We werken op dit moment aan onze website. Daarom zijn Mijn IND, Portaal Zakelijk, Portaal Gemeente en de online-aanvraagformulieren niet altijd beschikbaar tussen vrijdag 22 oktober 18.00 uur en maandag 25 oktober 09.30 uur.

Taskforce doet 8.200 asielaanvragen af

De Taskforce die in maart 2020 werd opgericht om de IND te helpen de achterstand van ruim 15.000 asielaanvragen in te lopen, heeft in 2020 8.200 asielaanvragen afgedaan. Dat schrijft staatssecretaris Broekers-Knol donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De komende maanden moeten nog circa 7000 aanvragen oude asielaanvragen worden behandeld. Daarbuiten is alle inzet gericht op het binnen de wettelijke termijn beslissen op nieuwe asielaanvragen. 

 

​Staatssecretaris Broekers-Knol: "De inzet was om alle aanvragers voor het einde van 2020 duidelijkheid te geven. Dit is deels gelukt, maar helaas wachten er nog steeds mensen op duidelijkheid. Wij doen er alles aan om ook hen snel mogelijk uitsluitsel te geven zodat zij door kunnen met hun leven."

Voortgang en nieuwe asielaanvragen

De inzet van de Taskforce is om de asielaanvragen van vóór 1 april 2020 uiterlijk medio 2021 af te handelen. Daarbij staan zorgvuldigheid, veiligheid en uitvoerbaarheid voorop. Op de website van de IND komt maandelijks een update over de voortgang van de Taskforce.

Nieuwe aanvragen

In de periode van 1 april tot 31 december 2020 zijn er 9.200 nieuwe asielaanvragen en 1.170 herhaalde aanvragen ingediend. De inzet van de IND is om nieuwe asielaanvragen zo snel en zorgvuldig mogelijk te behandelen binnen de wettelijke termijn. In 45 procent van die aanvragen is inmiddels beslist. In 20 zaken is buiten de wettelijke termijn beslist, dit komt doordat die samenhangen met aanvragen uit de Taskforce-voorraad. Dit zijn bijvoorbeeld aanvragen van pasgeboren kinderen waarvan de ouders al een asielaanvraag hebben ingediend die wordt behandeld door de Taskforce.

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws