• Home
  • Nieuws
  • Op vakantie? Zorg voor geldige verblijfsvergunning

Op vakantie? Zorg voor geldige verblijfsvergunning

Gaat u buiten Nederland op vakantie? Zorg er dan voor dat uw verblijfsvergunning op het moment van terugkomst nog geldig is. Als dit niet het geval is, dan heeft u een terugkeervisum nodig.

​Dit kan wanneer uw huidige verblijfsvergunning niet meer geldig is of verloopt tijdens uw verblijf in het buitenland. U kunt een terugkeervisum aanvragen bij de IND.

Terugkeervisum

Een terugkeervisum geeft u het recht om terug te keren naar Nederland. U moet al wel de verlenging van uw verblijfsvergunning hebben ingediend. Als u uw verblijfsvergunning bent verloren en u wilt buiten Nederland reizen, dan heeft u voor terugkeer naar Nederland ook een terugkeervisum nodig. U moet wel de aanvraag voor de vervanging van uw verblijfsvergunning hebben ingediend. Als u uw beroep of bezwaarschrift op een afwijzing van uw eerste verblijfsvergunning in Nederland mag afwachten, of als u op basis van een mvv Nederland binnen bent gereisd en nog niet in het bezit bent van uw eerste verblijfsvergunning, dan kunt u alleen een terugkeervisum aanvragen als er sprake is van een dringende reden. Het terugkeervisum is in het algemeen voor één terugreis geldig. U kunt op basis van dit terugkeervisum éénmaal terugkeren naar Nederland. Moet u vooral reizen in verband met zaken, dan kunt u ook een visum verkrijgen dat voor meerdere reizen geldig is.

Kosten

Het aanvragen van een terugkeervisum kost geld. Voor het verkrijgen van het terugkeervisum moet u eerst telefonisch een afspraak maken bij de IND, 088 - 043 0430 (lokaal tarief plus de kosten voor het bellen met een mobiele telefoon). Vervolgens moet u langskomen bij de IND voor het krijgen van het terugkeervisum.

Wanneer verlengen?

In principe stuurt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) alle vreemdelingen van wie de verblijfsvergunning afloopt tijdig (circa 3 maanden voordat de geldigheidsduur van de huidige vergunning afloopt) een verlengingsbrief. Bij die verlengingsbrief ontvangt de vreemdeling een formulier met de persoonlijke gegevens en vragen die alleen voor de vreemdeling relevant zijn. Als deze brief niet is ontvangen, maak dan gebruik van een van de formulieren.

Een aanvraag voor verlenging kan niet eerder worden ingediend dan drie maanden voor het verlopen van de geldigheidsduur.

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws