Coronavirus (COVID-19): gevolgen voor aanvraag of verblijf
De meeste maatregelen tegen het coronavirus zijn afgeschaft. Er zijn niet veel gevolgen meer voor uw aanvraag of verblijf in Nederland. Lees welke bijzonderheden en versoepelingen nog gelden.
Veelgestelde vragen over gevolgen coronavirus
Hieronder staan antwoorden op belangrijke vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor uw aanvraag of verblijf in Nederland. Die antwoorden kunnen veranderen, als de situatie rondom het coronavirus verandert. Mogelijk krijgt u een brief van de IND waar andere informatie in staat. Ga altijd uit van de informatie die u leest op deze pagina. Deze pagina wordt bijgewerkt als nieuwe informatie beschikbaar is.
-
Toegang tot Nederland
open minusLaatst bijgewerkt: 1 april 2022 (vragen verwijderd)
Ik woon of verblijf buiten Europa. Kan ik naar Nederland reizen?
Het hangt van uw situatie af of u wel of niet naar Nederland kunt reizen. Lees meer over corona en Nederland inreizen op de website van Rijksoverheid.
-
Kort verblijf (visum of vrije termijn)
open minusLaatst bijgewerkt: 25 maart 2022 (vragen verwijderd)
Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf dat (binnenkort) niet meer geldig is. Ik kan niet vertrekken. Kan ik verlenging aanvragen?
U kunt verlenging van uw visum kort verblijf aanvragen als u niet kunt terugkeren naar uw land van herkomst. De volgende situatie moet voor u gelden:
- Uw visum is niet meer geldig of loopt af binnen 1 maand; en
- De luchtvaartmaatschappij heeft uw vlucht geannuleerd. Of u had nog geen vlucht geboekt. U kunt geen (nieuwe) vlucht boeken. Of u bent positief getest op COVID-19; en
- U voldoet nog steeds aan de voorwaarden voor visum kort verblijf.
Wilt u een visumverlenging aanvragen? Bel dan de IND. Houd uw visumnummer en paspoort bij de hand. Een aanvraag voor verlenging van het visum is in dit geval gratis. Wilt u uw visum verlengen vanwege een andere persoonlijke situatie? Meer informatie staat op de pagina Verlengen Schengenvisum of vrije termijn.
Verlengt de IND uw visum? Dan krijgt u tijdelijk geen visumsticker in uw paspoort. U krijgt wel een bevestiging per brief. Deze visumverlenging is alleen geldig binnen Nederland. Niet in de andere Schengenlanden. Een aanvraag voor verlenging van het visum is gratis.
Mijn visum is verlengd naar 180 dagen, maar verloopt bijna. Kan ik nog een keer verlengen?
Het totale verblijf met een visum mag nooit meer dan maximaal 180 dagen zijn. Langer verlengen dan 180 dagen kan niet. Komt uw totale verblijf uit boven de 180 dagen? De overheid verwacht dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland. Keert u niet terug naar huis terwijl daar al wel mogelijkheden voor zijn? Dan kunt u een inreisverbod krijgen van de Koninklijke Marechaussee als u vertrekt. Behalve als u kunt laten zien dat eerder vertrek niet mogelijk was.
Verlenging van uw visum door corona telt niet mee in de berekening van het totale verblijf. U mag maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland (of Schengengebied) zijn. Komt u door deze verlenging aan die 90 dagen (of meer)? Dan hoeft u niet 90 dagen te wachten buiten Nederland (of Schengengebied) voordat u opnieuw Nederland inreist met een visum.
Ik heb mijn visum kort verblijf in Nederland verlengd. Ik kan via een ander Schengenland reizen naar het land waar ik vandaan kom. Mag dit met mijn visum?
Als u nu uw visum kort verblijf verlengt, is het alleen geldig in Nederland. Maar u mag wel naar een vliegveld in een ander Schengenland reizen voor uw vlucht naar uw land van herkomst. U mag niet in een ander Schengenland verblijven met uw verlengde visum.
Ik ben in Nederland zonder visum (niet-visumplichtig), maar mijn vrije termijn is afgelopen of loopt binnenkort af. Kan ik verlenging aanvragen?
Volgens de vrije termijn mag u 90 dagen binnen 180 dagen in Nederland (en het Schengengebied) zijn. U kunt een aanvraag doen om die periode te verlengen. Dit kan alleen in zeer bijzondere en onverwachte situaties. Bijvoorbeeld als het voor u onmogelijk is om Nederland te verlaten door het coronavirus. Meer informatie staat op de pagina Verlengen Schengenvisum of vrije termijn.
Als uw verlengde vrije termijn afloopt, moet u uit Nederland vertrekken. De Nederlandse overheid verwacht dan dat u probeert terug te keren naar uw land van herkomst. Keert u niet op tijd terug terwijl daarvoor al wel de mogelijkheden zijn? Dan kunt u een inreisverbod krijgen van de Koninklijke Marechaussee. Behalve als u kunt laten zien dat eerder vertrek niet mogelijk was. Hebt u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland.
Ik ben in Nederland met een visum kort verblijf van een ander Schengenland. Kan ik hier verlenging van mijn visum aanvragen?
Ja, dat kan. Bel de IND om een visumverlenging aan te vragen.
-
Mvv (machtiging tot voorlopig verblijf)
open minusLaatst bijgewerkt: 25 maart 2022 (vragen verwijderd)
Ik ben in Nederland. Ik heb een positieve beslissing gekregen op mijn mvv-aanvraag. Maar ik kan door het coronavirus niet naar mijn land van herkomst reizen om mijn mvv op te halen. Wat kan ik doen?
Normaal moet u terugreizen om uw mvv op te halen. De IND begrijpt dat reizen niet altijd lukt door de maatregelen tegen het coronavirus. Daarom maken we een uitzondering op deze regel. U hoeft de mvv niet op te halen als u voldoet aan de volgende 4 voorwaarden:
- Een van de volgende situaties geldt voor u:
- U was in uw land van herkomst of bestendig verblijf toen u of uw referent de mvv-aanvraag deed. Bestendig verblijf betekent dat u langer dan 3 maanden rechtmatig in dat land mag verblijven. U hebt daar een geldige verblijfsvergunning of wacht op een beslissing op uw verblijfsaanvraag; of
- U bent tussen 15 juni 2020 en (voor) 23 januari 2021 naar Nederland gereisd. En u hebt de mvv hier aangevraagd terwijl u rechtmatig verblijf had;
- U bent naar Nederland gereisd met een visum kort verblijf. Of, als u geen visum nodig had, in de vrije termijn;
- U kon sinds 15 juni 2020 niet terugreizen naar uw land van herkomst of bestendig verblijf. Dit kwam door de reisbeperkingen en dit kunt u bewijzen;
- De IND heeft uw mvv-aanvraag goedgekeurd toen u in Nederland was.
Gelden alle 4 voorwaarden voor u? Dan hoeft u de mvv niet op te halen. U kunt bellen om een afspraak te maken bij een IND-loket. Tijdens die afspraak controleert de medewerker van de IND uw documenten. En neemt uw biometrische gegevens af.
Neem mee naar de afspraak bij het IND-loket:
- de brief waarin staat dat u een verblijfsvergunning krijgt (kennisgeving).
- de originele documenten die in die brief genoemd worden.
- uw paspoort.
- documenten die bewijzen dat u sinds 15 juni 2020 niet kon terugreizen naar uw land van herkomst of bestendig verblijf door de reisbeperkingen.
Voldoet u niet aan de 4 voorwaarden? Dan moet u uw mvv ophalen in het land van herkomst of van bestendig verblijf, als dit weer kan. U kunt uw mvv niet ophalen in Nederland.
Ik ben in Nederland en ik wil een verblijfsvergunning aanvragen. Ik heb een nationaliteit waarvoor een mvv nodig is, maar ik kan door de reisbeperkingen niet terug naar mijn land. Wat kan ik doen?
De IND gaat tijdelijk soepel om met de regel dat u met een mvv naar Nederland moet reizen. Dit doen we omdat er reisbeperkingen zijn. Dit betekent dat u in bepaalde situaties in Nederland een verblijfsvergunning zonder mvv kunt aanvragen. U hoeft dan niet naar het buitenland te reizen om uw mvv op te halen.
Wilt u een verblijfsvergunning zonder mvv aanvragen? Dan moet u voldoen aan deze 3 voorwaarden:
- U bent vóór 23 januari 2021 Nederland ingereisd;
- U bent in Nederland met een visum kort verblijf of in uw vrije termijn. U dreigt in een situatie te komen waarin uw verlengde visum of vrije termijn is verlopen en u Nederland niet kunt verlaten door de reisbeperkingen. Is uw visum of vrije termijn al verlopen? De IND gaat hier soepel mee om als dit komt door overmacht door het coronavirus;
- U en uw referent voldoen aan alle voorwaarden voor de verblijfsvergunning. Bekijk de voorwaarden die horen bij uw verblijfsdoel op onze website. Moet u volgens de voorwaarden het basisexamen inburgering in het buitenland hebben gehaald? Die voorwaarde geldt in dit geval niet.
Aanvraag voor familie of partner
Voldoet u aan de 3 voorwaarden? Waaronder de voorwaarden om bij uw familie of partner in Nederland te wonen? Dan kunt u zelf een schriftelijke aanvraag via de post naar de IND sturen. Gebruik hiervoor dit formulier:
Vink in het aanvraagformulier bij de reden voor vrijstelling van het mvv-vereiste aan: "Anders, er is er sprake van bijzondere en individuele omstandigheden, op grond waarvan u niet terug kan keren naar uw land om een mvv aan te vragen." Voeg een brief toe aan uw aanvraagformulier waarin u uitlegt dat u door het coronavirus niet naar het buitenland kunt reizen. Zijn er andere bijzondere omstandigheden waardoor u niet kunt reizen? Noem dit dan ook. U hoeft niet zelf een afspraak bij een IND-loket te maken om de aanvraag te doen. U krijgt bericht van de IND over de behandeling van uw aanvraag.
Aanvraag door erkend referent
Hebt u een erkend referent voor bijvoorbeeld kennismigratie of studie? Dan doet uw erkend referent de aanvraag op de normale manier.
Andere verblijfsdoelen
Wilt u een verblijfsvergunning zonder mvv aanvragen voor een ander verblijfsdoel? Kijk op onze website voor het aanvraagformulier dat u nodig hebt.
Kan ik mijn mvv ophalen bij de Nederlandse ambassade?
Dat verschilt per ambassade. Lees meer over de ambassade in uw land of regio.
De ambassade waar ik mijn mvv moet ophalen is nog gesloten. Wat nu?
Nog niet alle ambassades kunnen open gaan. Dit komt door de lokale situatie. Is uw ambassade nog gesloten? Buitenlandse Zaken geeft dan alleen een mvv af als u onder een uitzonderingscategorie van het EU-inreisverbod valt. Of als u met uitzonderlijke spoed een mvv nodig hebt. En de lokale situatie dit toelaat. Dit verschilt per ambassade. Het is dus mogelijk dat u toch nog geen mvv op kunt halen. De IND vindt uw zaak alleen spoed als u aan deze drie criteria voldoet:
- U kunt bewijzen dat u op dit moment naar Nederland kunt reizen. Dit betekent dat er geen fysieke blokkades zijn en dat de grenzen open zijn. Er vertrekken vluchten vanuit uw land naar Nederland.
- Uw werk of onderzoek valt onder de vitale functies.
- U moet uitleggen waarom uw zaak spoed heeft. En u moet bewijzen dat deze spoed te maken heeft met uw vitale functie.
Laat uw werkgever contact opnemen met de IND als u aan alle drie de criteria voldoet. De IND bepaalt dan of de zaak inderdaad spoed heeft.
Krijg ik extra tijd om de mvv op te halen, vanwege de coronamaatregelen?
U hebt normaal 3 maanden de tijd om de mvv op te halen. Dit is verlengd tot 6 maanden door de coronacrisis. Lukt het u niet om binnen 6 maanden uw mvv op te halen door het coronavirus? De ambassade of het consulaat gaat hier soepel mee om als u de mvv toch nog binnen 3 maanden na die 6 maanden ophaalt. U krijgt de mvv als u bij die afspraak uitlegt dat u door de coronacrisis de mvv niet eerder kon ophalen. U moet de mvv dus ophalen binnen 9 maanden na de positieve beslissing van de IND.
Door het coronavirus kan ik de mvv niet op tijd (binnen 9 maanden) ophalen. Of niet op tijd naar Nederland reizen met de mvv. Moet ik een nieuwe mvv aanvragen?
Kunt u binnenkort wel naar Nederland reizen? Maar is uw mvv dan niet meer geldig? U kunt een nieuwe afspraak maken als de ambassade of het consulaat open is. Die afspraak moet zijn binnen 90 dagen nadat uw huidige mvv is verlopen. Bij die afspraak moet u uitleggen dat u door de maatregelen niet met uw mvv kon reizen. De ambassade of het consulaat geeft u dan een nieuwe mvv (gratis).
Is uw mvv meer dan 90 dagen verlopen? Of hebt u de mvv niet binnen 9 maanden kunnen ophalen? Dan kan de ambassade of het consulaat u niet direct een nieuwe mvv geven. U moet dan eerst een nieuwe aanvraag doen. Dit kan op dezelfde manier als u de eerdere aanvraag deed. U moet dan ook opnieuw betalen voor de aanvraag. Krijgt u opnieuw een positieve beslissing op die aanvraag? Maak dan een afspraak bij de ambassade voor het ophalen van uw nieuwe mvv.
Ik wil mijn mvv ophalen, maar de ambassade (of het consulaat) in het land waar ik verblijf is nog gesloten. Ik zie dat ik wel een afspraak kan maken bij de Nederlandse ambassade in een buurland, mag dit?
Dit mag alleen in bijzondere gevallen. Het is namelijk erg druk bij ambassades en consulaten die weer open zijn. De volgende situatie moet voor u gelden:
- Uw zaak heeft spoed. Dit is zo als de periode van 9 maanden waarin u uw mvv kunt ophalen bijna voorbij is.
- U kunt naar het buurland reizen. Er zijn geen fysieke blokkades en de grenzen zijn open.
- De ambassade of het consulaat in het buurland heeft tijd en ruimte om uw zaak over te nemen. Dit bekijkt de IND.
De IND moet toestemming geven om uw mvv bij een andere ambassade op te halen. Bel daarom uw contactpersoon bij de IND. Het telefoonnummer staat in de brief van de IND waarin staat dat u een mvv krijgt. De contactpersoon bekijkt dan of uw zaak spoed heeft. En of er ruimte is bij de ambassade in het buurland. Krijgt u toestemming? Pas dan kunt u een afspraak maken bij de ambassade voor het ophalen van uw mvv.
Wilt u naar Nederland komen als student? Dan moet uw Nederlandse onderwijsinstelling contact opnemen met de IND over het wijzigen van de ambassade. Lees meer hierover onder het kopje Informatie voor onderwijsinstelling.
- Een van de volgende situaties geldt voor u:
-
Verblijfsvergunning
open minusLaatst bijgewerkt: 6 april 2022 (vraag verwijderd)
De informatie hieronder is verdeeld in een algemeen deel, en delen met extra informatie over een bepaald verblijfsdoel:
- Verblijfsvergunning: algemene informatie
- Familie
- Werk
Verblijfsvergunning: algemene informatie
Ik ben in het buitenland en heb een geldige verblijfsvergunning, maar ik kan niet terugkeren naar Nederland. Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?
Met een verblijfsvergunning mag u maar een bepaalde periode in het buitenland zijn. Hoelang u buiten Nederland mag verblijven hangt af van welke verblijfsvergunning u hebt. Kijk voor meer informatie op de pagina Hoofdverblijf. Kunt u door de maatregelen tegen corona niet op tijd terug naar Nederland reizen? Als u kunt uitleggen dat dit niet uw schuld is, dan heeft dit geen gevolgen voor uw verblijfsvergunning. Het heeft ook geen gevolgen voor aanvragen in de toekomst. Bijvoorbeeld als u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of naturalisatie wilt aanvragen.
Ik ben in het buitenland en mijn verblijfsvergunning is verlopen of verloopt bijna. Wat kan ik doen?
Uw verblijfsvergunning verlengen bij de IND kan ook vanuit het buitenland. Doe dit het liefst voor uw verblijfsvergunning verloopt. Vraagt u verlenging aan als uw verblijfsvergunning al verlopen is? Dan krijgt u een misschien een verblijfsgat. Kunt u door de maatregelen bepaalde documenten niet (op tijd) meesturen? Dan gaat de IND hier soepel mee om. Is uw aanvraag voor verlenging goedgekeurd? Maak dan zelf een afspraak voor het ophalen van uw verblijfsdocument bij een IND-loket. U kunt uw verblijfsdocument niet laten ophalen door iemand anders.
Wilt u naar Nederland reizen en hebt u hiervoor een visum nodig vanwege uw nationaliteit? Om zonder geldige verblijfsvergunning terug naar Nederland te reizen, moet u dan een inreisvisum aanvragen. Dit kan alleen als u nog wel steeds recht op verblijf hebt in Nederland. Met een inreisvisum kunt u Nederland inreizen. Lees op Nederland Wereldwijd of u een inreisvisum kunt aanvragen in uw land.
Ik heb geen recht meer om in Nederland te blijven. Maar ik kan niet terugkeren naar mijn land. Is dit een probleem?
Vraag een verlenging aan van uw verblijfsdocument als dit mogelijk is. Is verlenging niet mogelijk? Dan moet u Nederland verlaten, als dit kan. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn terug te keren. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Keert u niet op tijd terug terwijl daarvoor al wel de mogelijkheden zijn? Dan kunt u een inreisverbod krijgen van de Koninklijke Marechaussee. Behalve als u kunt laten zien dat eerder vertrek niet mogelijk was. Hebt u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland.
Familie
Ik ben referent en heb een verblijfsvergunning aangevraagd (nog geen beslissing gekregen) voor mijn partner of familielid. Door de coronacrisis voldoe ik niet meer aan de inkomenseisen. Wat nu?
Bij de voorwaarden voor de verblijfsvergunning hoort dat uw inkomen hoog genoeg moet zijn (voldoende). En dat u het inkomen lang genoeg ontvangt (duurzaam). Door de coronacrisis gaat de IND in bepaalde situaties soepeler om met de inkomenseisen.
-
Bij inkomen uit arbeid in loondienst
Door de tijdelijke regeling Werktijdverkorting (wtv), die intussen is stopgezet, kunt u tijdelijk minder inkomen hebben. Komt u daardoor onder het normbedrag uit? Omdat de wtv tijdelijk is, ziet de IND uw lagere inkomen als voldoende. U moet wel voldoende inkomen hebben gehad toen u de aanvraag deed.
Uw aanvraag wordt tijdelijk niet afgewezen omdat uw inkomen door de coronacrisis niet meer duurzaam is. Bijvoorbeeld omdat u uw baan kwijtraakt door de coronacrisis. U moet de aanvraag wel gedaan hebben toen uw inkomen nog wel duurzaam was.
Was uw inkomen al niet voldoende en/of duurzaam toen u de aanvraag deed? Dan gaat de IND niet soepeler om met de inkomenseisen.
-
Bij inkomen uit arbeid als zelfstandige of flexwerker
Normaal gesproken mag u geen bijstandsuitkering ontvangen. Maar, de IND begrijpt dat u als zelfstandig ondernemer of flexwerker door de coronacrisis mogelijk tijdelijk bijstand nodig kunt hebben. Doet u een beroep op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)? Of op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)? Dan ziet de IND uw inkomen als voldoende. We wijzen de aanvraag voor uw partner of familielid dan niet af op de inkomenseis. Deze uitzondering geldt alleen voor de Bbz en TOFA. U moet de aanvraag wel gedaan hebben toen uw inkomen nog wel voldoende en duurzaam was.
Was uw inkomen al niet voldoende en/of duurzaam toen u de aanvraag deed? Dan gaat de IND niet soepeler om met de inkomenseisen.
Doorgeven aan de IND
Voldoet u niet meer aan de inkomenseisen? U bent verplicht om dit in een brief te laten weten aan de IND. Het adres staat op de pagina Post en fax. Meer informatie over plichten van een referent staat op de pagina Plichten vreemdeling en referent familielid.
Werk
Ik heb een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer en maak gebruik van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?
Normaal gesproken mag u met een verblijfsvergunning voor zelfstandig ondernemer geen bijstandsuitkering ontvangen. Maar, de IND begrijpt dat u door de coronacrisis tijdelijk bijstand nodig kunt hebben. Maakt u gebruik van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)? Dan zult u uw verblijfsvergunning om die reden niet verliezen. Dit geldt ook voor de verblijfsvergunning van uw partner of familielid, als u daarvoor referent bent. U moet wel aan de IND laten weten dat u gebruik maakt van het Bbz. Hoe dit moet staat op de pagina Plichten vreemdeling en referent familielid.
Mijn verblijfsvergunning als start-up loopt binnenkort af. Ik wil daarom een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen. Welke gevolgen heeft de coronacrisis op mijn aanvraag?
Bij de beoordeling van de aanvraag als zelfstandig ondernemer (na verblijf als start-up) kijkt de IND normaal gesproken naar de kans dat de start-up slaagt. Daarbij is een verklaring van de facilitator belangrijk. Door de coronacrisis is het moeilijk om in te schatten of een start-up zal slagen. Daarom zal de IND vooral kijken naar de voortgang en samenwerking tijdens het afgelopen jaar en de slagingskansen onder normale omstandigheden. De verklaring van de facilitator blijft daarbij belangrijk. Ook moet u nog steeds voldoen aan de voorwaarden die gelden voor een verblijf als zelfstandige. Welke voorwaarden dit zijn staat op de pagina Verblijfsvergunning zelfstandig ondernemer.
Ik heb een verblijfsvergunning met als verblijfsdoel kennismigrant of arbeid in loondienst. Door de coronacrisis verdien ik tijdelijk minder dan de inkomenseis die voor mij geldt. Wat betekent dit voor mijn verblijfsvergunning?
U moet voldoen aan een maandelijks looncriterium. Dat looncriterium blijft gelden. Dit betekent dat u niet minder mag verdienen dan het normbedrag dat voor u geldt. Als uw werkgever gebruikt heeft gemaakt van de tijdelijke regeling Werktijdverkorting (wtv), die inmiddels is stopgezet, dan gaat de IND hier soepel mee om. Uw verblijfsvergunning wordt niet ingetrokken als u om die reden tijdelijk minder loon kreeg. Komt uw loon om een andere reden onder het normbedrag uit? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw verblijfsvergunning. De IND kan de verblijfsvergunning intrekken. Uw werkgever moet het aan de IND laten weten als u minder verdient dan het looncriterium.
-
Informatie voor werkgever
open minusLaatst bijgewerkt: 8 april 2022 (vraag verwijderd)
Door de maatregelen tegen het coronavirus kan mijn werknemer niet naar Nederland komen. Moet ik dit melden bij de IND?
Ja, volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:
- De werknemer voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt niet meer naar Nederland.
- De werknemer voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt later naar Nederland dan is aangegeven in de aanvraag.
- De werknemer met een verblijfsvergunning kan niet terugkeren naar Nederland. En kan daardoor niet meer voldoen aan de voorwaarden die horen bij de verblijfsvergunning. Bijvoorbeeld als een kennismigrant de komende periode minder verdient dan het salariscriterium, omdat hij niet kan werken.
Meld deze en andere wijzigingen die belangrijk zijn voor het verblijfsrecht via Portaal Zakelijk, of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie. Meer informatie over uw wettelijke verplichtingen, en de meldingsformulieren staat op de pagina Plichten referent en erkende referent.
Hoe lang kan mijn werknemer in het buitenland verblijven zonder gevolgen voor de verblijfsvergunning?
Iemand met een verblijfsvergunning mag maar een bepaalde periode in het buitenland zijn. Hoelang precies hangt af van de verblijfsvergunning. Voor kennismigranten en wetenschappelijk onderzoekers geldt dat ze in totaal (opgeteld) niet meer dan 8 maanden in een periode van 12 maanden buiten Nederland mogen werken. Ook bij verblijf buiten Nederland moeten ze voldoen aan de voorwaarden voor de verblijfsvergunning, zoals het salariscriterium. Blijft uw werknemer langer dan de maximaal toegestane periode buiten Nederland? Dan kan sprake zijn van verplaatsing van het hoofverblijf. En kan de vergunning worden ingetrokken, of niet verlengd. Kijk voor meer informatie op de pagina Hoofdverblijf.
