We werken op dit moment aan onze website. Daarom zijn Mijn IND, Portaal Zakelijk, Portaal Gemeente en de online-aanvraagformulieren niet altijd beschikbaar tussen vrijdag 22 oktober 18.00 uur en maandag 25 oktober 09.30 uur.

Asielinstroom in mei 2020

​De situatie rondom Corona en de daaraan gekoppelde maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken had een behoorlijke impact op het aantal asielaanvragen en de verwerking daarvan. Alhoewel er in mei nog geen sprake was van een situatie zoals in pre-Corona tijd en de aantallen nog niet op het oude niveau liggen, nam het aantal eerste asielaanvragen als gevolg van hervatting van asielprocedures weer toe. Het aantal nareizigers in maand mei ligt ten opzichte van de maand april lager. 

De totale geregistreerde asielinstroom (het totaal van eerste en herhaalde asielaanvragen en nareizigers) bedroeg 413. In april was de totale asielinstroom 441.

Eerste asielaanvragen
Het totaal aantal eerste asielaanvragen bedroeg 341. In april was dat 270. De top 5 van asielzoekers die een eerste asielaanvraag indienden bestaat uit: Syrië (106), onbekend (26), Turkije (19), Jemen (18), Algerije en Marokko (17).

Herhaalde asielaanvragen
Het aantal herhaalde asielaanvragen bedroeg 21. In april was dat 22. De meeste herhaalde asielaanvragen zijn ingediend door asielzoekers uit Iran (5). De aanvragers uit landen die minder dan 5 herhaalde asielaanvragen hebben ingediend waren afkomstig uit: Afghanistan, Algerije, Cuba,  Guinee, Irak, Jordanië, Sierra Leone, Syrië en staatloos.

Nareizigers
Het aantal ingereisde nareizigers bedroeg 51. In april was dat 149. De meeste nareizigers kwamen uit: Eritrea (29), Pakistan (12), Syrië (5), Ethiopië/Irak/onbekend (minder dan 5).

AMV
Het aantal asielaanvragen ingediend door alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) bedroeg 24. In april was dat 11. De meeste AMV kwamen uit Syrië (12), gevolgd door Marokko (5) en Eritrea (minder dan 5).

 

​Meer informatie

Asieltrends mei 2020
(hoofdrapport)
Asieltrends mei 2020
(bijlage 1)
Asieltrends mei 2020
(bijlage 2)

Asieltrends

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws