• Home
  • Nieuws
  • De nieuwe VreemdelingenVisie staat voor u klaar!

De nieuwe VreemdelingenVisie staat voor u klaar!

​De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online.

​In dit nummer leest u onder meer:

‘Het Nederlandse systeem werkt’
‘De Nederlandse asielprocedure is een voorbeeld van hoe het in Europa zou moeten’, zegt Gerald Knaus, directeur van denktank ESI en bedenker van de EU-Turkijedeal. Op 20 februari bracht hij een bezoek aan de IND in Ter Apel.

Staatssecretaris Harbers bezoekt Pauluskerk  
Wat is er nodig om vreemdelingen zonder verblijfsrecht te ondersteunen bij het realiseren van hun daadwerkelijke vertrek? En hoe kunnen gemeenten en de Rijksoverheid hierbij helpen? Met die vragen op zak bezocht staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid onlangs de Rotterdamse Pauluskerk, waar vreemdelingen zonder verblijfsrecht terecht kunnen voor ‘bed, bad, brood’.

Leg mij nou eens uit… Hoe werkt een ‘presentatie in persoon’?
Als een vreemdeling geen reisdocumenten heeft, maar wel wil of moet terugkeren naar het land van herkomst, kan dat alleen met een vervangend reisdocument. Voordat de diplomatieke vertegenwoordiging van een land zo’n reisdocument geeft, vraagt deze soms om een ‘presentatie in persoon’. Hoe gaat dat in zijn werk?  

EBTL: speciale opvang voor overlastgevende asielzoekers
Hoe pak je een overlastgevende vreemdeling aan? Locatiemanager Johanna Hoekman van de extra begeleiding en toezichtlocatie (ebtl) in Amsterdam doet dat met strikte regels én maatwerkbegeleiding. Lees in dit artikel wat zij meemaakte met de eerste bewoner.

‘We moesten sneller dan het systeem’
Precies vier jaar na de opening, sluit het COA in mei de deuren van de locatie in Veenhuizen. Locatiemanager Aaldrik Hooiveld van het COA en Stef Jansen, operationeel manager bij de IND, waren vanaf het eerste uur aanwezig. Samen blikken ze terug: ‘Als wij samenwerken, is het in twee weken geregeld.’

Mijn werkplek: ‘Na het verhaal van Zohre was de groep stil’
Hoe je de training ‘Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)’ beter laat aansluiten bij de doelgroep? Giorgos Tsimarakis, programmabegeleider bij het COA, zette ex-bewoner Zohre voor zijn klas.​

 

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws