om. Uw verblijfsvergunning wordt niet ingetrokken als u om die reden tijdelijk minder verdient. Komt uw salaris om een andere reden onder het normbedrag uit? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw verblijfsvergunning. De IND kan de verblijfsvergunning intrekken. Uw werkgever moet het aan de IND laten weten als u minder verdient dan het looncriterium.

Werkgever, onderwijs- of onderzoeksinstelling

​Laatst bijgewerkt: 15 mei 2020 - vraag 3 en 4 (looncriterium)

Ik ben een werkgever, onderwijsinstelling of onderzoeksinstelling. Door de maatregelen tegen het coronavirus kan mijn werknemer of student niet naar Nederland komen. Moet ik dit melden bij de IND?

Ja, volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:

 • De werknemer of student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt niet meer naar Nederland.

 • De werknemer of student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt later naar Nederland dan is aangegeven in de aanvraag.

 • De werknemer of student met een verblijfsvergunning kan niet terugkeren naar Nederland. En kan daardoor niet meer voldoen aan de voorwaarden die horen bij de verblijfsvergunning. Bijvoorbeeld als een kennismigrant de komende periode minder verdient dan het salariscriterium, omdat hij niet kan werken.

Geldt voor de student dat hij vanuit het buitenland (online) onderwijs blijft volgen? Dan is melden alleen nodig als de student zich heeft uitgeschreven uit de BRP. Meld dan dat de reden voor vertrek de coronacrisis is. Bij uitschrijving uit de BRP wordt namelijk automatisch een intrekkingsprocedure gestart, die in dit geval onterecht is. Schrijft de student zich bij terugkeer in Nederland weer in bij de BRP? Dan hoeft hij niet aangemeld te worden bij de IND.

Meld deze en andere wijzigingen die belangrijk zijn voor het verblijfsrecht via Portaal Zakelijk, DVS of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie. Meer informatie over uw wettelijke verplichtingen, en de meldingsformulieren staan op de pagina´s Wettelijke verplichtingen (erkend) referent arbeid, Wettelijke verplichtingen erkende referent onderzoeker en Wettelijke verplichtingen erkende referent studie.

Door de maatregelen tegen het coronavirus lukt het me niet om wijzigingen op tijd door te geven. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Bijvoorbeeld aan- en afmeldingen. Lukt dit niet binnen 4 weken? Geef dan per geval aan waarom er te laat wordt gemeld. Meld dit via Portaal Zakelijk, DVS of één van de meldingsformulieren op onze website. De IND neemt de genoemde feiten en omstandigheden mee bij de behandeling van de melding.

Ik ben een werkgever en heb gebruik gemaakt van de regeling Werktijdverkorting (wtv), die inmiddels is stopgezet. Hierdoor voldoet mijn werknemer tijdelijk niet aan het toepasselijk looncriterium. Wat nu?

Als uw werknemer door uw beroep op de wtv-regeling tijdelijk niet voldoet aan het looncriterium, dan heeft dit geen gevolgen voor de verblijfsvergunning. De vergunning zal hierdoor niet worden ingetrokken. De IND gaat soepel om met deze situatie.  

Volgens de bestaande informatieplicht moet u dit binnen 4 weken melden bij de IND. Meld dit via Portaal Zakelijk, of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie.

Ik wil graag besparen op mijn loonkosten. Heeft het gevolgen als ik mijn werknemer minder uren laat werken of onbetaald verlof laat opnemen?

Uw werknemer moet voldoen aan een bepaald maandelijks looncriterium. Dat looncriterium blijft gelden. Komt het salaris van uw werknemer uit onder het normbedrag door de maatregelen die u neemt? Dan kan dit gevolgen hebben voor de verblijfsvergunning van de werknemer. De IND kan de verblijfsvergunning intrekken. Volgens de bestaande informatieplicht moet u het binnen 4 weken melden aan de IND als uw werknemer niet meer voldoet aan het looncriterium.

Hebt u een beroep gedaan op de speciale werktijdverkortingsregeling (wtv)? Lees meer hierover bij de vraag 'Ik ben een werkgever en heb gebruik gemaakt van de regeling Werktijdverkorting (wtv), die inmiddels is stopgezet. Hierdoor voldoet mijn werknemer tijdelijk niet aan het toepasselijk looncriterium. Wat nu?'

Kijk voor meer informatie over financiële regelingen, zoals de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), in het overzicht op de website van Rijksoverheid (opent in nieuw venster).

Door de maatregelen bij de IND-loketten kan mijn werknemer geen verblijfsaantekening krijgen op basis waarvan hij mag werken. Kan ik mijn werknemer nu wel legaal laten werken?

Ja, ook zonder verblijfsaantekening mag uw werknemer werken, zolang de toegekende verblijfsvergunning werken toestaat. De IND reikt tijdelijk alleen eerste verblijfsdocumenten uit aan klanten die naar Nederland zijn gereisd met een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).  

Als een student in het hoger onderwijs studievertraging oploopt door het coronavirus, heeft dit dan gevolgen voor zijn verblijfsvergunning?

Heeft de student (uitwisselingsstudent uitgezonderd) aan het eind van het studiejaar te weinig studievoortgang geboekt? Dan moet de onderwijsinstelling bepalen of hiervoor een geldige reden is. Dit heet een verschoonbare reden. De coronacrisis kan een verschoonbare reden zijn van te weinig studievoortgang. Dit valt onder: onvermogen om te studeren. Kan de student een alternatieve vorm van onderwijs volgen? En heeft hij de mogelijkheid om genoeg studiepunten te halen? Dan wordt dit niet gezien als onvermogen om te studeren. Dit staat ook in de richtlijnen van de Landelijke Commissie Gedragscode (opent in nieuw venster).

Heeft de student een verschoonbare reden waardoor hij te weinig studievoortgang boekt? Dan heeft dit geen gevolgen voor zijn verblijfsvergunning. De student hoeft niet te worden afgemeld bij de IND. Ook het melden van de reden is niet nodig. De onderwijsinstelling moet de reden wel opnemen in haar administratie. Meer weten over studievoortgang en gevolgen voor de verblijfsvergunning? Kijk dan op de pagina 'Studievoortgangsmonitor'.

Nareis asiel (gezinshereniging)

​Laatst gewijzigd: 9 april 2020 - vraag 1

Ik ben referent met een asielvergunning. Kan ik nog gezinshereniging aanvragen voor mijn familie?

Ja, u kunt gezinshereniging aanvragen. De IND blijft aanvragen voor gezinshereniging gewoon behandelen. De IND neemt ook nog steeds beslissingen op aanvragen. Wel kan het langer duren voordat een mvv kan worden afgehaald.

Ik heb een brief gekregen waarin staat dat de aanvraag niet compleet is (herstel verzuim). Door de maatregelen tegen het coronavirus kan ik de informatie niet op tijd opsturen. Wat moet ik doen?

De IND begrijpt dat het door de maatregelen moeilijker kan zijn om documenten op tijd op te sturen. Neem contact op met uw contactpersoon als u niet op tijd kunt reageren op de brief.

Er stond een onderzoek (DNA-onderzoek of identificerend gehoor) gepland in Nederland (voor de referent). Gaat dit door?

Nee. Alle onderzoeken zijn tijdelijk geannuleerd. De IND plant pas nieuwe onderzoeken in als de maatregelen definitief voorbij zijn. Dit geldt ook voor hoorzittingen in bezwaarzaken.

Er stond een onderzoek (DNA-onderzoek of identificerend gehoor) gepland voor mijn familielid in het buitenland. Gaat dit door?

Nee, Buitenlandse Zaken heeft alle onderzoeken tijdelijk geannuleerd. Buitenlandse Zaken plant pas nieuwe onderzoeken in als de maatregelen definitief voorbij zijn.

Geeft Buitenlandse Zaken nog mvv's af op de ambassade of het consulaat?

