• Home
  • Nieuws
  • Aantal asielzoekers uit veilige landen in de lift

Aantal asielzoekers uit veilige landen in de lift

Het aantal Marokkanen dat in Nederland asiel aanvraagt, blijft toenemen.


Dat geldt ook voor asielzoekers uit andere, zogenaamde veilige landen als Albanië, Servië, Macedonië en Mongolië. De stijging is opvallend omdat asielzoekers uit veilige landen vrijwel niet in aanmerking komen voor een asielvergunning.

Nederland hanteert een lijst van veilige landen van herkomst. Daartoe behoren onder meer EER-landen, de Verenigde Staten, Zwitserland, landen uit de West-Balkan en Marokko. De lijst is aan verandering onderhevig. De IND behandelt asielaanvragen van personen uit veilige landen met voorrang. Zij krijgen doorgaans binnen één à twee weken een negatieve beslissing. Daarna kunnen zij werken aan de terugkeer naar hun land van herkomst, desnoods gedwongen. Afgewezen asielzoekers uit veilige landen krijgen ook een inreisverbod van twee jaar voor de Europese Unie. De snelle behandeling van asielverzoeken van asielzoekers uit veilige landen  geeft ruimte aan asielzoekers die bescherming echt nodig hebben.

Top 10 herkomstlanden

In juli hebben 52 Marokkanen een asielaanvraag ingediend en in augustus 128. In augustus vroegen 136 Albanezen, 135 Serviërs, 67 Macedoniërs, 84 Mongoliërs asiel aan in Nederland. In de top 10 van herkomstlanden waar asielzoekers vandaan komen, staan Albanezen voor augustus op de 2e plaats, Serviërs op de 3e, Marokkanen op de 4e en Mongoliërs op de 7e plaats.

Vertrekpremie voor asielzoekers uit West-Balkan geschrapt

Afgewezen asielzoekers of asielzoekers die hun aanvraag intrekken krijgen normaliter een geldbedrag (REAN) van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het doel hiervan is het stimuleren van vrijwillige terugkeer. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft deze terugkeerpremie echter per 28 september geschrapt voor asielzoekers uit  Albanië, Servië, Kosovo, Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro (de 6 West-Balkanlanden).

Nieuws

Tijdelijke versoepeling mvv-vereiste vanwege COVID-19

- ​De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid versoepelt tijdelijk voor enkele specifieke groep...

IND-Pilot in Zuid-Limburg is succesvol

- ​De in januari 2020 gestarte pilot van het Expat Centre Maastricht Region, de Gemeente Maastricht...

De Nieuwsbrief Zakelijk van 6 april 2021 staat nu online

- ​De nieuwste Nieuwsbrief Zakelijk staat klaar voor erkend referenten van arbeidgerelateerde doele...

Meer nieuws