• Home
  • Nieuws
  • Staatssecretaris Dijkhoff breidt lijst met veilige landen van herkomst uit

Staatssecretaris Dijkhoff breidt lijst met veilige landen van herkomst uit

Staatssecretaris Dijkhoff voegt Algerije, Georgië, Oekraïne en Tunesië toe aan de lijst met veilige landen van herkomst. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer


​Asielaanvragen van asielzoekers uit veilige landen van herkomst worden met voorrang behandeld. Bovendien geldt voor deze zaken vanaf 1 maart een versnelde procedure. Deze versnelde procedure bestaat uit één gehoor. Asielaanvragen van asielzoekers uit een veilig land kunnen worden afgewezen als kennelijk ongegrond. Dit betekent onder meer dat de afgewezen asielzoeker de uitkomst van zijn beroep niet in Nederland mag afwachten en per direct Nederland moet verlaten. Ze hebben dan ook geen recht meer op opvang. Asielzoeker uit veilige landen van herkomst krijgen wel de kans om aan te tonen waarom het land in zijn specifieke situatie eventueel niet veilig is. Een asielzoeker uit een veilig land moet echter meer doen om aan te tonen dat hij bescherming nodig heeft.

Een land wordt als veilig land van herkomst beschouwd als er geen sprake is van vervolging wegens bijvoorbeeld ras of geloof, foltering of onmenselijke behandeling. Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro, Servië, Ghana, India, Jamaica, Marokko, Mongolië en Senegal stonden al op de lijst met veilige landen, evenals andere landen in Europa, Oceanië en Amerika. Staatssecretaris Dijkhoff heeft de lijst verder uitgebreid met Algerije, Georgië, Oekraïne en Tunesië.

Kijk op de site van Rijksoverheid voor meer informatie.

Delen

   

Nieuws

De Nieuwsbrief Zakelijk van 18 november 2019 staat nu online

- ​De nieuwste Nieuwsbrief Zakelijk staat klaar voor erkend referenten van arbeidgerelateerde doele...

Asielinstroom in oktober 2019

- ​In oktober bedroeg de totale asielinstroom (het totaal van eerste en herhaalde asielaanvragen en...

Uitstel Brexit: geen gevolgen voor verblijfsrecht VK-onderdanen in Nederland

- In de periode van uitstel Brexit behouden VK onderdanen en hun familieleden in Nederland hun rech...

Meer nieuws