Melden bij IND
Blijft uw werknemer langer in het buitenland dan toegestaan? Dan moet u dit melden bij de IND. Kan uw werknemer door het coronavirus niet op tijd terug naar Nederland reizen? Dan moet u kunnen bewijzen dat er geen mogelijkheden zijn voor uw werknemer om naar Nederland te reizen. Deze melding geeft u door via Portaal Zakelijk. Of een van de meldingsformulieren die staan op de pagina Plichten referent en erkende referent.
Kies in het formulier bij situaties voor de optie 'overig'. En zet in de toelichting wat de reden is dat uw werknemer niet naar Nederland kan komen. Voeg bewijsstukken toe aan het formulier. De IND beoordeelt deze meldingen door naar de individuele situatie van de werknemer te kijken.
-
Informatie voor onderwijsinstelling
open minusLaatst bijgewerkt: 8 april 2022 (vraag verwijderd)
Door de maatregelen tegen het coronavirus kan mijn student niet naar Nederland komen. Moet ik dit melden bij de IND?
Ja, volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:
- De student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt niet meer naar Nederland.
- De student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt later naar Nederland dan is aangegeven in de aanvraag.
- De student met een verblijfsvergunning kan niet terugkeren naar Nederland. En kan daardoor niet meer voldoen aan de voorwaarden die horen bij de verblijfsvergunning.
Meld deze en andere wijzigingen die belangrijk zijn voor het verblijfsrecht via DVS of het meldingsformulier op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie. Meer informatie over uw wettelijke verplichtingen en het meldingsformulier staan op de pagina Plichten referent en erkende referent.
Hoe lang mag een student nu in het buitenland verblijven met een verblijfsvergunning voor studie?
Blijft de student in het buitenland om online onderwijs te volgen? Dan mag de student tot 1 september 2021 maximaal 12 maanden buiten Nederland verblijven. Is de student niet op tijd terug in Nederland? Dan moet u de student afmelden bij de IND.
Vanaf 1 september 2021 mag een student maximaal 6 maanden achterelkaar buiten Nederland zijn. Dit is de regel die ook gold vóór de coronacrisis. Verblijft de student langer dan 6 maanden in het buitenland? Dan ziet de IND dit als verplaatsing van hoofdverblijf. U moet de student in dat geval afmelden bij de IND.
Voorbeelden:
- De student is tussen 1 maart 2020 en 1 september 2020 vertrokken uit Nederland. De student moet dan binnen 12 maanden terug zijn in Nederland.
- De student is tussen 1 september 2020 en 1 maart 2021 vertrokken uit Nederland. De student moet dan op 1 september 2021 terug zijn in Nederland.
- De student vertrekt na 1 maart 2021 uit Nederland. De student moet dan binnen 6 maanden na vertrekdatum terug zijn in Nederland.
Er gelden 2 uitzonderingen waarbij de student langer dan 6 maanden buiten Nederland mag zijn:
- De student volgt onderwijs in het buitenland als onderdeel van de studie in Nederland.
- Het verblijf buiten Nederland ligt aan omstandigheden buiten de schuld van de student. Bijvoorbeeld als de student kan bewijzen dat het niet mogelijk was om naar Nederland te reizen. Na uw melding beoordeelt de IND dit per geval.
Lees meer over hoofdverblijf in Nederland en verblijf in het buitenland.
Als een student in het hoger onderwijs studievertraging oploopt door het coronavirus, heeft dit dan gevolgen voor zijn verblijfsvergunning?
Heeft de student (uitwisselingsstudent uitgezonderd) aan het eind van het studiejaar te weinig studievoortgang geboekt? Dan moet de onderwijsinstelling bepalen of hiervoor een geldige reden is. Dit heet een verschoonbare reden. De coronacrisis kan een verschoonbare reden zijn van te weinig studievoortgang. Dit valt onder: onvermogen om te studeren. Kan de student een alternatieve vorm van onderwijs volgen? En heeft hij de mogelijkheid om genoeg studiepunten te halen? Dan wordt dit niet gezien als onvermogen om te studeren. Dit staat ook in de richtlijnen van de Landelijke Commissie Gedragscode.
Heeft de student een verschoonbare reden waardoor hij te weinig studievoortgang boekt? Dan heeft dit geen gevolgen voor zijn verblijfsvergunning. De student hoeft niet te worden afgemeld bij de IND. Ook het melden van de reden is niet nodig. De onderwijsinstelling moet de reden wel opnemen in haar administratie.