Nee, Buitenlandse Zaken geeft tijdelijk geen mvv's af. De IND kan uw aanvraag wel inwilligen. De IND geeft daarmee alvast toestemming aan Buitenlandse Zaken om de mvv af te geven. U krijgt 6 maanden de tijd om uw mvv af te halen. Maar tijdelijk kunt u geen afspraak maken bij de ambassade om de mvv af te halen.  Wilt u weten wanneer u weer een afspraak kunt maken? Kijk dan op de website van Buitenlandse Zaken (opent in nieuw venster). Wanneer dit kan hangt af van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Brexit

Laatst bijgewerkt: 2 juni 2020

​Hebben de maatregelen invloed op mijn aanvraag voor een verblijfsdocument voor na de Brexit?

Nee, de IND beoordeelt aanvragen nog steeds. Ook beslist de IND nog steeds op aanvragen. Vraag daarom het verblijfsdocument aan binnen 4 weken nadat u de uitnodigingsbrief hebt gekregen. U krijgt een brief als de IND een beslissing heeft genomen.

Als de IND uw aanvraag heeft ontvangen krijgt u een ontvangstbevestiging. In deze brief staat dat u een afspraak moet maken voor de afname van biometrie. Maar door de maatregelen tegen het coronavirus kan dit tijdelijk niet voor Brexit-zaken. In plaats daarvan bellen wij u om een afspraak te maken. De IND heeft uw biometrische gegevens nodig om een verblijfsdocument te maken. Op deze pagina leest u wanneer u zelf weer een afspraak kunt maken voor de afname van biometrie.

Asiel

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2020 - vraag 1 t/m 4 toegevoegd

Ik heb asiel aangevraagd en wacht op een beslissing van de IND. Duurt het door de coronamaatregelen langer voor ik een beslissing krijg?

De IND heeft normaal 6 maanden de tijd om te beslissen op een asielaanvraag. Deze periode heet de beslistermijn. Op 15 mei 2020 is besloten dat de IND 6 maanden langer de tijd krijgt om te beslissen. Dit geldt voor u als u asiel hebt aangevraagd en de beslistermijn op 20 mei 2020 nog niet voorbij was. Ook als de IND al eerder de beslistermijn voor uw aanvraag heeft verlengd.

De IND was op 20 mei al te laat met beslissen op mijn aanvraag. Krijgt de IND bij mijn aanvraag ook extra tijd om te beslissen?

Nee, de IND krijgt geen uitstel voor zaken waarin we al te laat zijn met beslissen. De IND gaat zo snel mogelijk een beslissing nemen op deze aanvragen. Het besluit van de staatssecretaris verandert daar niets aan.

Waarom heeft de IND langer de tijd om te beslissen?

De IND heeft 6 maanden extra de tijd gekregen, omdat door de coronamaatregelen alle asielprocedures tijdelijk waren stilgelegd. Op dit moment is de IND bezig de normale procedures zoveel mogelijk weer op te starten. De IND is sinds april bijvoorbeeld begonnen met telehoren. Maar we kunnen nog steeds minder gehoren afnemen dan voor de coronacrisis. Ook kosten veel stappen bij het telehoren meer tijd. Dit komt bijvoorbeeld omdat extra ruimtes en apparaten nodig zijn. Daarom heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid dit besluit genomen (opent in nieuw venster).

Krijg ik een brief over de verlenging van de beslistermijn?

Nee, u krijgt geen brief. De IND informeert u en uw hulpverleners op deze website.

Wat gebeurt er met asielprocedures die zijn gestart of zouden starten?

