We werken op dit moment aan onze website. Daarom zijn Mijn IND, Portaal Zakelijk, Portaal Gemeente en de online-aanvraagformulieren niet altijd beschikbaar tussen vrijdag 22 oktober 18.00 uur en maandag 25 oktober 09.30 uur.

  • Home
  • Nieuws
  • Staatssecretaris Dijkhoff breidt lijst met veilige landen van herkomst uit

Staatssecretaris Dijkhoff breidt lijst met veilige landen van herkomst uit

Staatssecretaris Dijkhoff voegt Algerije, Georgië, Oekraïne en Tunesië toe aan de lijst met veilige landen van herkomst. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer


​Asielaanvragen van asielzoekers uit veilige landen van herkomst worden met voorrang behandeld. Bovendien geldt voor deze zaken vanaf 1 maart een versnelde procedure. Deze versnelde procedure bestaat uit één gehoor. Asielaanvragen van asielzoekers uit een veilig land kunnen worden afgewezen als kennelijk ongegrond. Dit betekent onder meer dat de afgewezen asielzoeker de uitkomst van zijn beroep niet in Nederland mag afwachten en per direct Nederland moet verlaten. Ze hebben dan ook geen recht meer op opvang. Asielzoeker uit veilige landen van herkomst krijgen wel de kans om aan te tonen waarom het land in zijn specifieke situatie eventueel niet veilig is. Een asielzoeker uit een veilig land moet echter meer doen om aan te tonen dat hij bescherming nodig heeft.

Een land wordt als veilig land van herkomst beschouwd als er geen sprake is van vervolging wegens bijvoorbeeld ras of geloof, foltering of onmenselijke behandeling. Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro, Servië, Ghana, India, Jamaica, Marokko, Mongolië en Senegal stonden al op de lijst met veilige landen, evenals andere landen in Europa, Oceanië en Amerika. Staatssecretaris Dijkhoff heeft de lijst verder uitgebreid met Algerije, Georgië, Oekraïne en Tunesië.

Kijk op de site van Rijksoverheid voor meer informatie.

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws