We werken op dit moment aan onze website. Daarom zijn Mijn IND, Portaal Zakelijk, Portaal Gemeente en de online-aanvraagformulieren niet altijd beschikbaar tussen vrijdag 22 oktober 18.00 uur en maandag 25 oktober 09.30 uur.

  • Home
  • Nieuws
  • Aantal asielzoekers uit veilige landen in de lift

Aantal asielzoekers uit veilige landen in de lift

Het aantal Marokkanen dat in Nederland asiel aanvraagt, blijft toenemen.


Dat geldt ook voor asielzoekers uit andere, zogenaamde veilige landen als Albanië, Servië, Macedonië en Mongolië. De stijging is opvallend omdat asielzoekers uit veilige landen vrijwel niet in aanmerking komen voor een asielvergunning.

Nederland hanteert een lijst van veilige landen van herkomst. Daartoe behoren onder meer EER-landen, de Verenigde Staten, Zwitserland, landen uit de West-Balkan en Marokko. De lijst is aan verandering onderhevig. De IND behandelt asielaanvragen van personen uit veilige landen met voorrang. Zij krijgen doorgaans binnen één à twee weken een negatieve beslissing. Daarna kunnen zij werken aan de terugkeer naar hun land van herkomst, desnoods gedwongen. Afgewezen asielzoekers uit veilige landen krijgen ook een inreisverbod van twee jaar voor de Europese Unie. De snelle behandeling van asielverzoeken van asielzoekers uit veilige landen  geeft ruimte aan asielzoekers die bescherming echt nodig hebben.

Top 10 herkomstlanden

In juli hebben 52 Marokkanen een asielaanvraag ingediend en in augustus 128. In augustus vroegen 136 Albanezen, 135 Serviërs, 67 Macedoniërs, 84 Mongoliërs asiel aan in Nederland. In de top 10 van herkomstlanden waar asielzoekers vandaan komen, staan Albanezen voor augustus op de 2e plaats, Serviërs op de 3e, Marokkanen op de 4e en Mongoliërs op de 7e plaats.

Vertrekpremie voor asielzoekers uit West-Balkan geschrapt

Afgewezen asielzoekers of asielzoekers die hun aanvraag intrekken krijgen normaliter een geldbedrag (REAN) van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het doel hiervan is het stimuleren van vrijwillige terugkeer. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft deze terugkeerpremie echter per 28 september geschrapt voor asielzoekers uit  Albanië, Servië, Kosovo, Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro (de 6 West-Balkanlanden).

Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws