• Home
  • Nieuws
  • Nederland nam 2153 asielzoekers over van Griekenland en Italië

Nederland nam 2153 asielzoekers over van Griekenland en Italië

​Sinds 2015 heeft Nederland 2153 asielzoekers opgenomen uit Griekenland en Italië. De Europese Commissie publiceerde deze cijfers afgelopen woensdag.

​De EU-lidstaten spraken in september van dat jaar af om Europese landen die de hoge instroom aan asielzoekers niet aankonden, te helpen met een herverdeling.

Afgesproken werd om tot september van dit jaar maximaal 160.000 asielzoekers te herplaatsen uit landen die een heel grote kans op een asielvergunning hebben. Uit Griekenland zouden ten hoogste 66.400 en uit Italië 39.600 worden herplaatst. De resterende 54.000 plaatsen waren voor een EU-lidstaat die dit nodig had bij een nieuwe piek in de asielinstroom of voor Syrische vluchtelingen uit Turkije.

Voor Nederland betekende de afspraak 3800 asielzoekers uit Griekenland en 2150 uit Italië te herplaatsen. Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dit tot nu toe respectievelijk 1490 en 663 te zijn, in totaal 2153. Nederland heeft daarbij voorrang gegeven aan alleenstaande minderjarige asielzoekers en gezinnen.

Meer informatie over de herplaatsing vindt u op Rijksoverheid.nl en op de site van het Europese Migratienetwerk (EMN).

De herplaatsing van asielzoekers gebeurt zorgvuldig, in samenwerking met de ketenpartners. Hoe dat in zijn werk gaat, kunt u hier lezen.

Delen

   

Nieuws

Aantal online aanvragen van zakelijke klanten stijgt

- ​Sinds een jaar kunnen zakelijke klanten van de IND aanvragen online indienen in het Portaal Zake...

Licht verhoogde asielinstroom in juli

- ​In juli bedroeg de totale asielinstroom 2.371, dit is 2% meer dan de maand ervoor (juni: 2.316)....

Meer nieuws