Kijk achter de schermen bij de IND

‚ÄčIn de afgelopen jaren kwamen er veel asielzoekers naar Nederland. De vluchtelingen die naar Europa en Nederland kwamen waren regelmatig het gesprek van de dag. Maar wie weet eigenlijk hoe een asielzaak in Nederland wordt behandeld? Welke vragen stelt de IND aan asielzoekers, en wat voor redenen hebben asielzoekers om hun land te verlaten? De IND nodigt je uit om een kijkje te nemen achter te schermen. In virtual reality kun je nu meekijken hoe IND-medewerkster Bo de asielaanvraag behandelt van de Iraakse asielzoeker Tariq.

Kijk mee met Bo, medewerkster asiel bij de IND

IND-medewerkster Bo heeft vandaag een gesprek met de Iraakse asielzoeker Tariq. Vooraf heeft ze zich verdiept in zijn dossier, en in de wijk van Bagdad waar hij vandaan komt. Bo heeft ook het landenbeleid gelezen over Irak, waarin bijvoorbeeld staat voor welke minderheden in Irak het op het moment moeilijk is om veilig te kunnen leven. Ze bereid zich voor op het gesprek met Tariq. Ze stuurt nog gauw een mailtje naar een collega en loopt dan naar de balie om de tolk op te halen.

Kijk mee met Tariq, asielzoeker uit Irak

De Iraakse asielzoeker Tariq heeft vandaag zijn eerste gesprek bij de IND. Vandaag begint zijn asielprocedure, een belangrijke dag waar hij lang op gewacht heeft. De komende tijd zal hij moeten uitleggen waarom hij niet meer terug kan. Tariq is zenuwachtig. In het asielzoekerscentrum praat iedereen continu over wat je wel en niet moet zeggen bij de IND. Volgens zijn advocaat moet hij gewoon zijn eigen verhaal vertellen. Maar zullen ze hem wel geloven? En kan hij zijn verhaal wel goed vertellen? Hij kijkt nog eens naar de klok; hopelijk komt de IND hem snel ophalen uit de wachtruimte.

De beslissing van de IND

Wat vind jij van de beslissing van de IND? Een beslissing is een ingewikkelde afweging, die gebaseerd is op lange gesprekken tussen de IND en de asielzoeker. Wil je meer weten over hoe een medewerker van de IND een beslissing neemt? Welke afwegingen heeft Bo gemaakt in dit dossier? En wat komt daar allemaal bij kijken?

Lees hoe de IND een beslissing neemt in een asielaanvraag.

 

 

 

Delen