De IND heeft asielprocedures tijdelijk stilgelegd. Alle gehoren zijn tijdelijk uitgesteld. Dit is besloten omdat gehoren meestal in kleine ruimtes zijn en vaak lang duren. Hierdoor is het lastig om de maatregelen van het RIVM te volgen, zoals afstand houden. We willen ook voorkomen dat asielzoekers, advocaten, Vluchtelingenwerk en medewerkers reizen naar een IND-locatie voor een gehoor. Asielzoekers van wie al een gehoor was ingepland hebben hierover een brief gekregen van de IND. In de brief staat dat ze een nieuwe uitnodiging voor gehoor krijgen. De IND is wel begonnen gehoren op afstand (telehoren). Dit gaat via een beeldverbinding, waarbij iedereen op verschillende locaties zit. De IND heeft asielzoekers hierover een brief gestuurd. Deze brieven kunt u hier vinden onder 'meer informatie' op onze asielpagina.

Waar kunnen asielzoekers zich melden voor asiel?

Asielzoekers kunnen zich melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze zullen de asielprocedure gewoon doorlopen in Ter Apel of Budel. In Ter Apel krijgen asielzoekers een medische controle. Bij deze controle wordt ook gecontroleerd op coronaklachten. Ze krijgen ook informatie over de maatregelen om coronabesmetting te voorkomen.

Is bij de bewoners in de asielzoekerscentra (AZC) aandacht voor het coronavirus? 

Ja, de bewoners hebben informatie gekregen over het coronavirus en de maatregelen. Lees meer over de opvang en het coronavirus op de website van het COA (opent in nieuw venster).

Wat gebeurt er met asielaanvragen die zijn afgewezen?

Asielzoekers van wie de asielaanvraag is afgewezen blijven in de opvang van het COA.

Kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers nog wel vertrekken naar het land van herkomst?

Dit is voor elke zaak en voor elk land anders. Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) bekijkt dit per zaak en per dag.

Gaan overdrachten in Dublinzaken nog door?

Nee, overdrachten in Dublinzaken worden tijdelijk uitgesteld. Dit zijn zaken waarbij een ander Europees lidstaat verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Asielzoekers kunnen nu niet reizen naar een ander Europees lidstaat. Zij blijven in de opvang. Dat er geen overdrachten zijn, betekent niet dat asielzoekers in de nationale procedure worden opgenomen. De IND beoordeelt nog steeds welk land verantwoordelijk is voor de asielaanvraag.

Onder het kopje 'Informatie voor ketenpartners, advocaten en rechtbanken' staat juridische informatie over het standpunt van de IND in Dublinprocedures bij rechtbanken en de Raad van State.

De Europese grenzen zijn gesloten voor reizigers van buiten Europa. Kunnen asielzoekers nog wel asiel aanvragen bij de grens?

De grensprocedure blijft hetzelfde. Mensen kunnen nog steeds asiel aanvragen aan de buitengrens (zoals Schiphol). De IND behandelt deze aanvragen van asielzoekers aan de buitengrens in de grensprocedure. Dit betekent dat de asielzoeker tijdens de grensprocedure in grensdetentie zit. Gezinnen en alleenstaande minderjarige asielzoekers behandelen we niet in de grensprocedure. Op dit moment houdt de IND een langere rust- en voorbereidingstermijn aan in de grensprocedure. Hierdoor bestaat een beter beeld van de gezondheid van de asielzoeker als het onderzoek naar de asielaanvraag begint. In de grensprocedure beslist de IND binnen 4 weken op de aanvraag.

Ik wil een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd asiel aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

U kunt gewoon een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Ook stuurt DUO diploma's op via de aangetekende post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Nederlanderschap

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2020 - vraag 3 toegevoegd

Kan ik naturalisatie of optie aanvragen?

U vraagt naturalisatie of optie aan bij uw gemeente. Kijk op de website van uw gemeente of u een afspraak kunt maken. Of neem contact op met uw gemeente.

Behandelt de IND mijn aanvraag voor naturalisatie nog?

Ja, de IND blijft aanvragen voor naturalisatie die via de gemeente binnenkomen gewoon behandelen. Dit geldt voor nieuwe aanvragen en aanvragen die de IND al eerder heeft ontvangen.

Ik wil naturalisatie aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Hierin staat welke scores u op elk onderdeel hebt behaald. U moet later het inburgeringsdiploma wel nasturen, als u het hebt gekregen. DUO stuurt nu ook tijdelijk inburgeringsdiploma's via de post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO (opent in nieuw venster).

Gaan de examens voor inburgering door?

Nee, er zijn tijdelijk geen inburgeringsexamens. Ook Staatsexamens Nederlands als tweede taal (NT2) gaan niet door. Dit geldt voor examens in Nederland en in het buitenland. Op de website inburgeren.nl (opent in nieuw venster) leest u meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor inburgering.

Gaan de naturalisatieceremonies door?

Dat verschilt per gemeente. De ceremonies mogen alleen doorgaan als de maatregelen van de overheid gevolgd kunnen worden. In sommige gemeenten is er geen ceremonie, maar kunt u de verklaring van verbondenheid op papier afleggen. Die krijgt u dan via de post thuisgestuurd. Zo kunt u de verklaring van verbondenheid op tijd afleggen. En later ontvangt u dan ook via de post het bewijs dat u Nederlander bent geworden. Wilt u weten hoe uw gemeente dit geregeld heeft? Kijk dan op de website van uw gemeente. Of neem contact op met uw gemeente.

Ik moet afstand doen van mijn nationaliteit, maar dit duurt langer door de maatregelen tegen het coronavirus. Moet ik dit melden bij de IND?

De IND begrijpt dat het nu lastig kan zijn om de afstandsprocedure te starten of af te ronden. Bijvoorbeeld omdat ambassades en consulaten minder goed bereikbaar zijn. Lukt het u niet om op tijd (binnen de termijnen) een bewijs van uw verzoek om afstand of een bewijs van verlies van uw nationaliteit naar de IND te sturen? Geef dit dan door aan de IND. Dan wordt bekeken of de termijn verlengd kan worden. Bel het telefoonnummer van Team Afstand. Dat staat rechtsboven in de brief van de IND over afstand doen. Hebt u die brief niet meer? Bel dan met de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer.

Informatie voor ketenpartners, advocaten en rechtbanken

Hieronder staat (juridische) informatie over de manier waarop de IND werkt tijdens de coronacrisis. Deze onderbouwing is bedoeld voor professionele partijen.

Laatst bijgewerkt: 20 mei 2020 
14:40 Q&A verlengen wettelijke beslistermijn toegevoegd

Asiel

Standpunt IND in Dublinprocedures bij rechtbanken en Raad van State

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid besloot op 20 maart 2020 om tijdelijk alle in- en uitgaande Dublinoverdrachten op te schorten. Zolang deze opschorting geldt, neemt de IND in Dublinprocedures die nu in behandeling zijn bij rechtbanken en de Raad van State een vast standpunt in. Dit standpunt is bekend gemaakt en uitgelegd in deze brief van 8 april 2020: Algemene standpuntbepaling in Dublin beroep en vovo procedures

Procesbeschrijving telehoren (VC)

Wegens de maatregelen tegen het coronavirus heeft de directeur Asiel van de IND de optie opengezet om te werken middels telehoren via een Video Conference applicatie (VC). Via Skype for Business is het mogelijk om met zowel de klant als de tolk een gesprek te voeren. Zo is het voor de IND mogelijk om het primair proces (deels) te hervatten. Ook kan de klant voorzien worden van een beslissing in zijn of haar asielaanvraag.

Hoe het proces loopt bij het gebruik van telehoren, staat in de Procesbeschrijving telehoren (VC) van de IND. Dit bestand wordt bijgewerkt, als er wijzigingen volgen.

De IND krijgt 6 maanden langer de tijd om te beslissen

De wettelijke beslistermijn voor aanvragen voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd wordt verlengd met 6 maanden. Dat staat in het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 15 mei 2020. Dit betekent dat de IND nu 6 maanden langer de tijd heeft om te beslissen. Dit geldt alleen voor aanvragen waarbij de beslistermijn nog niet voorbij was op 20 mei 2020.

In de Q&A verlengen wettelijke beslistermijn leest u meer informatie.