We werken op dit moment aan onze website. Daarom zijn Mijn IND, Portaal Zakelijk, Portaal Gemeente en de online-aanvraagformulieren niet altijd beschikbaar tussen vrijdag 22 oktober 18.00 uur en maandag 25 oktober 09.30 uur.

  • Home
  • Nieuws
  • Nederland nam 2153 asielzoekers over van Griekenland en Italië

Nederland nam 2153 asielzoekers over van Griekenland en Italië

​Sinds 2015 heeft Nederland 2153 asielzoekers opgenomen uit Griekenland en Italië. De Europese Commissie publiceerde deze cijfers afgelopen woensdag.

​De EU-lidstaten spraken in september van dat jaar af om Europese landen die de hoge instroom aan asielzoekers niet aankonden, te helpen met een herverdeling. Afgesproken werd om tot september van dit jaar maximaal 160.000 asielzoekers te herplaatsen uit landen die een heel grote kans op een asielvergunning hebben. Uit Griekenland zouden ten hoogste 66.400 en uit Italië 39.600 worden herplaatst. De resterende 54.000 plaatsen waren voor een EU-lidstaat die dit nodig had bij een nieuwe piek in de asielinstroom of voor Syrische vluchtelingen uit Turkije. Voor Nederland betekende de afspraak 3800 asielzoekers uit Griekenland en 2150 uit Italië te herplaatsen. Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dit tot nu toe respectievelijk 1490 en 663 te zijn, in totaal 2153. Nederland heeft daarbij voorrang gegeven aan alleenstaande minderjarige asielzoekers en gezinnen. De herplaatsing van asielzoekers gebeurt zorgvuldig, in samenwerking met de ketenpartners. Hoe dat in zijn werk gaat, kunt u hier lezen.

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws