• Home
  • Nieuws
  • Eerste Brexitpasje in Nederland uitgereikt

Eerste Brexitpasje in Nederland uitgereikt

Nu de Brexit een feit is, voorziet de IND Britten die in Nederland wonen groepsgewijs van een verblijfsdocument. Vandaag reikte hoofddirecteur Aly van Berckel bij het IND-loket Den Haag het eerste Nederlandse Brexitpasje uit aan Michelle Colman en haar zoons Tristan en Ethan. Nederland is een van de eerste EU-lidstaten die begint met het uitreiken van verblijfsdocumenten aan Britten.

​De inzet van de IND is een goede verblijfsregeling voor alle Britten die in Nederland wonen, werken en studeren. 'Het belangrijkste is dat Britten in Nederland niet bang hoeven te zijn voor hun verblijfsrecht', zegt Aly van Berckel. 'Ook na Brexit kunnen zij hier blijven wonen, werken en studeren. Gedurende het jaar ontvangen alle Britten gefaseerd een oproep om een verblijfsdocument aan te vragen. Zo zorgen we ervoor dat Britten op tijd een pasje hebben. Vandaag was de eerste uitreiking een feit.'


Hoofddirecteur Aly van Berckel reikt bij het IND-loket Den Haag het eerste Nederlandse Brexitpasje uit aan Michelle Colman en haar zoons.

'Nederland is mijn thuis'
Michelle is blij dat zij en haar zoons de eerste zijn om een verblijfsdocument te ontvangen. 'Ik ben echt Brits, maar ik woon hier al twintig jaar. Nederland is mijn thuis, waar ik woon en werk. Ik was een beetje bang rond de Brexit, want je weet niet wat er gebeurt. Maar de IND heeft het voor mij persoonlijk heel makkelijk gemaakt. Het is afwachten welke afspraken nu verder over Brexit worden gemaakt, bijvoorbeeld over reizen in Europa.'

45.000 Britten hebben verblijfsdocument nodig
De uitreiking van het eerste pasje vormt het startschot voor de rest van de groep. In totaal gaat het om zo'n 45.000 Britten die gedurende de overgangsperiode in het bezit worden gesteld van een verblijfsdocument. Omdat zo'n grote groep niet in één keer geholpen kan worden, verstuurt de IND elke week duizend uitnodigingsbrieven. Zo komt iedereen aan bod vóór het verstrijken van de overgangsperiode op 31 december 2020.

Zorgvuldige afhandeling en voorlichting
De IND heeft sinds het begin van de Brexitontwikkelingen ingezet op een zorgvuldige afhandeling en goede voorlichting voor Britten in Nederland. Zo zijn er een Brexitwebsite en een telefonische informatielijn geopend. Bovendien werkt een speciaal Brexitteam in Almere aan alles wat met Brexit te maken heeft. Bij het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal is steeds een nauwe samenwerking gezocht met Britse klanten om optimaal te kunnen aansluiten bij hun wensen en verwachtingen.

Nieuws

Tijdelijke versoepeling mvv-vereiste vanwege COVID-19

- ​De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid versoepelt tijdelijk voor enkele specifieke groep...

IND-Pilot in Zuid-Limburg is succesvol

- ​De in januari 2020 gestarte pilot van het Expat Centre Maastricht Region, de Gemeente Maastricht...

De Nieuwsbrief Zakelijk van 6 april 2021 staat nu online

- ​De nieuwste Nieuwsbrief Zakelijk staat klaar voor erkend referenten van arbeidgerelateerde doele...

Meer nieuws