‘Met knokken en doorzetten bereik ik mijn doelen’

​"Ik wil me ontwikkelen om een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij."

In Nederland kan je jezelf ontwikkelen en politieke activiteiten uitvoeren: die mogelijkheid is een sociale verworvenheid, stelt de Iraanse Hamed Saidi, een student aan de Haagse Hogeschool die zes jaar geleden als vluchteling uit Iran kwam. Maar vluchtelingen zijn geen gelukzoekers, benadrukt Hamed. "Ik wil me ontwikkelen om een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij."
Hamed_Saidi_congres_content.jpg
"Ik kom uit het Koerdische gedeelte van Iran. Omdat het Iraanse regime naar mij op zoek was, vluchtte ik op mijn achttiende naar Irak, nu twaalf jaar geleden. Daar werkte ik zes jaar als nieuwslezer bij de radiozender 'Vrijheid en Gelijkheid' van Komala, een socialistische partij in Iran-Koerdistan. Ook hier kwam ik als politiek activist in gevaar. Ik was daarom gedwongen mijn familie en vrienden te verlaten en te vluchten. Per toeval kwam ik in Nederland terecht."

"Ik verbleef in Nederland een halfjaar in asielzoekerscentra, daarna kreeg ik een woning toegewezen. Uiteraard ben ik blij dat ik in Nederland kan studeren en dat ik daarbij ook politieke activiteiten kan uitvoeren. Die mogelijkheid had ik niet in Iran. Zo doe ik mee aan demonstraties tegen racisme en discriminatie van vrouwen en arbeiders. De mate van vrijheid en zekerheid die we hier hebben, is een sociale verworvenheid. We hebben dat te danken aan de strijd van maatschappelijke bewegingen in Nederland."

Hard studeren
"Ik heb geen voortgezet onderwijs gevolgd. Maar als je geen middelbare school hebt gedaan, kan je in Nederland toch een opleiding volgen. Dit kan door het 21+ examen af te leggen, als je ouder dan 21 bent. Voor de hbo-opleiding Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht), heb ik lesboeken aangeschaft om mezelf Engels en economie te leren, want bij de gemeente mocht ik alleen een taalcursus Nederlands volgen. Ondanks die belemmeringen heb ik de 21+ toets gehaald."

"Toen ik mocht beginnen met de opleiding Bedrijfskunde MER in september 2014, was dat heel zwaar: zowel ikzelf als andere mensen hadden niet verwacht dat ik deze opleiding kon halen. Maar ik heb tot nu toe alle vakken gehaald. Voor mijn toekomst heb ik een uitdagend doel gesteld: na mijn bachelor ga ik ook een master politicologie doen aan de Universiteit van Amsterdam. Ik wil me verder ontwikkelen om een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij."

Samen sterker
"Dat ik succesvol ben in mijn studie, dank ik niet alleen aan mijzelf, maar ook aan de ondersteuning van het UAF, mijn docenten, klasgenoten en omgeving. Om effectief en succesvol te zijn, moet je samenwerken met andere mensen. Ik raad alle vluchtelingen en Nederlanders aan om motivatie en zelfvertrouwen te hebben zodat we samen onze maatschappij menselijk kunnen maken. Je hoeft niet te verwachten dat je zomaar iets krijgt, daarvoor moet je georganiseerd knokken en doorzetten. Zorg dat je een duidelijk perspectief hebt, dan weet je waar je naartoe gaat. Als je gemotiveerd bent om je doelen te halen, heb je meer kans om die daadwerkelijk te realiseren. Dat heet optimisme. Samen zijn we succesvoller."