We werken op dit moment aan onze website. Daarom zijn Mijn IND, Portaal Zakelijk, Portaal Gemeente en de online-aanvraagformulieren niet altijd beschikbaar tussen vrijdag 22 oktober 18.00 uur en maandag 25 oktober 09.30 uur.

  • Home
  • Nieuws
  • Uitstel Brexit: geen gevolgen voor verblijfsrecht VK-onderdanen in Nederland

Uitstel Brexit: geen gevolgen voor verblijfsrecht VK-onderdanen in Nederland

Op 21 maart 2019 heeft de EU ingestemd met uitstel van Brexit. Dit betekent dat VK-onderdanen en hun familieleden in Nederland in ieder geval tot aan datum Brexit hun rechten als EU-burger behouden om in Nederland te wonen, werken en studeren. Ze hebben de tijdelijke verblijfsvergunning van de IND niet nodig in de periode van uitstel. In geval van een no-deal Brexit hebben zij deze wel nodig om hun verblijfsrecht aan te tonen. Daarom moeten zij de tijdelijke verblijfsvergunning  goed bewaren.

Tijdelijke verblijfsvergunningen niet nodig tijdens uitstel
Op dit moment heeft de IND bijna alle tijdelijke verblijfsvergunningen verzonden aan alle VK-onderdanen en hun familieleden in Nederland die in de BRP zijn geregistreerd. De resterende tijdelijke verblijfsvergunningen worden de komende dagen gestuurd totdat alle BRP-geregistreerde VK-onderdanen en hun familieleden een verblijfsvergunning hebben ontvangen vóór de Brexit-datum. Zo is hun verblijfsrecht tijdig gegarandeerd in geval van een no-deal Brexit.

De tijdelijke verblijfvergunning wordt verzonden met een begeleidende brief met verdere uitleg over het gebruik. Op de tijdelijke verblijfsvergunning staat dat deze ingaat op 29 maart 2019 en geldig is tot 1 juli 2020. Door het uitstel is de verblijfsvergunning niet nodig in de periode van 29 maart 2019 tot de Brexit datum. Omdat de tijdelijke verblijfsvergunning wel geldig blijft tot 1 juli 2020 gaat de IND daarom geen nieuwe tijdelijke verblijfsvergunningen sturen met een aangepaste datum.

Goed bewaren voor no-deal Brexit
Op dit moment is niet bekend of het VK de EU na de periode van uitstel verlaat met een definitieve deal of no-deal. VK-onderdanen en hun familieleden wordt daarom geadviseerd om de tijdelijke verblijfsvergunning goed te bewaren omdat er na uitstel nog steeds een kans is op een no-deal Brexit. De tijdelijke verblijfsvergunning is dan nog steeds tot 1 juli 2020 geldig. Hiermee kunnen VK-onderdanen en hun familieleden bij een no-deal Brexit aantonen dat zij in Nederland mogen wonen, werken en studeren tijdens de nationale overgangsperiode.

In het geval van nieuwe ontwikkelingen informeert de IND VK-onderdanen opnieuw over de laatste stand van zaken via de website, social media en de Brexit nieuwsbrief.

Hebt u vragen?
Kijk op ind.nl/brexitnl voor meer informatie. Daar staat de inhoud van de tijdelijke verblijfsvergunning en de begeleidende brief. Ook staan er no-deal Q&A’s en een infographic. U kunt u ook inschrijven voor de Brexit nieuwsbrief.

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws