Thuisbezorgen verblijfsdocument

Laatste update: 29 juni 2022

De IND laat bepaalde verblijfsdocumenten thuisbezorgen door de Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPKD). Lees meer over het thuisbezorgen van uw verblijfsdocument.

IPKD: Rijksoverheid bezorgdienst

De Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPDK) is een bezorgdienst van de Rijksoverheid. De IPDK is specialist in het bezorgen van belangrijke documenten.

Bezorging zonder afspraak

De IND stuurt u een brief waarin staat dat de IPKD binnen 2 weken uw verblijfsdocument thuisbezorgt. We weten niet precies wanneer de IPKD uw verblijfsdocument bezorgt. U kunt geen afspraak maken voor de eerste keer dat de IPKD langskomt.

Niet thuis als de IPKD langskomt

De bezorger laat een niet-thuisbericht achter als u niet thuis bent.

  • Maak online een afspraak met de IPKD voor een nieuw bezorgmoment. 
  • Of om uw verblijfsdocument op te halen bij de locatie die op het niet-thuisbericht staat. Dit kan alleen bij een afhaallocatie Rijksdocumenten van de IPKD en niet bij een IND-loket.

Gebruik het ordernummer en de toegangscode om een afspraak te maken. Deze staan in het niet-thuisbericht. De IPKD kan het verblijfsdocument alleen bezorgen op het adres waar u ingeschreven staat.

Maak een afspraak met de IPKD

Maakt u geen afspraak? 

Dan komt de IPKD nog maximaal 2 keer langs. Is de bezorging na 3 keer nog niet gelukt? Dan kunt u uw verblijfsdocument alleen nog binnen 1 week bij een locatie van de IPKD ophalen. Na die week stuurt de IPKD het verblijfsdocument terug naar de IND. Neem in dat geval contact op met de IND. 

Verblijfsdocument altijd zelf in ontvangst nemen

Iemand anders kan uw verblijfsdocument niet voor u in ontvangst nemen. Daarom is het belangrijk dat u de volgende documenten laat zien aan de IPKD bezorger of medewerker:

  • Uw geldige paspoort.
  • Uw (oude) verblijfsdocument, of (oude) Vreemdelingen Identiteitsbewijs (VI) (Type W of W2), als u deze hebt. Deze levert u in bij de IPKD bezorger of medewerker.

Is uw verblijfsdocument of VI kwijt of gestolen? Geef de IPKD bezorger of medewerker dan een bewijs van ‘aangifte van verlies’ van de politie. 

Verblijfsdocument voor minderjarig kind

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten samen met een ouder of voogd hun verblijfsdocument in ontvangst nemen. Kinderen van 12 jaar of ouder zetten zelf een handtekening voor het verblijfsdocument. En moeten ook een geldig identiteitsbewijs laten zien.

Verblijfsdocumenten die de IPKD thuisbezorgt

Hebt u vernieuwing van het verblijfsdocument voor onbepaalde tijd of duurzaam verblijf aangevraagd en betaald? Dan kan het zijn dat u een bericht ontvangt van ons dat de IPKD uw nieuwe verblijfsdocument bezorgd. De meeste andere verblijfsdocumenten reiken we alleen uit bij een IND-loket. Bijvoorbeeld verblijfsdocumenten die horen bij een aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning. Verblijfsdocumenten asiel bezorgen we ook niet thuis. 

Thuisbezorgen verblijfsdocument alleen mogelijk na IND brief

U kunt niet zelf kiezen voor thuisbezorging van uw verblijfsdocument. Hebt u een brief van de IND gekregen waarin staat dat uw verblijfsdocument klaarligt bij een IND-loket? Maak dan online een afspraak om uw verblijfsdocument op te halen. 

Nog geen verblijfsdocument: recht op verblijf en werken

Hebt u een verlopen verblijfsdocument en een positieve beslissing gekregen voor verlenging van uw verblijfsvergunning? Dan hebt u de rechten die horen bij uw verblijfsvergunning. Ook als u nog geen nieuwe verblijfsdocument hebt. U mag in Nederland wonen en werken als uw verblijfsvergunning dat toestaat. 

De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw verlengingsaanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Hebt u vragen? 

Hebt u een niet-thuisbericht van de IPKD gekregen? Kijk of u in dit bericht een antwoord op uw vraag vindt tussen de veelgestelde vragen over thuisbezorging. Of bekijk de IPKD contactgegevens op het niet-thuisbericht. Voor algemene vragen over uw verblijfsdocument kunt u contact opnemen met de IND.